Snoozen of opstaan

Snoozen of opstaan

Snoozen of opstaan?

Wat is een goede nachtrust en wat is een slechte nachtrust? Is het goed om door je wekker wakker te worden en hoe goed is snoozen? Allemaal vragen waar we eigenlijk geen goed antwoord op weten. Wanneer ben je “goed” wakker geworden en wanneer ben je “slecht” wakker geworden? Het is in elk geval zo dat als je nachtrust ergens door word verstoord we spreken van een verstoorde nachtrust.

Slecht wakker worden

Zoals eerder aangegeven betekend ‘slecht’ wakker worden, dat de nachtrust ergens door verstoord werd. Dat kan door van alles zijn gebeurd. Het kan licht zijn, geluid of andere stoorzenders. Maar niet iedereen heeft hier last van. Mensen die gemakkelijk wakker worden en dus licht slapen zijn het meest gevoelig om steeds weer slecht wakker te worden.

Het is zeer positief dat je voor dat je wekker af gaat al wakker bent geworden… je bent gewoon volledig uitgerust en hebt een prima nacht achter de rug. Volgens deskundigen is het goed om op deze natuurlijke manier wakker te worden; je bent helemaal uitgerust, je brein heeft zijn onderhoudsbeurt gehad en is weer helemaal ‘opgeladen’ om de dag vol nieuwe energie aan te gaan. Natuurlijk wakker worden is al beter dan wakker worden van een wekker maar hoe zit dat dat dan met snoozen? Is snoozen goed of juist niet?

Snoozen of juist niet?

Uitslapen is fijn en pas opstaan als je er zin hebt ook. Eigenlijk is er niets fijner dan je nog een keer omdraaien in bed als je wekker al is gegaan. Helaas is het niet goed om te doen en raden wij het juist af. Uiteindelijk word je door snoozen juist minder uitgerust. Maar hoe kan het dat je je suffer en duffer wordt door te snoozen? Waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak is dat je te korte slaapcycli doorloopt en deze niet af kan maken. Gedurende de nacht gaan we namelijk door vijf verschillende slaapcycli heen van elk 90-100 minuten. Als we op de snooze-knop drukken, maakt je je weer klaar om een nieuwe cyclus in te gaan, die je helemaal nooit kunt afmaken. Het gevolg hiervan is: lastig op kunnen staan, sloomheid en dufheid en geen motivatie. Kortom absoluut geen lekker begin van je dag!

Lees ook:  Goed slapen, hoe doe je dat?
Lekke wakker worden met veel energie

De FIT Methode | Het plan voor een fit lichaam

Je hebt minder tijd voor je ontbijt

‘Nog vijf minuutjes!’ hoor je jezelf zeggen. Maar die vijf minuutjes langer in bed zorgen er wel voor dat je minder tijd hebt om een goed en voedzaam ontbijtje te maken. En dat is jammer, want ontbijt is voor velen een gezonde start van de dag.

Verder zie je dat het snoozen vaak alleen maar tot onnodige ochtend stress leidt. Je hebt minder tijd voor je ochtend routine waardoor je minder lekker de dag van start gaat.

Je slaapt minder lang

De tijd die je snoozed kun je beter langer slapen. Je berooft jezelf namelijk van kwalitatief goede slaap door wel wakker te worden maar een half uur later pas op te staan.

Je stelt jezelf teleur

Iedere avond zeg je weer weer: ‘morgenochtend sta ik meteen op als de wekker gaat!’. Maar als puntje bij paaltje komt draai jij je nog een keer om, jezelf vervloekend dat dit echt niet zo langer kan. Met als gevolg dat je jezelf teleurstelt, en je de motivatie voor die dag achterlaat in je bed. Direct opstaan als de wekker gaat, geeft een gevoel van succes en voldoening en zorgt ervoor dat je dag gelijk met een goede motivatie en mindset start!

Jouw alarm stoort anderen

Heb je er wel eens over na gedacht dat jou gesnooze heel irritant kan zijn voor anderen? Of je nu naast je liefje ligt, of met vijf anderen in een studentenhuis woont. Wanneer jij iedere ochtend je wekker een uur laat afgaan, kan dit flinke irritaties opwekken bij je bed- of huisgenoten, en dan spreek ik uit eigen ervaring. Sta dus meteen op!

Lees ook:  Koel en droog slapen

Een simpele oplossing

Als je goed en genoeg hebt geslapen, zal je zien dat je makkelijker wakker wordt dan voorheen. Toch is je bed vaak lekker warm en is het daarbuiten zo koud. Om direct op te staan, kan het je helpen om de wekker aan de andere kant van de kamer neer te zetten. Zo verplicht je jezelf om uit bed te komen om de wekker uit te zetten. Zet daarnaast je wekker op de tijd dat je op moet staan, omdat je anders te laat komt. Zo is de drang groter om op te staan.

Voorkom slaapschuld

In de ideale situatie word je elke dag fris wakker en heb je helemaal geen zin om die snooze-knop in te drukken. Ga bij jezelf na of je fris wakker wordt en vraag jezelf af hoe het komt als dit niet het geval is. Slaap je wel voldoende? Ga je wel op tijd op bed? Waarschijnlijk is het veel beter om de oorzaak aan te pakken in plaats van op die knop te rammen 😉 Ga op tijd op bed en reset je ritme!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *