Schouderklachten en slapen

schouderklachten en slapen
Schouderklachten slapen

Schouderklachten tijdens het slapen kunnen verschillende oorzaken hebben en zijn vaak erg vervelend omdat ze de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Schouderklachten of nekklachten tijdens of na het slapen komen veel voor. De oorzaak is meestal een verkeerde slaaphouding of een verkeerd- hoofdkussen of matras. Een vervelende en zeurende pijn in de schouder zorgt ervoor dat uw lichaamshouding verslechterd gedurende de slaap en dat u belangrijke nachtrust mist. Hierdoor worden de klachten vaak alleen nog maar erger.

In dit artikel bespreken we de problemen die schouderklachten met zich meebrengen en hoe u er het beste tijdens de nacht mee om kunt gaan.

Schouderpijn, waardoor komt het?

Schouderpijn kan komen door overbelasting of door een verkeerde lichaamshouding maar vaak is het ook een teken van dat er een ontsteking aanwezig is. Als de pijn na overbelasting is begonnen (van de ene dag op de andere) let er dan op of het om een ontsteking gaat (slijmbeurs ontsteking). Als de pijn langzaam steeds erger wordt kan dit door een verkeerde houding komen.  Als de schouderpijn toeneemt tijdens de nacht komt dit meestal omdat de schouder dan niet bewogen wordt. Als je niet kunt slapen van de schouderpijn neem dan een houding aan die de schouder ontlast/ontspand. Meestal werkt het goed om op de rug te gaan slapen of op de “goede” schouder en dan met een kussentje waar de arm met de pijnlijke schouder op rust. Hierdoor ontstaat er meer ontspanning en dus minder pijn op.

Rear view of a young woman touching her back

Houding en schouderklachten

Mensen die op het buik slapen hebben vaak last van nek- en schouderklachten omdat dit een verkeerde slaaphouding is. Omdat de ruggenwervels in deze houding niet goed tegen elkaar aan liggen wordt de doorbloeding belemmert en zenuwen afgekneld. Ook als u tijdens het zitten of staan een verkeerde houding heeft kan dit zorgen voor schouderklachten. Er is dan geen ontspanning voor de schouder waardoor deze steeds meer gespannen raakt en pijnlijk wordt. Als u s, morgens wakker wordt met meer schouderpijn dan u had toe u naar bed ging kijk dan goed naar uw hoofdkussen en of matras. Het lijkt er dan namelijk op dat de klachten bed-gerelateerd zijn.

Schouderklachten door een verkeerd hoofdkussen

Aanschaf van een nieuw matras en nieuw hoofdkussen

Schouderklachten kunnen ook ontstaan door spanning op de nek omdat de nek te veel geknikt ligt. Een te laag hoofdkussen zorgt voor extra druk op de schouders waardoor er op den duur schouderklachten kunnen ontstaan. Een hoofdkussen mag niet te dik of te dun zijn en zou het beste afgestemd moeten worden op de slaaphouding. Er zijn veel verschillende hoofdkussens te koop en ook hoofdkussens met een nek-rol die extra steun aan de nek bieden.

Als het hoofdkussen verkeerd is creëert dit spanning op de nek waardoor de klachten ontstaan. Een goed hoofdkussen is essentieel voor een goede nachtrust en zorgt voor een ontspanning van de nekspieren. Ook zal het juiste hoofdkussen zorgen voor minder druk op de schouder waardoor de doorbloeding beter blijft en de kans op schouderklachten afneemt.

Schouderklachten door een verkeerd matras

Als gedurende de slaap de algehele houding niet goed is zorgt dit voor extra spanning op rug en schouders. De spanning komt vaak het meeste tot uiting in de nek- en schouderzone en kan zeker ook voor schouderklachten zorgen. Als een matras te zacht is zullen de wervels te diep wegzakken waardoor er extra spanning en druk op de schouder terecht komt. Een steviger matras zorgt dan, gek genoeg, voor minder druk op de schouders. Nog beter werkt een matras dat een traagschuim toplaag heeft of een losse traagschuim matrastopper. Dit zorgt namelijk voor extra drukverlaging en een betere doorbloeding.

Maar ook een (te) oud matras die zijn veerkracht verloren heeft  en waar enige kuilvorming in zit zal voor extra spanning en druk op de schouders zorgen. Een nieuw matras dat voor een verkeerde houding zorgt kan ook schouderklachten veroorzaken maar meestal is tijdelijk en moet het lichaam wennen aan de nieuwe houding.

Slapen met frozen shoulder klachten

Slapen met schouderklachten zoals een frozen shoulder kan enorm pijnlijk en lastig zijn. Als u ook goed op uw rug kunt slapen zal dit het beste kunnen werken om toch enigszins goed te kunnen slapen. Kan u niet goed op uw rug slapen dan draait u op de niet pijnlijke schouder en legt uw de pijnlijke arm op een kussentje. Hierdoor zal de spanning op de schouder afnemen. Het kan helpen ervoor te zorgen om de pijnlijke schouder iets naar voren te draaien waardoor er minder druk op de schouderkom komt.

Wat werkt het beste tegen een pijnlijke schouder?

Ontspanning en een goede doorbloeding helpen om minder pijn te voelen en de schouder problemen op te lossen. Als u niet ontspannen kunt liggen dan zal de pijn meer toenemen en zal de genezing minder snel verlopen.

Behandelingen bij schouderklachten

Zorg te allen tijde voor ontspanning maar ook voor beweging dus ook gedurende de dag. Kijk goed of uw hoofdkussen niet te laag is en of uw matras nog helemaal in orde is. Zorg ook voor ontspannen bewegen want hierdoor wordt de schouder goed doorbloed. Beweeg altijd zonder kracht te zetten en ook zonder dat het pijn doet. U kunt er ook voor zorgen dat de schouder warm wordt. Ga voor het slapengaan douchen en laat het warme water over uw schouder lopen. U kunt ook een warme kruik mee naar bed nemen en deze tegen uw schouder aanleggen.

Schouderklachten en oefeningen

Bij schouderklachten is het altijd van belang dat u de schouder blijft bewegen. Er zijn speciale oefeningen die u kunt doen als u last heeft van schouderklachten. Een goede oefening tegen schouderklachten is de zwaaimolen. Deze werkt als volgt: ga recht op staan en buig vervolgens ligt voorover. Laat je arm naar beneden hangen en probeer deze een slag te geven die niet pijnlijk is en laat uw arm uitdraaien totdat deze weer stil hangt en doe dit meerdere keren achter elkaar. Met deze oefening voorkomt u dat uw schouder stijf wordt en creëert u een betere doorbloeding. Doe deze oefening minimaal drie keer per dag.

Hoe schouderklachten het beste te verminderen?

Het verminderen van schouderpijn tijdens het slapen kan verschillende oplossingen omvatten, zoals het veranderen van uw slaaphouding, het gebruik van een geschikt matras en hoofdkussen, het doen van schouderoefeningen voor kracht en flexibiliteit, en eventueel het raadplegen van een fysiotherapeut of orthopedisch specialist voor professioneel advies. Zeker als de schouderklachten meer dan twee weken aanhouding is het aan te raden advies te vragen aan uw arts of fysiotherapeut.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *