Het belang van een goed hoofdkussen

Wat is het juiste hoofdkussen voor u
Bekijk de matras.info video

Evenals een matras dient een hoofdkussen echt te passen bij de slaper/slaapster. Een goed en fijn hoofdkussen zorgt er voor dat u fijn kan slapen en uitgerust opstaat. Maar wat is nou een goed kussen? Moet ik een dun of juist een dik hoofdkussen hebben? Hoe dik of dun een hoofdkussen dient te zijn is afhankelijk van meerdere factoren. Deze factoren zijn: hoe slaapt u? Op uw buik, rug of zijde? Wat is uw lichaamsbouw en hoe stevig is uw matras? Als laatste speelt de persoonlijke voorkeur ook een rol want wat vindt u fijn?

wat is de juiste slaaphouding in bed

Een goed hoofdkussen is belangrijker dan u wellicht denkt. U zult het vast wel een keer hebben meegemaakt in een hotel of het logeerbed van een kennis; het bed was heerlijk maar het hoofdkussen een ramp! U kunt nog zo’n heerlijk bed hebben maar als het hoofdkussen niet klopt dan slaapt u niet fijn. Onze nek is het verlengstuk van onze ruggenwervel. De halswervels dragen elke dag het gewicht van het hoofd. ‘s Nachts is het de taak van het hoofdkussen om dit gewicht te dragen, kies daarom dus voor een goed ondersteunend hoofdkussen. Als het hoofdkussen klopt qua dikte en dus de juiste ondersteuning biedt zorgt dit voor een correcte houding van de nekwervels. Omdat ieder mens verschillend is, is het van belang dat u een hoofdkussen kiest die echt bij u past. Maar waar dient u rekening mee te houden?

Verschillende soorten hoofdkussens

Er zijn enorm veel verschillende soorten hoofdkussens verkrijgbaar en de prijzen variëren ook enorm. De prijzen liggen tussen enkele tientjes tot echt honderden euro’s. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren maar de keuze hangt voornamelijk af van uw lichaamsomvang, uw matras en slaaphouding.

Uw gewicht en de stevigheid van het matras

Het is van belang dat uw hoofdkussen uw hoofd goed kan ondersteunen. Mede hierom geldt hoe zwaarder u bent, hoe steviger uw hoofdkussen moet zijn. De mate waarin uw matras zich vormt naar uw lichaam is daarnaast ook van belang. Op een zacht matras, of op een waterbed, zakt uw lichaam veel meer weg dan als u op een hard matras slaapt. Op het zachtere matras heeft u daarom een veel minder dik hoofdkussen nodig. Andersom, als u op een hard matras ligt heeft u een dikker kussen nodig. Het zelfde geldt voor de manier hoe u ligt. Ligt u op uw buik, rug of op uw zijde?

Lees ook:  Aanschaf van een nieuw matras en hoofdkussen
Het belang van een goed hoofdkussen

Wat is een goed hoofdkussen bij welke slaaphouding?

Rugslaper: een rugslaper heeft meestal een gemiddeld stevig en laag hoofdkussen nodig. Met een laag hoofdkussen komt het hoofd niet te veel omhoog of omlaag te liggen. Daarnaast is het voor een rugslaper belangrijk dat de nek goed wordt ondersteund waardoor er geen knik in de wervelkolom kan ontstaan.

Buikslaper: volgens fysiotherapeuten en rug-specialisten is de buikhouding de minst goede slaaphouding. Zeker als het matras zacht is of het hoofdkussen dik dan zal er te veel spanning op de nek en onderrugkomen te staan. Ook komen nekwervels onder spanning te staan door het opzij gedraaide hoofd. Buikslapers hebben eigenlijk nauwelijks een hoofdkussen nodig. Mocht u het toch fijn vinden om een hoofdkussen te gebruiken dan kunt u het beste een echt heel dun kussen gebruiken.

Zijslaper: Een zijslaper heeft meestal een redelijk dik en stevig kussen nodig. Dit is wel sterk afhankelijk van de breedte van de schouders. De ruimte tussen de hals en schouder moet zo goed mogelijk opgevuld worden. Ook hierbij dient rekening gehouden te worden met de stevigheid van het matras. Als u een zacht matras heeft dan zakt u verder in de matras weg en heeft u een minder stevig en dik hoofdkussen nodig. Heeft u daarentegen een hard en stevig matras dan heeft u ook een dikker en steviger hoofdkussen nodig.

Wanneer dient u uw hoofkussen vervangen?

Als er iets echt vies wordt in huis dan is het wel uw hoofdkussen. Vocht en warmte zijn de ideale kweekbodem voor bacteriën. Ook komt er naast zweet ook snot en speeksel op het hoofkussen waardoor de hygiëne snel te wensen overlaat. Een wasbaar kussen is voor mensen met allergieën bijzonder aan te raden. Let er dan wel op dat het hoofdkussen op ten minste 60 graden gewassen kan worden. Als een kussen niet wasbaar is kunt u deze het beste met drie tot vier jaar vervangen.

Lees ook:  Levensduur van een hoofdkussen

Verschillende mogelijkheden voor vulling van hoofdkussens
De meeste gebruikte hoofdkussenvullingen zijn:
– dons en veren.
– polyester vezels
– schuimblokken van koudschuim, Polyether, traagschuim of latexschuim.

De kenmerken van hoofdkussenskussens met dons en veren zijn:
– zeer gemakkelijk zelf te vormen.
– mag niet altijd in de wasmachine
– stuk gevoeliger voor stofmijt
– de veren kunnen harde- en scherpe veerpennetjes hebben die soms door de tijk heen te voelen zijn.

De kenmerken van hoofdkussens met synthetische/polyester vezels zijn:
– makkelijk zelf te wassen.
– Soepel en dus minder ‘vormbaar’ dan een verenkussen.
– Veel minder gevoelig voor stofmijt

De kenmerken van hoofdkussens met schuim als vulling:
-Biedt veel steun
-Ideaal bij nekklachten en schouder problemen
-Koudschuim is vormvast
Schuimkussens kunnen in massieve blokken schuim gesneden zijn of als lossen vlokjes. Schuim kussens bieden veel steun en zijn ideaal voor mensen met nekklachten en worden vaal ook ergonomische hoofdkussens genoemd. Ook zijn schuim hoofdkussens meestal het beste voor mensen met brede schouders die op hun zijde slapen. Vaak heeft een schuim kussen een nekrol. Dit is een kleine verhoging die de nek nog net iets meer draagt en ondersteund. Er is ook nog een verschil tussen koudschuim en traagschuim hoofdkussens. Koudschuim is veerkrachtig en traagschuim malvormend. Traagschuim hoofdkussens werken drukverlagend en bieden zodoende iets meer comfort.

De Duitse Consumentenbond, Stiftung Warentest, heeft in 2017 twintig verschillende hoofdkussens getest. Maar 4 hoofdkussens kregen het oordeel ‘goed’. Ook waren er maar 3 kussens voor elke soort slaper en voor elk type matras geschikt waren. Nou ben ik eigenlijk nooit onder de indruk van matras testen van Consumentenbonden maar Stiftung Warentest is wel een heel stuk beter dan de Nederlandse Consumentenbond.

Het hebben van een goed hoofdkussen en matras is een voorwaarde voor een goede en fijne nachtrust.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

2 Reacties

Daniel

Er zijn enorm veel verschillende soorten kussens, het is belangrijk dat je de tijd neemt bij het uitkiezen van de goede!

Henriette Schepens

Ik ben op zoek naar een kussen die ook mijn schouder wat optild.
Heb een schouder luxatie gekomen door een herseninfarct waardoor mijn schouder ondersteund moet worden. Hebben jullie voor mij advies ?
Wil wel met mijn hoofd en schouder hoger liggen .
Waar koop ik een kussen?
Groetjes Henriette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *