Hoofdkussens

Het belang van een goed hoofdkussen

De ondersteuning die een hoofdkussen biedt, is van essentieel belang voor een goede en gezonde nachtrust. Een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen kan gemakkelijk leiden tot slapeloze nachten, een pijnlijke nek en schouders en zelfs hoofdpijn. Een kussen is geen bijzaak, maar een hoofdzaak.

Bekijk de matras.info video

Het belang van een goed hoofdkussen

Naast het matras en de bedbodem is het hoofdkussen zeker zo belangrijk, het bepaalt voor ongeveer 20% het totale ligcomfort. Voor een goede nachtrust en een ergonomisch juiste houding is een goed en passend hoofdkussen belangrijk. Daarom is het hoofdkussen geen bijzaak, maar (letterlijk) een hoofdzaak.

De werking van een hoofdkussen wordt vaak onderschat. Ieder mens heeft zijn of haar voorkeur qua hoofdkussen. De één wil een dik stevig kussen terwijl een ander met hetzelfde postuur een dun zacht hoofdkussen wil. Het gaat er om dat een kussen de juiste steun biedt voor de slaper en leidt tot het ontspannen van de nekspieren en wervels. Ondersteuning hoeft nog geen ontspanning te betekenen. Omdat ieder mens van houding verandert gedurende de nacht is een vaste dikte niet altijd ideaal. Juist omdat de meeste mensen een voorkeurshouding hebben en vaak in die houding slapen, is het lastig om een hoofdkussen te vinden dat voor meerdere houdingen geschikt is.

Een verkeerd hoofdkussen heeft meer nadelige gevolgen dan je op het eerste gezicht wellicht denkt. Zo kan een verkeerd hoofdkussen zorgen voor nekklachten, hoofdpijn, een slechte en onderbroken nachtrust en zelfs slaapproblemen veroorzaken.

een verkeerd hoofdkussen heeft nadelige gevolgen

Een verkeerd hoofdkussen heeft nadelige gevolgen
Het is essentieel dat uw hoofd en nek goed ondersteund worden in zowel rug- als zijligging. Een juist hoofdkussen vult de holte tussen de schouder en het hoofd op en ondersteunt zodoende de nekwervels. Als de ondersteuning van het hoofdkussen juist is, zal dit ook een corrigerende werking hebben op de wervelkolom.

Hoofdkussen voor een zijslaper rugslaper of buikslaper?

Het beste hoofdkussen voor een zijslaper

Hoofdkussen voor een zijslaper rugslaper of buikslaper? De slaaphouding is voor het kiezen van het juiste hoofdkussen van groot belang. Door een correct hoofdkussen komt de ruggenwervel in de ‘neutrale’ positie liggen. Door een goed hoofdkussen voorkomt u dat uw nek in vreemde knikken of bochten komt te liggen en dat de schouders minder druk… Lees meer »

Wat is het juiste hoofdkussen voor u?

Wat is het juiste hoofdkussen voor u

Het juiste hoofdkussen vinden kan best lastig zijn en hier dien je de tijd voor te nemen. Houdt rekening met uw slaaphouding (rug-, zijde- of buikslaper) en of u van een hard of juist zacht hoofdkussen houdt. Daarnaast is het van belang of u allergisch bent en of u het snel warm heeft of juist… Lees meer »

Nekrol hoofdkussens versus hoofdkussen zonder nekrol

Nekrol hoofdkussens versus hoofdkussen zonder nekrol

Nekrol hoofdkussens. Nekrolkussens bieden meer steun aan de nekwervel dan kussens zonder nekrol. Het echter wel belangrijk dat de hoogte (dikte) van de nekrol klopt en niet te dun of te dik is. Klopt de hoogte namelijk niet dan is de kans groot dat u op den duur een nekhernia oploopt. De nekrol zit aan… Lees meer »

De geschiedenis van het hoofdkussen

De geschiedenis van het hoofdkussen

De geschiedenis van het hoofdkussen. Gek genoeg is er over het hoofdkussen in de geschiedenis niet veel terug te vinden, net als bij matrassen. Pas rond 1200 komen de eerste kussens en matrassen aan de orde. De matrassen en kussens waren gevuld met gras, paardenhaar, wol, pluimen, stro of zeegras. 100 jaar geleden sliepen de… Lees meer »

Hoofdkussen maten

Verschillende maten hoofdkussens

Verschillende hoofdkussen maten Er zijn allerlei verschillende hoofdkussen maten wereldwijd beschikbaar. In Nederland hebben de meeste kussens de standaardmaat van 60 x 70 cm. Maar de laatste tijd zie je ook veel kleinere kussens. De ergonomische kussens zijn bijna altijd minder diep waardoor je sloop ‘overhoudt’. Ook zijn er kussens te krijgen die bijna net… Lees meer »

Verschillende vormen van hoofdkussens

Verschillende vormen van hoofdkussens

Verschillende vormen van hoofdkussens Hoofdkussens zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De laatste jaren is het ergonomische hoofdkussen een veel verkocht kussen. Dit type hoofdkussen heeft een zogenaamde nekrol die uw nek extra ondersteuning biedt. Een ergonomisch kussen is niet hervormbaar, dus kunt u de vorm niet aanpassen. Materiaal hoofdkussens Vaak is een ergonomisch kussen gemaakt… Lees meer »

Vullingen voor hoofdkussens

Donzen hoofdkussen

Vullingen voor hoofdkussens Vullingen voor hoofdkussens zijn er in allerlei soorten materialen. Hieronder een lijst van de meest voorkomende soorten vullingen. Een donzen hoofdkussen Donzen en verenkussen worden veruit het meest verkocht. Dons is meestal zacht en niet echt verend terwijl veren kussens meestal vrij stevig zijn. Een donzen hoofdkussen bestaat vaak uit een verhouding… Lees meer »

Vullingen van hoofdkussens

Er zijn diverse vullingen van hoofdkussens beschikbaar. Elke vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Allemaal hebben ze verschillende eigenschappen en er zijn talloze mogelijkheden. Eerst moet u bedenken welke temperatuur u het prettigst vindt. Houdt u van warmte of juist van koelte? Transpireert u veel en heeft u hier last van? Dan zou een… Lees meer »

De ideale dikte van een hoofdkussen

De ideale dikte van een hoofdkussen (of hoogte) is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Ook uw slaaphouding speelt een rol. Het luistert vrij nauw. Wanneer u de juiste dikte heeft qua hoofdkussen zal uw nek perfect ondersteund worden en uw ruggenwervel in de juiste lijn liggen. Hierdoor kunt u zich goed ontspannen waardoor u ook… Lees meer »