Het ideale matras voor mensen met een hernia

Het ideale matras voor mensen met een hernia. Wat is het ideale matras bij een hernia? Bij rugklachten zoals een hernia is correcte ondersteuning essentieel. Meestal ontstaat een hernia door een verkeerde houding en dan met name gedurende de nacht. Als het lichaam in beweging is is de kans op het ontstaan van een hernia veel kleiner. De juiste houding gedurende de nacht is dus erg belangrijk. Dit wordt vooral bereikt met het juiste type matras. Een matras dat ondersteuning geeft waar het nodig is.

Wat is een hernia precies?

Als er hernia verschijnselen optreden komt dit doordat de wervels tegen de zenuw aandrukken en deze bekneld raakt. De pijn straalt vaak uit naar de benen en zijn niet chronisch (niet continue). De meeste hernia’s ontstaan in de onderrug (meestal tussen de 4e en 5e en tussen de 5e lendenwervel) maar kunnen ook in de nek voorkomen. Vaak is de oorzaak van een hernia een verkeerde houding of overbelasting maar ook slechte voeding, overgewicht en het verouderingsproces kunnen zorgen voor het ontstaan van een hernia.

Het beste matras bij hernia

Helaas is er niet echt zoiets als het beste matras tegen hernia en zijn hardheid voorkeuren verschillend. Wat voor de één een goed en fijn matras is is voor de ander een te hard of te zacht matras. Er is dus niet zoiets als het ‘beste matras’ tegen een hernia of beste hardheid hoewel een middelbaar hard matras bij de meeste mensen het besten zou moeten werken.

Traagschuim matrassen informatie

Zijn harde matrassen goed bij een hernia?

Meestal wordt er bij hernia klachten een stevig matras aangeraden maar op een hard matras kan de wervelkolom niet in zijn ideale stand (de zogenaamde S-curve) komen te staan. Het beste is het als het matras eerst, aan de buiten zijde, redelijk soepel en zacht is en van binnen stevig. Een stevig koudschuimmatras, eventueel met een traagschuim laag bijvoorbeeld kan goed werken tegen een hernia. Dat harde matras goed zouden zijn tegen het ontstaan of het verhelpen van een hernia is dus een misvatting. Het blijkt ook, uit een Spaans onderzoek, dat middelharde matrassen het meest rug vriendelijk zijn. Een matras met een hoog puntelastisch vermogen bieden meestal de beste ondersteuning en voelen toch nog relatief zacht. De ruggenwervel ligt dan in de S-curve en men ervaart geen overdruk op de ledematen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.