Hoe slaap je het beste in de Herfst en de rest van het jaar?

Moe in de herfst?

Foto credit: swisscan via Foter.com / CC BY-NC-SA

In de herfstperiode slapen we meestal een stuk beter dan in de rest van het jaar, hoe komt dat? Er zijn namelijk meerdere oorzaken die een positieve invloed hebben op onze nachtrust met name tijdens de herfst maanden.

De invloed van de zon op onze slaap

De zon geeft ons energie en maakt ons energieker als de zon veelvuldig schijnt. In de winter en in de herfst zien we veel minder zoon en zijn de dagen korter. Hierdoor voelen we ons wat meer slaperiger en kunnen we gemakkelijker in slaap vallen. Dit komt doordat de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) toeneemt als er minder licht is. Als je snel in slaap wilt vallen is het belangrijk dat je ‘s avonds vlak voordat je naar bed gaat fel licht vermijdt. Gebruik daarom geen laptop of computer en leg smartphone weg.

Zorg voor een fijne slaapplek

Er is onderzoek gedaan naar de meest ideale slaapplek. Uiteraard moet deze donker en stil zijn maar wist je dat tocht een bijzonder slechte invloed op je nachtrust heeft? Uit een onderzoek gedaan in 2017 blijkt dat een tochtige slaapkamer bijzonder slecht is voor je nachtrust. Dit zorgt namelijk voor een hogere hartslag en voor onrust. Met name in de zomer is er kans op tocht omdat je voor wat verkoeling je raam en deur hebt open staan. Dit wil je natuurlijk niet in de herfst of winter want dan is het namelijk nogal fris buiten. Hierdoor slaap je in de herfst onder andere beter. Dit resulteert in een diepere nachtrust.

Lees ook:  Bestrijding van chronische pijn in uw slaap
Feng Shui

Zo min mogelijk staal en elektra

Zorg ervoor dat u de elektra in uw slaapkamer zoveel mogelijk beperkt. Onder het bed kunt u beter geen stekkerblok plaatsten maar zet ook uw DECT- of mobiele telefoon niet op uw nachtkastje. Elektra heeft een bijzonder negatieve invloed op slaap evenals staal. Staal creëert een magnetisch veld en dit is zeer negatief voor een goede en gezonde nachtrust. Magnetische velden zorgen voor meer spierspanning maar je moet juist ontspannen om in slaap te kunnen vallen. Voorkom dus staal in de directe omgeving van uw bed.

De ideale lichaams- en slaaptemperatuur

Als je slaapkamer (te) warm is zal dit het lichaam ontregelen en kan dit op de lange termijn bijzonder nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. De ideale slaaptemperatuur ligt rond de 17/18 graden. Om snel en goed in slaap te vallen moet je lichaamstemperatuur dalen. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer lekker koel en fris is en dat je niet een te dik en warm dekbed gebruikt. Uit een onderzoek (2018) blijkt dat een lagere lichaamstemperatuur ervoor zorgt dat je dieper- en beter slaapt.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.