Elektrosmog en slapen met elektromagnetische straling

Bekijk de matras.info video

Elektrische straling en aanmaak melatonine

Melatonine is een natuurlijk slaaphormoon dat ons dag- en nachtritme regelt. Melatonine wordt geproduceerd door de pijnappelklier. Deze klier produceert een groot aantal hormonen en is ongeveer het belangrijkste regelorgaan van ons lichaam. De hormoonproductie in de hersenen wordt door elektrische straling, met name door wisselspanningsvelden, drastisch verminderd.

Melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd, helpt bij het in stand houden van de lichaamsritmes en de waak-slaapcyclus. Het is daarom essentieel voor ons immuunsysteem. Melatonine wordt vooral gegenereerd net voor en tijdens onze slaap en neemt dan de bescherming van ons lichaam over van ons afweersysteem. Al bij schemering (het moment waarop onze oogzenuwen minder licht detecteren) begint de pijnappelklier met de productie van slaaphormonen.

Melatonine en E-Smog

Dat alles gebeurt als het donker wordt en er geen externe licht bron aanwezig is. Melatonine wordt zeer snel door licht afgebroken. Een kiertje onder de deur van de slaapkamer of tussen de gordijnen waar licht door komt, is al genoeg om geen optimale melatonine aanmaak te hebben (zorg dus voor een donkere slaapkamer). Omdat de pijnappelklier geen onderscheid kan maken tussen wisselstroom en zonlicht, ontstaan er verkeerde reacties. Straling, ook als deze geen warmte veroorzaakt, wordt tijdens de slaap door ons lichaam geïnterpreteerd als een vorm van licht.

De invloed van elektrische apparaten en bl;auwe schermen op de melatonine in het lichaam
Elektromagnetische en elektrische straling zet het lichaam letterlijk onder spanning maar vooral gevoelige mensen (hoog sensitieve mensen) hebben er echt last van. Het verstoort de balans en dwingt het lichaam te reageren op die stress door continu te trachten de balans te herstellen. Deze constante prikkel om de balans te herstellen put het lichaam uit. Alle wetenschappers zijn het erover eens dat de uitstoot van Melatonine door magnetische wisselvelden geremd wordt. We zien al schadelijke effecten bij waarden die ver onder de normen liggen die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig worden beschouwd. Voorbeelden van schadelijke effecten zijn: een verzwakt geheugen, verminderde leercapaciteit, gedragsstoornissen, hoofdpijn, slecht in en doorslapen en zelfs slapeloosheid.

Elektro- en magnetische velden in de slaapkamer.

Een stralingsvrije slaapplaats is absoluut belangrijk en draagt bij aan een goede nachtrust. De slaapkamer is de plek van rust. In de slaapkamer is het de bedoeling dat ons lichaam tot rust kan komen en liggen we langere tijd in onze meest gevoelige periode.

Statische elekticiteit

Tijdens de slaap vergroot ons lichaam haar gevoeligheid om beter te kunnen afstemmen op de natuurlijke velden van onze aarde (het aardmagnetisme, de aardefrequenties). In deze toch wel gevoelige toestand kan ons lichaam door sterke onnatuurlijke velden gemakkelijk ontregeld raken. ‘s Nachts worden de belevenissen van de dag verwerkt daarom hebben we rust, herstel en passiviteit nodig. Overdag zijn we tamelijk goed geaard, doordat wij op de grond staan, dingen aanraken, douchen, en kunnen we ons nog wel redelijk ontladen.

Als we in bed liggen zijn wij echter geïsoleerd en hebben wij geen contact met de aarde waardoor u niet geaard bent. Het ijzer om u heen verstoort het natuurlijk magnetische veld. In het kader van statische magnetische velden geef ik u in overweging om een stalen pocketveren matras, stalen spiralen bedbodem of staal in uw ledikant te vermijden. Het kan echt een voordeel opleveren om de slaapkamer vrij te houden van onnatuurlijke stalingsinvloeden.

Stilstaan bij de kwaliteit van uw slaap

U kunt zelf beoordelen hoe goed uw slaapkwaliteit is geweest door er bij stil te staan: hoe word ik ’s morgens wakker? Bent u ontspannen, uitgerust, hersteld, helder of moe stijf en heeft u een koude douche nodig om echt goed wakker te worden? Door matrassen met springveren te vervangen door schuimrubber (koudschuim of latex) bijvoorbeeld, géén elektrische dekens te gebruiken (zelfs al zijn ze niet ingeschakeld, dan nog bevatten ze metalen draden), wekkerradio’s, gsm als wekker, hifi en TV te vermijden in de slaapkamer.

Wat kan je doen tegen elektrosmog?

Het allerbeste is vanzelfsprekend om elektra en staal zoveel mogelijk uit uw slaapkamer te weren en onnatuurlijke te voorkomen. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is absoluut van toepassing op elektrostress. We hebben tegenwoordig ons leven zo ingericht met het gemak van elektriciteit, dat veel apparaten ‘onmisbaar’ zijn geworden. Maar voor uw slaapkamer is het extra belangrijk een plek van rust te creëren. U kunt dit het beste doen door zoveel mogelijk elektra te weren uit uw slaapkamer en te slapen op een matras zonder staal. In mijn optiek zijn koudschuim matrassen (eventueel met een laagje traagschuim) een goed alternatief.

Elektrische velden waterbedden, elektrische deken en verstelbare bedden

Waterbedden en elektrische dekens zijn, in de regel, zeer krachtige veroorzakers van elektrisch straling, omdat het vaak een hoog wattage heeft en omdat we heel dichtbij en zeer nauw contact maken met de elektrische bron. Een waterbed is wellicht de ergste bron van elektrische straling. Het is absoluut aan te raden om ‘s nachts de stekker van het verwarmingselement uit het stopcontact te halen. Hetzelfde geldt voor een elektrische deken. Deze zou men alleen moeten gebruiken om het bed voor te warmen, maar daarna moet de stekker eruit!

Als u een elektrisch verstelbaar bed heeft dan kan het zijn dat deze werkt via een transformator. Zet de transformator zo ver mogelijk weg van het bed (en niet onder het bed). Als de stekker in het stopcontact zit is het magnetische veld nog steeds enorm groot!! Mijn advies, stekker eruit als er niets versteld hoeft worden.

Waarom werkt elektrische straling zo negatief op onze nachtrust?

Elektro en magnetische velden zijn door mensen niet te zien, te voelen of te ruiken, maar heel goed met allerlei meetapparatuur te meten. Elektrische gebeurtenissen zijn natuurlijke processen in een menselijk lichaam. Deze kennis gebruiken we heel bewust om bijv. een EEG, ECG of een MRI scan te kunnen maken, en ook een pacemaker kan het hart weer regelmatig doen functioneren.

Lees ook:  Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor

Elektrische en magnetische wisselvelden veroorzaken kleine elektrische stroompjes in het hele lichaam. De stroomdichtheden kunnen de sterkte van de lichaamseigen signalen benaderen en/of overtreffen. De aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) wordt door elektrische en magnetische velden verstoord. Melatonine wordt geproduceerd door de pijnappelklier. Deze klier produceert een groot aantal hormonen en is het belangrijkste regelorgaan van ons lichaam. De hormoonproductie in de hersenen wordt door elektrosmog, met name door de wisselspanningsvelden, drastisch verminderd. Melatonine, ook wel slaaphormoon genoemd, helpt bij het in stand houden van de lichaamsritmes en de waak-slaapcyclus. Het is daarom essentieel voor ons immuunsysteem. Melatonine wordt vooral gegenereerd tijdens onze slaap en neemt dan de bescherming van ons lichaam over van ons afweersysteem. Al bij schemering (het moment waarop onze oogzenuwen minder licht detecteren) begint de pijnappelklier met de productie van slaaphormonen.

Melatonine aanmaak optimaal gedurende de nacht

Dat alles gebeurt als het donker is en er geen wisselspanning aanwezig is. Melatonine wordt zeer snel door licht afgebroken. Een kiertje onder de deur van de slaapkamer of een kiertje tussen de gordijnen waar het licht doorheen komt, is al genoeg om geen optimale melatonine aanmaak te hebben (zorg dus voor een donkere slaapkamer). Omdat de pijnappelklier geen onderscheid kan maken tussen wisselstroom en zonlicht ontstaan er verkeerde reacties. Straling, ook als deze geen warmte veroorzaakt, wordt tijdens de slaap door ons lichaam geïnterpreteerd als een vorm van licht (externe energiebron).

Met een beetje inzicht in deze thematiek en met eenvoudige middelen zijn logische redeneringen mogelijk en kunt u een boel ellende voorkomen. Voorkom daarom zoveel mogelijk elektra in uw slaapkamer.

Enkele praktijkvoorbeelden van elektrosmog

Sommige mensen hebben een bed dat elektrisch verstelbaar is met alle toeters en bellen. Een tandarts uit Dortmund sliep in zo’n bed en klaagde jarenlang over rugpijn, migraine aanvallen, hartritmestoornissen en duizeligheid. In het bed lag ook nog een elektrische deken om de klachten nog wat erger te maken. Ook wanneer de beide functies niet in gebruik waren bleven de velden aanwezig, want de stekkers werden niet uit het stopcontact getrokken.

Boven het bed was een veldsterkte te meten 1500 V/m. De tandarts zelf bleek bij de meting in bed 35000 mV op het lichaam te hebben. Nadat de stekker van de elektrische deken uit de wandcontactdoos was getrokken bleven nog 12000 mV over. Nadat ook het bed van de stroomaansluiting was gescheiden, bleven nog 600 mV over. Reden, een defect in de leidingen in de muur. Als laatste werd een netvrijschakelaar geplaatst en het resultaat was 0 mV. De man belde na enkele weken op. De ondraaglijke pijnen werden steeds minder en zijn ten slotte helemaal verdwenen.

Epileptische aanvallen

Een 17-jarige scholiere uit Solingen leidt onder epileptische aanvallen. Gemiddeld kreeg ze 3 keer per jaar een aanval, tot ze plotseling vaker kwamen, 3 keer in de maand. Haar broer had een mobieltje gekocht en als hij thuis naast zijn zuster telefoneerde, kreeg zij een aanval. Haar moeder vertelde: “Het heeft lang geduurd voor we de samenhang begrepen en konden geloven. Mijn zoon belt sinds vier maanden niet meer thuis en mijn dochter heeft sinds die tijd geen aanvallen meer gehad. Voor ons is duidelijk dat een en ander met elkaar samenhangt. Het gevaar is nu echter buiten. Als iemand zijn mobiele telefoon pakt in de buurt van mijn dochter, leg ik hem de situatie uit en vraag hem om afstand te nemen. Het heeft tot nu gefunctioneerd. Iedereen had begrip.”

Overmatig huilen

Een alleraardigste baby uit Koblenz wond overdag iedereen om haar vingers met haar liefste lachen. Maar zodra ze in bed lag, veranderde het lieve kind in een brul beer. De ouders waren vertwijfeld. Iedere nacht weer hetzelfde beeld van schreeuwen tot uitputting de onrustige slaap toch nog bracht. Een meting in het houten ledikant gaf 600 nT aan. Op 20 cm van het kleintje lag een babyfoon onder het ledikant om het gebrul goed te kunnen horen. De babyfoon werd verwijderd, de rustige slaap kwam meteen, voor kind en ouders. “Kleine Sarah lacht nu zelfs ‘s nachts.”

Toename allergie

Thomas, een 22-jarige student uit Dusseldorf, was jarenlang allergisch voor alle soorten stof en leed aan ernstige astma aanvallen. Vooral huisstof, katten- en paardenhaar waren heel erg voor hem. Zijn vriendin was een grote paarden liefhebster, enthousiast ruiter, ze was dagelijks met paarden bezig in de stal of in de wei en had de paarden naast haar huis staan. Bij ieder bezoek werden de symptomen erger. Vele behandelingen brachten korte effecten maar geen enkel resultaat. Pas na een door een arts aangeraden huisonderzoek, waarbij de extreem hoge ladingen van de synthetische vloerbedekking (3000 V) opvielen en dit dientengevolge verwijderd werd en tevens enkele correcties aan de huisinstallatie mbt de slaapkamer werden voorgenomen, verbeterde zijn gezondheidstoestand. Tegenwoordig, twee jaar na de sanering, helpt hij mee in de stal, sleept hij met hooi en haver en is absoluut symptoom vrij. Medicijnen worden niet meer genomen.

Nachtelijke problemen

De 4-jarige Annabell schreeuwde elke nacht, zweette, sloeg om zich heen en plaste weer regelmatig in bed. Na verwijdering van een nieuwe, overal verkrijgbare, niet geaarde klemlamp (met platte stekker) van haar bedje keerde de rust weer terug. Op het kinderlichaam was 900 mV spanning te meten en een veldsterkte van 40 V/m, vier keer zo sterk als de norm voor een pc-werkplek.

Dromen en magnetische velden

Professor Darren Lipnicki, psycholoog van het The Center For Space Medicine in Berlijn, merkte na een onderzoek van acht jaar op dat er een verband bestaat tussen nachtmerries en geomagnetische activiteiten. Hij ging zelf deze relatie onderzoeken en zijn eigen dromen bijhouden. En het bleek dat hoe hoger de magnetische straling hoe meer kans er bestond dat hij een nachtmerrie had. Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat bij hoge geomagnetische activiteit de productie van de melatonine sterk afnam. Professor Darren Lipnicki vroeg zich af of plaatselijke magnetische velden hetzelfde effect zouden hebben op de productie van Melatonine en het verband tussen angstdromen.

Lees ook:  Hardheid van de matras en chronische rugpijn

Droomdagboek

Tussen 1990 en 1997 legde professor Darren Lipnicki nauwgezet zijn nachtmerries in zijn droomboek vast. Zo vergaarde hij een totaal van 2.387 angstdromen. Voor de studie bedacht hij vijf gradaties om de intensiteit van zijn bizarre dromen te onderscheiden. Professor Darren Lipnicki onderzocht dagelijks de geomagnetische activiteit van zijn verblijfplaats in Perth, Australië.

Een schaal genoemd de k-index kwantificeert plaatselijke geomagnetische activiteit. Professor Darren Lipnicki constateerde dat sommige dagen op het uitersten van deze index scoorden. Dit reduceerde zijn dromenboek tot 66 dagen van lage activiteit en 70 dagen van hoge activiteit. Met deze cijfers, onthulde Lipnicki een statistische correlatie tussen bizarre dromen en geomagnetische activiteit, met excentrieker dromen gebeurde op dagen met de kleinste geomagnetische activiteit. Het zelfde geld voor magnetische velden gecreëerd door staal. Staal in de omgeving van de slaapplek vormen namelijk ook een magnetisch veld waarbij de afname van melatonine en toename van angstdromen ook ontstaat.

Elektriciteit en draadloze technologie

We gebruiken elektriciteit en draadloze technologie als nooit tevoren en zien hierin alleen maar een stijgende lijn. Elk draadloos systeem of apparaat bij u thuis of bij uw buren geeft magnetische velden af wat stress voor het zenuwstelsel kan veroorzaken en onbewust als storend kan worden ervaren; vooral tijdens de slaap. Elektriciteit veroorzaakt overal waar het aanwezig is een elektrisch en een magnetisch veld. Deze velden veroorzaken samen elektromagnetische straling ook wel elektrosmog of e-smog genoemd. Elektrosmog, ofwel e-smog, is de verzamelnaam voor allerlei soorten elektromagnetische stralingen die het lichaam kunnen verstoren. Waar aanwezig, veroorzaakt elektriciteit een elektrisch en magnetisch veld.

Door wrijving van kleding en oppervlaktecontact met elektrische apparaten wordt het lichaam voortdurend opgeladen. Deze elektrische lading wordt gewoonlijk afgevoerd door aarden of gronden. Maar in bed bent u niet geaard waardoor de spanning zich op zal gaan bouwen.

Meer elektrische straling

Daar waar het gebruik van elektrische straling toeneemt, neemt het aantal mensen dat (over)gevoelig is voor e-smog ook toe. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat e-smog een negatieve invloed heeft op de gezondheid, waarbij vooral een negatieve invloed op onze nachtrust direct merkbaar is. Door de voortdurende inwerking van onnatuurlijke elektrische straling wordt ons lichaam dag en nacht geprikkeld en bouwen we spanning op. Vooral ’s nachts, tijdens het slapen, is het belangrijk zo min mogelijk elektrische stralingsbronnen in de directe omgeving van het bed te hebben.

Elektrische straling vermindert de aanmaak van melatonine.

Dit is een natuurlijk slaaphormoon dat ons dag- en nachtritme regelt. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat elektrische straling een negatief effect heeft op de aanmaak van melatonine. Dit wordt steeds meer en meer door officiële instellingen erkend. In Zweden bijvoorbeeld, wordt elektrosensitiviteit erkend door het Ministerie van Volksgezondheid.

Een goede atmosfeer in de slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Nachtrust is bedoeld voor ontlading en herstel van lichaam en geest. Juist daarom is het belangrijk dat u ’s nachts ontspant (en dus ontlaadt).

Drie soorten e-smog / elektrosmog

 1. Elektrische velden (EF=Electric Fields)
  Bronnen: alle elektrische bedrading in vloeren en muren en pocketvering  matrassen c.q. boxsprings met metalen veren.
 2. Elektromagnetische straling (HF=High Frequency)
  Bronnen: DECT telefoons (draadloze huistelefoons), draadloos internet (wireless LAN), UMTS.
  Oplossing: schakel draadloos internet gedurende de nacht uit, vervang DECT telefoons door ECO DECT telefoons.
 3. Magnetische wisselvelden (MF=Magnetic Fields)
  Bronnen: transformers, wekkerradio’s, elektrisch verstelbare bedbodems.
  Oplossing: gebruik een wekker op batterijen, gebruik elektrische bedbodems met 24 volt, verwijder transformators uit de slaapkamer en schakel alles uit wat op stand-by staat (zoals een TV en computer).

Elektrische straling, slapen en de aanmaak van melatonine

Elektrische straling en aanmaak melatonine

Melatonine is ons in en doorslaaphormoon dat ons dag- en nachtritme regelt. Melatonine wordt geproduceerd door de pijnappelklier welke aan het werk gaat als het gaat schemeren. De hormoonproductie in de hersenen wordt echter door elektrosmog, met name door de wisselspanningsvelden, drastisch verminderd. Melatonine wordt vooral gegenereerd tijdens onze slaap en neemt dan de bescherming van ons lichaam over van ons afweersysteem. Al bij schemering (het moment waarop onze oogzenuwen minder licht detecteren) begint de pijnappelklier met de productie van slaaphormonen. Maar omdat de pijnappelklier geen onderscheid kan maken tussen wisselstroom en zonlicht ontstaan er verkeerde reacties. Straling, ook als deze geen warmte veroorzaakt, wordt tijdens de slaap door ons lichaam geïnterpreteerd als een vorm van licht (externe energiebron).

Spanning van het lichaan

Elektromagnetische en elektrische straling zet het lichaam letterlijk onder spanning. Deze verstoort de balans en dwingt het lichaam te reageren op die stress door continu te trachten de balans te herstellen. Deze constante prikkel om de balans te herstellen put het lichaam uit. Alle wetenschappers zijn het erover eens dat de uitstoot van melatonine door magnetische wisselvelden geremd wordt. We zien al schadelijke effecten bij waarden die ver onder de normen liggen die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als veilig worden beschouwd. Voorbeelden van schadelijke effecten zijn: een verzwakt geheugen, verminderde leercapaciteit, gedragsstoornissen, hoofdpijn, slapeloosheid, enzovoorts.

Oplossing tegen elektrosmog in bed

Bekijk de e-cover (esmogcover) voor op bed. De E-cover beschermt u tegen elektrosmog en straling. Gunstige resultaten zijn met deze e-coverdeken bereikt bij hoog gevoelige mensen en kinderen met ADHD.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.