Op de grond slapen, goed of niet goed?

Op de grond slapen, goed of niet goed? Waarom slapen we eigenlijk op matrassen en niet op de grond? Op zich is een matras een relatief nieuwe vinding. Honderden jaren heeft de mens zonder matras of bed gedaan. Het matras is dus eigenlijk een nieuwe vinding. Is een matras nou beter om op te slapen dan de grond?

Op de grond slapen, goed of niet goed?

Onze voorvaders sliepen vroeger op de grond of in de bomen en wat is daar eigenlijk mis mee? Op de grond slapen is in de meeste Aziatische landen heel normaal. Maar waarom doen we dat hier niet meer? De voor- en nadelen van het op de grond slapen op een rijtje;

De grond is recht

Op de grond lig je tenminste recht. Sommige matras gaan kuilen waardoor deze geen goede steun meer geven. Op de grond slapen is ergonomisch beter als een matras dat kuilvorming vertoont, alleen mis je veel comfort. Als een matras kuilvorming heeft kan dit zeer negatief zijn voor uw houding gedurende de slaap. Het lichaam zal zich met de tijd aanpassen aan de verkeerde slaaphouding en hierdoor kunnen gemakkelijk chronische rugklachten door ontstaan.

Natuurlijke houding

Een rechte stevige ondergrond biedt de meest natuurlijke houding in plaats van een slap matras. De grond zal echter uw doorbloeding afknellen waardoor er een onrustige slaap ontstaat. Op een goed ondersteunend matras kan ook een natuurlijke houding bereikt worden alleen dient het matras dan niet te zacht of te hard te zijn.

Op de zijde met de armen naast het lichaam slapen

Meer stijfheid

Omdat een harde ondergrond de doorbloeding veel sneller afknelt ontstaat er meer stijfheid na een nacht slapen. Daarnaast is de lucht kouder bij de grond en is er meer tocht.

Lees ook:  Hoeveel slaapt heeft u nodig om volledig uitgerust te zijn?

Meer kans op hernia

Een echt harde ondergrond verhoogd de kans op hernia. De ruggenwervel heeft een zogenaamde S-curve de op een echt stevige ondergrond op meerdere plaatsen niet ondersteund zal worden. Hierdoor kunnen er tussenwervels onder spanning komen die uiteindelijk tot een hernia kunnen leiden.

Het juiste en beste matras kiezen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.