Hoe uw matras van invloed is op uw slaap

Hoe uw matras van invloed is op uw slaap. Wij besteden bijna 35 procent van onze tijd in bed. Dit is nodig om tot rust te komen en onszelf weer op te laden. De vraag is echter of we echt genoeg rust kunnen krijgen en of kwaliteit van de slaap goed is. Dit is echter sterk afhankelijk van het type matras dat wij gebruiken. Niet veel van ons zijn zich ervan bewust dat het soort matras waar wij op slapen van grote invloed is hoe goed wij slapen.

Het juiste matras zorgt voor een goede slaap

Een van de vele manieren waarop een matras invloed kan hebben op hoe goed uw slaapt heeft te maken met de doorbloeding. Als het matras te hard is zal de doorbloeding snel worden afgekneld en zal men onrustig slapen. Hierdoor wordt de huid beroofd van voedingsstoffen en zuurstof. Als dit gebeurt, geeft het lichaam een signaal door aan de pijn sensoren en de zenuwcellen in de huid wat de hersenen verteld om om te draaien. Door om te draaien, herstelt u de goede stroom van bloed in het gebied waar de doorbloeding afgekneld werd. Dit zal uw slaap echter steeds kort onderbreken.

Ideaal zou zijn dat uw matras er voor zorgt dat u zo min mogelijk drukpunten heeft en dat u zo rustig mogelijk slaapt. Dit zal u een goed nachtrust geven waarbij u regenereert gedurende de nacht. Hoe beter uw gewicht verdeeld wordt hoe minder “over” druk punten u op het matras zult hebben. Niettemin is zoiets als het perfecte matras niet voor iedereen gelijk en al u echt opzoek moeten gaan naar het meest ideale matras voor u.

Wat is het meest ideale matras voor u?

Als u opzoek gaat naar het meest ideale matras realiseer u dasn dat het niet het merk of de prijs van het matras is wat een matras echt een goed matras maakt voor u. Vergeet niet dat het hogere prijskaartje van een matras het equivalent van de materialen is die worden gebruikt bij het maken van de matras, plus de marketing kosten om het te verkopen. Daarom is het niet de prijs die u garandeert dat u in het juiste matras investeert. Daarom is het van belang goed te kijken naar uw eigen voorkeuren voor u een nieuw matras gaat kopen. Er zijn veel zaken waar u rekening mee dient te houden als u een nieuw matras gaat kopen. Veel mensen willen stevige matrassen, terwijl sommige voor de zachtere typen kiezen.

Lees ook:  Lekker slapen

Er is niet één matras het beste

Er is eigenlijk geen specifiek wetenschappelijke bewijs dat één bepaald soort matras u kan helpen om beter te slapen dan een ander type. Het is vooral van belang dat u de juiste hardheid zachtheid kiest en niet zo zeer wat voor type matras u kiest.

Kies het juiste matras voor een goede nachtrust

Een matras die te zacht is, zal te weinig steun bieden. Aan de andere kant, zal een matras die te hard is teveel druk uitoefenen op uw schouders, heupen, en op uw nek. Een medium matras plus een zacht kussen kan uw wervelkolom de perfecte balans en ondersteuning bieden.

Voor mensen met allergieën of astma, is een hypoallergeen matras aan te raden waarvan de matrashoes wasbaar is op tenminste 60 graden. Deze matrassen zijn veilig en voorkomen de groei van huisstofmijten, ten minste volgens fabrikanten.

Hoe zit het met die dure traagschuim matrassen? Dergelijke matrassen werken goed tegen rugklachten en bieden een rustige nachtrust. Daarnaast bieden traagschuim matrassen enorm veel comfort maar of dit type matras ook bij u past is de vraag. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat traagschuim matrassen beter zouden zijn dan conventionele matrassen alleen de gebruikers van deze matrassen weten hoe goed ze slapen.

Voordat u een nieuw matras gaat kopen

Als u opzoek gaat naar een nieuw matras is het aan te raden er eerst wat over te lezen. U heeft waarschijnlijk al een hele tijd geen nieuw matras gekocht waardoor er heel wat nieuws onder de horizon is en ook uw lichaam is ongetwijfeld veranderd. Bij het shoppen voor een nieuw matras draagt u het beste los zittende kleding en trekt u uw schoenen uit. Neem de tijd bij het proefliggen hoewel u slechts een indicatie van het comfort van het desbetreffende matras kunt krijgen. Door er echt op te slapen weet u pas zeker wat het desbetreffende matras voor u kan betekenen. Daarom is een proeftijd absoluut aan te raden daar u zo goed als onmogelijk de juiste keuze kunt maken met maar 10 minuten proefliggen met uw kleren aan in een matrassen showroom.

Lees ook:  Goed slapen is afhankelijk van verschillende factoren
Wanneer is het tijd voor een nieuw matras

Heeft u een nieuwe matras nodig?

Als u problemen heeft met slapen en u hebt er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat u goed slaapt dan zou u zich af kunnen vragen of uw matras nog wel goed is. Het matras kan werkelijk de boosdoener zijn als u een oud en versleten matras gebruikt. Wanneer uw matras kuilvorming vertoond is het vrijwel zeker het matras dat er voor zorgt dat u niet goed slaapt. Vergeet niet dat matrassen een levensduur hebben. Dat betekent dat het matras op een bepaald moment minder steun zal gaan bieden. Hierdoor zal uw nachtrust achteruit zal.

Volgens de meeste matras deskundige gaat een matras maximaal 10 jaar mee. Zodra uw matras deze levensduur heeft bereikt, is het hoog tijd dat u gaat nadenken over een goed nieuw matras.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.