Milieubijdrage bij aanschaf nieuw matras

In België gaat vanaf 1 Januari 2021 de matrassenbranche de kosten om matrassen te recyclen volledig dragen?

Vanaf 1 januari 2021 zullen er op elke verkochte matras een milieubijdrage moeten worden afgerekend. Met andere woorden er zal op elk verkochte matras een milieubijdrage moeten worden afgerekend maar uiteindelijk betaald de consument dat natuurlijk gewoon.

Oude matrassen

Elke matrassenmaker of leverancier

Belgische matrassen producenten en leveranciers die matrassen op de Belgische markt brengen en verkopen, worden verantwoordelijk gemaakt voor het recyclen van matrassen.
In België zijn een tweetal recycle centra en deze zullen om organisatorische redenen zich bij elkaar aansluiten.

Wie betaalt de kosten voor deze milieubijdrage?

Zoals gezegd zijn het in eerste instantie de producenten van matrassen, de matrassenmakers, die de milieubijdrage betalen. Echter zal de bijdrage direct doorgerekend worden aan hun klanten. De klanten, de beddenwinkels en matrassen verkopers zullen de bijdrage op hun beurt weer doorberekenen aan hun eigen klanten, de consument. Hierdoor zal de milieubijdrage uiteindelijk toch volledig door de consument worden gedragen en betaald.
Ook Nederlandse bedden en matrassen webshops die matrassen verkopen aan Belgische consumenten, is verplicht een milieubijdrage te berekenen aan hun klanten.

De bijdrage is afhankelijk van de maat van het matras:
– Babymatrassen : € 3,51
– Matrassen en toppers tot en met 120 cm breedte: € 7,02
– Matrassen en toppers vanaf 120 cm breedte: € 14,05

Wie verwerkt al de oude matrassen?

De consument kan gratis zijn oude afgedankte matras zelf gratis afleveren bij een recycle centrum. In België is de firma Valumat een inzamelpunt en in Nederland is dat Retour Matras uit Alphen a/d Rijn.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.