Nederland voorloper op het gebied van matrasrecycling

Elk jaar worden er zo’n 1,6 miljoen matrassen verkocht in Nederland, dus worden er ook 1.6 miljoen oude matrassen vervangen. Waar gaan deze matrassen heen en wat gebeurd ermee?

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid gerecyclede matrassen ontzettend toegenoemen. Hierdoor is de manier recyclen van matrassen ook veranderd. Tot twee jaar geleden werden twee derde van die matrassen in verbrandingsovens gestopt en verbrand met een enorme CO2-uitstoot. Het resterende deel werd gerecycled tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal en ondertapijt.
Dit is echter rap veranderd, en gelukkig ook maar. De twee grootste matrasrecyclingbedrijven in Nederland ‘’Retourmatras en Matras Recycling Europe(MRE)’’ schatten dit jaar zo’n 900.000 en 500.000 matrassen te recyclen. Dit zou betekenen dat twee derde van alle vervangen matrassen gerecycled gaan worden. Maar liefst 96% van de oude matrassen kan hergebruikt worden. Vanuit milieuoogpunt bekeken is dat een prachtig resultaat. Retourmatras maakt van de oude matrassen industriële grondstoffen. Een deel van het gerecyclede schuimrubber levert Retourmatras aan de tapijtindustrie. De bulk ervan gaat naar een belgische fabrikant van isolatiemateriaal. Deze verlijmt textielsnippers en schuimrubbervlokken tot dikke pakken isolatiemateriaal voor de bouwnijverheid. De matrasveren (pocket veren) te recycleren voor de metaalindustrie, en van schuim- of latexmatrassen kunnen bijvoorbeeld judomatten worden gemaakt, of “koematten” voor op stalvloeren.

Koploper

Hiermee is Nederland een wereldwijde koploper op het gebied van matrasrecycling! In de loop van dit jaar zullen alle producenten oude matrassen terug moeten nemen, om deze vervolgens te laten recyclen. Een principe van ‘’de vervuiler betaalt’’ Het kost 15 euro per matras, nu wordt deze geldsom nog door de gemeenten geregeld maar in het komende jaar zal dit veranderen.

Lees ook:  Milieubijdrage bij aanschaf nieuw matras

Uitbreiding

Een doelstelling van de sector was dat per 2028 driekwart van alle vervangen matrassen werden gerecycled, dat doel is dus al gehaald!
Ondertussen groeit de capaciteit van de recycle bedrijven enorm. In het afgelopen jaar heeft MRE zich 40% uitgebreid in capaciteit. Maar ook Retourmatras is druk bezig met het uitbreiden van het bedrijf.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *