Onderzoek bewijst link tussen oud matras en rugpijn

Rugklacten en chronische pijn verminderen met een goed matras Rugklacten en chronische pijn verminderen met een goed matras

En weer blijkt uit een onderzoek dat oude matrassen vaak de oorzaak van rugklachten zijn. Het onderzoek werd gepubliceerd door de Britse Chiropractici Associatie (BCA) in het Verenigd Koninkrijk. Uit het onderzoek bleek dat ten minste 42% van de Britten rugklachten heeft door zijn hun matras en mede daardoor slecht slapen. De meeste deelnemers worden stijf wakker en hebben ergens pijn in het lichaam na een lange nacht slaap.

Alle deelnemers sliepen één maand op een nieuw matras en vergeleken hun ochtendstijfheid en pijn niveau van hun rug.

Daarnaast werd een cijfer gegeven voor de nachtrust. Bij 51% blijk de kwaliteit van de nachtrust verbeterd te zijn en bij 54% bleken de rugklachten minder te worden. Uit de gegevens van de deelnemers bleek dat meer dan de helft (57%) een matras had dat ouder was dan 15 jaar en 10% had hun matras zelfs nog nooit vernieuwd!.

Het juiste matras kiezen

Het juiste matras kan het verschil maken tussen een goede nachtrust, pijn vrij, en een slechte nachtrust waarbij veel geraaid wordt en men wakker wordt met een stijve en pijnlijke rug. Matrassen zijn een persoonlijke keuze, en verkeerde keuze kan leiden tot slapeloosheid en verergering van rugklachten. Omdat er geen één matras is die het beste voor iedereen werkt, is het belangrijk om gedegen te werk te gaan bij het selecteren van een nieuwe matras.

De slaap-Raad heeft gesuggereerd dat de gemiddelde levensduur van een matras rond de zeven jaar is. Hierna gaat een gemiddeld matras gewoon minder ondersteuning bieden en neemt de kans op klachten toe.

Lees ook:  Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer

Volgens één lid van de BCA, “hoe vaak u een matras dient te vernieuwen is afhankelijk van veel factoren, waaronder uw gewicht en hoe goed u uw matras heeft verzorgd. Maar zodra een matras minder ondersteuning biedt gaat dit ook ten koste van de nachtrust en dus van de complete gezondheid.”

Het vernieuwen van het matras zal zeker bijdragen aan een betere nachtrust en minder rugklachten.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.