Test je eigen slaaptekort met de Sleep Onset Latency Test

Test je eigen slaaptekort met de Sleep Onset Latency Test. Het kan zijn dat je te laat naar bed gaat, slecht slaapt of dat je kinderen je broodnodige slaap ontnemen. Zonder dat je het echt merkt kan je dan te weinig slaap hebben gehad en een slaaptekort opbouwen. Meestal merk je het wel doordat je concentratie niet zo goed is of omdat je gewoon moe bent. Maar hoe erg het nu precies met jouw slaaptekort is gesteld kun je door middel van een theelepeltje zelf ontdekken.

Snoozen of opstaan

Snoozen of opstaan?

Slaapexpert, Nathaniel Kleitman van de universiteit van Chicago, ontwikkelde de methode die de Sleep Onset Latency Test wordt genoemd. Hoe doe je de test? Je gaat in een donkere kamer op een matras liggen en probeert zoveel mogelijk te ontspannen. In één van je handen houd je het theelepeltje stevig vast en deze hand laatje losjes over de rand van het bed hangen. Het is wel van belang dat je een harde grond hebt zodat je het lepeltje hoort vallen zodra je in slaap valt.

Als je eenmaal zo ligt doe je ogen dicht en probeer je in slaap te vallen. Op het moment dat je in slaap valt zal het lepeltje uit je hand vallen waardoor je door het geluid van het vallende lepeltje wakker schrikt. Nu kijk je op je klok hoeveel tijd er verstreken is. Als het maar vijf minuten duurde voordat je in slaap viel heb je volgens professor Kleitman een ernstig slaaptekort. Als het ongeveer 10 minuten duurde kan je beter ook wat vroeger naar bed gaan. Sliep je ongeveer na 15 minuten dan heb je geen slaaptekort en is jouw nachtrust helemaal in orde.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.