Waarom maakt slaaptekort je lelijk?

Ouders van pasgeboren baby's slapen 3 uur minder

Waarom maakt slaaptekort je lelijk? Een korte nacht heeft invloed op je gelaatstrekken. 40 proefpersonen gaven voor het onderzoek een score aan 20 gezichtsfoto’s op basis vermoeidheid en gezichtsuitdrukkingen. 10 personen werden gefotografeerd op 14.30 na een normale nacht. Ook werden er 10 personen na 31 uur van wakker blijven gevolgd door een nacht met enkel 5 uur slaap. “De resultaten tonen aan dat slaaptekort de trekken rond de ogen, mond en de huid treft. Deze trekken zijn een teken voor anderen dat je te weinig slaapt. Omdat gelaatstrekken belangrijk zijn voor de communicatie tussen mensen, hebben de uiterlijke kenmerken van slaaptekort ook sociale gevolgen.”

Waarom maakt slaaptekort je lelijk?

Uiterlijke kenmerken

De uiterlijke tekenen van slaaptekort zijn hangende oogleden, gezwollen ogen, rode ogen en donkere kringen onder de ogen. Ook bleke huid, meer rimpels en hangende mondhoeken zijn kenmerken van slaaptekort. Mensen die te weinig hebben geslapen zien er ook droeviger uit dan na een normale nacht. Daarnaast werd droefheid in verband gebracht met een vermoeid uiterlijk.

Aanmaak cortisol

Chronisch slaaptekort leidt tot een doffe en glansloze huid, fijne lijntjes, en donkere kringen onder de ogen. Als u niet genoeg slaap krijgt, maakt uw lichaam meer van de stress hormoon cortisol aan. In overtollige hoeveelheden kan cortisol collageen afbreken. Collageen is een eiwit dat de houdt de huid soepel en elastisch houdt.

Volgens wetenschappelijke bronnen kampt een derde van de wereldbevolking met ernstig slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.