Wiegmatrassen stoten schadelijke chemische stoffen uit

Wiegmatrassen stoten schadelijke chemische stoffen uit.

2 april 2014. Austin, Texas – Dit is het eerste onderzoek van een team van milieu-ingenieurs van de C.S.O.E aan de Universiteit van Texas in Austin. Vastgesteld is dat kinderen worden blootgesteld aan hoge waardes van chemische stoffen door wiegmatrassen terwijl ze slapen.

Wat zit er in uw kindermatras?

Bij het analyseren van de gebruikte textiel en schuimen in wiegmatrassen, vond het team dat de matrassen aanzienlijke hoeveelheden V.O.S. loslieten. V.O.S. staat voor vluchtige organische stoffen. Deze potentieel schadelijke chemische stoffen worden ook gevonden in huishoudelijke producten. Onder andere in schoonmaakmiddelen en geparfumeerde sprays.

De onderzoekers studeerde monsters van polyurethaanschuim en polyester polstering van schuimstof uit 20 nieuwe en oude wiegmatrassen. Afgestudeerde student Brandon Boor heeft de studie onder de supervisie van assistent Ying Xu en hoofddocent Atila Novoselac uitgevoerd. Boor werkte ook met Helena Järnström van het technische onderzoek centrum van Finland. Zij hebben hun bevindingen in het februari nummer van milieu Science & technologie gemeld.

De onderzoekers vonden:

  • Dat nieuwe wieg matrassen ongeveer vier keer zoveel vluchtige organische stoffen als oude wieg matrassen loslieten.
  • Dat lichaamswarmte de emissies nog eens verhoogt.
  • Dat de chemische stoffen het sterkste zijn in het ademhalingsgebied.

De onderzoekers concludeerden dat matrassen V.O.S. met een snelheid van gemiddeld 87.1 microgram per m2 per uur uitstoten. Terwijl oudere matrassen vluchtige organische stoffen met een snelheid van 22.1 microgram per m2 per uur uitstoten. Ook verteld Dhr. Boor dat wiegmatrassen dezelfde VOS uitstoten als bijvoorbeeld laminaat en wandbekleding. 25 tot 35 m.g. per m2 en 51 m.g. per m2

Lees ook:  Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust
Schadelijk stoffen in kindermatrassen zoals PVC, Phthalate, Formaldehyde en boorzuur

Boor werd gemotiveerd om het onderzoek te doen omdat baby’s 50% tot 60% van hun dag slapend in bed besteden. Baby’s worden beschouwd als zeer gevoelig voor de nadelige gezondheidseffecten door verontreinigende stoffen.

“Ik wilde meer weten over de chemische stoffen die zij inhaleren tijdens hun vroege stadia van ontwikkeling”. “Dit onderzoek helpt om het bewustzijn over de verschillende chemische stoffen die kunnen worden gevonden in wiegmatrassen inzichtelijk te maken.”

De twintig matrassen zijn van tien verschillende fabrikanten. De onderzoeker verkoos ervoor om de namen van de fabrikanten niet te vermelden. Zodat de problematiek aandacht kreeg zonder zich te concentreren op specifieke matrasmerken.

Schadelijk stoffen in de kindermatrassen

Op dit moment is er niet veel bekend over de gevolgen voor de gezondheidseffecten door V.O.S.. Zo stelt de Amerikaanse E.P.A.. Onder V.O.S. chemicaliën vallen: formaldehyde, benzeen, tolueen, perchloorethyleen en aceton. De wiegmatrassen die onderzocht werden bevatten geen van deze stoffen.

De onderzoekers identificeerden meer dan 30 V.O.S. stoffen in de matrassen. Waaronder ook fenol, neodecanoic zuur en linalool. De meest voorkomende chemische stoffen ontdekt in de wiegmatrassen zijn limoonen. Een chemische stof die producten een citroengeur geeft. Die ook veel aangetroffen worden in veel reinigingsproducten.

Wiegmatras met giftige stoffen

Scheikundige en binnenluchtexpert Charles Weschler verteld dat de niveaus van chemische concentratie gevonden in de kindermatrassen niet alarmerend zijn. Maar hij acht het onderzoek zeker wel waardevol.

“Het is goed gewaarschuwd te worden voor het feit dat wiegmatrassen en kindermatrassen een belangrijke bron van de chemische stoffen in een kind zijn of haar leven zijn.” Dat zei Weschler, die opmerkt dat door onderzoeken zoals deze in de toekomst wiegmatrassen getest kunnen worden op chemische stoffen.

Lees ook:  Slaapmoeilijkheden kunnen verschillende oorzaken hebben

De onderzoekers vonden dat de V.O.S. niveaus significant hoger waren in de ademhalingszone van een slapende baby. Dit in vergelijking met de lucht in de slaapkamer. De blootstelling voor baby’s is tweemaal het V.O.S. niveau als voor volwassen mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden. Omdat baby’s een aanzienlijk hoger luchtvolume per lichaamsgewicht inhaleren dan volwassenen. Daarnaast vertoeven ze een langere tijd in bed dan volwassenen. Daardoor is hun blootstelling wel 10 keer zoveel wanneer deze aan hetzelfde niveau van vluchtige stoffen worden blootgesteld.

Ook schadelijke stoffen in oude matrassen

Hoewel oude matrassen een goed alternatief lijken merken de onderzoekers dat gebruikte matrassen andere schadelijke chemicaliën kunnen bevatten. Zoals vlam vertragende stoffen. Deze zijn nu zelfs verboden. Inzicht in het slaap milieu is belangrijk voor de gezondheid van baby’s en volwassenen. Dat stelt Richard Corsi, voorzitter van het Department C.A.E.E..

“We moeten beter inzicht krijgen in de complexe slaap micro omgeving om deze te verbeteren. Ook om de schadelijke effecten van verwante verontreinigende stoffen op baby’s te verminderen.”

De National Science Foundation en het Noordse onderzoek programma hebben het project gefinancierd. Dhr. Boor heeft het onderzoek verricht in Finland, waar hij woont.

National Science Foundation

De Universiteit van Texas streeft naar transparantie. Alle U.T. onderzoekers die betrokken waren bij dit onderzoek hebben hun vereiste financiën openbaar gemaakt. Geen van de onderzoekers hebben geld van derden ontvangen dat zou kunnen leiden tot een belangenconflict.

Bron: The University of Texas: http://www.utexas.edu/news/2014/04/02/crib-mattresses-emit-chemicals

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.