Giftige brandvertragers in matrassen en bankstellen

Giftige brandvertragers in matrassen

Al jaren schrijf ik hoe belachelijk en idioot het is dat giftige brandvertragers in de EU zeer waarschijnlijk mandaat (verplicht) gaan worden. Deze brandvertragende stoffen zijn bijzonder slecht voor de gezondheid en het milieu. Om komen in een brand is natuurlijk een absoluut schrikbeeld. Daarom hebben overheden er heel veel aan gedaan om brandgevaar zo veel mogelijk te voorkomen. Jammer genoeg is het brandgevaar sinds de jaren zestig door de introductie van kunststoffen enorm toegenomen. Om dit probleem op te lossen worden brandvertragers gebruikt.

Brandvertragers zorgen ervoor dat het vuur eerst blijft smeulen tot het uiteindelijk echt gaat branden. In de praktijk blijkt die extra ”smeultijd” maar dertig seconden! Dat kan overigens levensreddend zijn bijvoorbeeld bij een vliegtuigcrash.

Giftig voor mens en dier

De giftige stoffen die in brandvertragers zitten zijn halogenen chloor, broom en fluor. Op korte termijn is er niet veel aan de hand maar op lange termijn leidt dat tot zeer ongewenste effecten. Halogenen stoffen breken heel slecht af in het milieu en komen uiteindelijk in de voedselketen terecht. Ze komen via vis, vlees en moedermelk, in de mens terecht. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en verstoren onze hormoonhuishouding. Brandvertragende chemicaliën verdampen ook direct uit bijvoorbeeld bankstellen, computers, meubilair en tapijten.

Brandvertragers worden met name in matrassen en bankstellen in grote hoeveelheden (soms 40-50 procent) gebruikt. Het gaat hierbij dus niet om enkele milligrammen, maar eerder om kilogrammen die in de materialen verwerkt zijn. Hiermee zijn we in een situatie beland waarin we moeten kiezen tussen twee kwaden: nog meer slachtoffers door kanker of meer slachtoffers door brand.

Lees ook:  Symposium Brandveiligheid meubilair en matrassen

Brandvertragers in matrassen

Brandvertragende stoffen in matrassen zijn bijzonder ongezond. Maar liefst één derde van uw tijd brengt u op het matras door. U verwarmt het matras met uw lichaamswarmte en maakt het vochtig én u ligt met u neus vol in licht verwarmde verdampende brandvertragers. Wiegmatrasjes, kindermatrassen en volwassene matrassen van grote ketens zijn allemaal geïmpregneerd (behandeld) met brandvertragers. Maar ook merkproducten die over de grenzen leveren zijn behandeld met brandvertragers.

Dit komt onder andere omdat het al in meerdere landen zoals bijvoorbeeld in Engeland verplicht is om te gebruiken. Grote producenten en winkelketens die ook in het buitenland leveren werken bijna altijd standaard mét brandvertragers.

De gevolgen van brandvertragers

De gevolgen zijn heel slecht te over zien. Ik krijg geregeld mensen die last hebben van een nieuw matras en in sommige gevallen krijgen mensen ernstige klachten. Het klinkt misschien gek maar deze mensen hebben geluk want die weten in elk geval dat hun probleem van de (giftige) stoffen van hun nieuw matras komt. Deze mensen doen hun matras of bankstel weer de deur uit en worden weer gezond. Ik maak me veel meer zorgen voor alle mensen die langzaam maar zeker klachten ontwikkelen en het niet meer terug weten te verklaren naar het matras of bankstel.

Ik weiger dan ook te werken met schuimen of textiele waar brandvertragers in verwerkt zijn. Ik vind het jammer dat we binnen de matrassenbranche niet faliekant tegen dit gif in onze producten zijn. De EU overweegt nu zelfs om het gebruik van brandvertragers mandaat (verplicht) te maken. Ik wil pertinent niet met deze gifstoffen werken en denk zelfs dat ik dan stop met dit prachtige vak want gif ga ik niet willens en wetens verkopen.

Lees ook:  Vraag en antwoord over koudschuim

Rookmelders plaatsen

Door rookmelders in uw huis te plaatsen maakt u uw huis in ieder geval al een stuk (brand)veiliger. Het beste plaatst u op elke verdieping minimaal 1 rookmelder en ook bij de wasmachine en de droger. Let bij aankoop van uw rookmelder goed of er een keurmerk op de rookmelder zit, en controleer met regelmaat de batterijen. Rookmelders zijn relatief goedkoop en kosten gemiddeld 15 euro.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Sandra

Zit in de matrassen van Velda ook van dat soort gif. Want wij hebben nu een klein jaar een latex matras van velda en ik sta
elke dag op met hoofdpijn. nooit aan het matrs gedacht. Maar nu ik dit lees schrik heel erg.

Renate

Dat van de brandvertragers in de matrassen was een eye opener! Ik b n zo blij dat ik dit heb gelezen. En wat een moedig en principieel standpunt om te weigeren met dit soort producten te ‘moeten’ werken. Chapeau, en shalom!

Marianne

Hoe weet je nu of er giftige stoffen zijn gebruikt in een matras of niet ? Ik zie door de bomen het bos niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *