Emma matras review

Het Emma matras werd getest door de Consumentenbond in maart 2017. De eindscore was een 7,7 waardoor het als beste uit de matrassentest kwam. Met name op de levensduurtest scoort het Emma matras bijzonder goed. Het Emma matras heeft 1 hardheid (stevigheid) en wordt gecomprimeerd (volledig platgedrukt) per post verstuurd. Het Emma matras wordt op proef geleverd met een niet goed geld terug garantie. Ik heb het Emma matras nu zelf geanalyseerd en kom tot meerdere conclusies die ik hieronder met u deel.

De prijs kwaliteitsverhouding van het Emma matras

De prijs van het Emma matras is scherp en betaalbaar. Voor nog geen €500,- een matras waar je 10 jaar mee zou kunnen doen is een scherpe prijs. Ook de geboden service met de proeftijd en niet goed geld terug garantie is perfect. De kwaliteit vind ik echter minimaal. De tijk is dun en bestaat uit 98% polyester. De onderkant en de zijkant van de tijk kan maar op maximaal 40 graden gewassen worden wat huisstofmijt niet doodt. De tijk is niet gebiesd waardoor de randen van het matras krom trekken.

De tijk van het Emma matras is dun, polyester en niet wasbaar op 60 graden

Ook neemt polyester nauwelijks vocht op en heeft het de eigenschap om nogal warm aan te voelen. Polyester staat erom bekend dat het statisch wordt en staticiteit opbouwt (magnetische en elektrische straling) wat nadelig is voor de nachtrust. Wel biedt polyester een goede ventilatie en blijft het goed in model. De zonering (zones) van het Emma matras zit alléén in het schoudergedeelte en niet in het heupgedeelte!? Ook is er geen lendenversteviging. Wel heeft het Emma matras ventilatie kanalen over de gehele breedte van het matras maar deze worden gemakkelijk dichtgedrukt op het moment dat je op het matras ligt.

Consumentenbond versus onze review

De Consumentenbond vindt het Emma matras het beste matras van Nederland. Maar oh, wat verschilt dit met mijn zienswijze. Ik kan dit matras zelfs amper een voldoende geven en de consumentenbond geeft het Emma matras het hoogste cijfer. De uitslag van de matrassentest door de Consumentenbond komt dus totaal niet overeen met mijn analyse. Dat verbaast mij overigens niets (zie: consumentenbond matrassentest uitslag dubieus) want het is mij al jaren duidelijk dat de consumentenbond niet op alle vlakken over de juiste expertise beschikt.

Over het comfort van het Emma matras kan ik niet oordelen en mijn ervaring is dat comfort een zeer persoonlijke kwestie is (of iets fijn en prettig is of niet). Hetzelfde geldt voor de ondersteuning. Want of het Emma matras de juiste ondersteuning biedt is sterk afhankelijk van het type lichaam dat op het matras rust. Wat ik echter zeker weet is dat de kwaliteit van de gebruikte materialen minimaal is. De bovenlaag, het blauwe gemarmerde schuim, is van zo’n slappe kwaliteit dat het met wrijven al stuk gaat. Als het tricot dat om de kern heen zit kapot gaat, is het een kwestie van tijd dat ook het schuim stuk gaat door het bewegen en omdraaien op het matras.

Levensduur test Emma matras door de consumentenbond

Wat betreft de levensduur van het Emma matras kan ik niets zeggen. Ik ga er vanuit dat Emma zelf testen heeft gedaan hoe lang hun matras mee gaat. De Consumentenbond heeft het Emma matras een 9,5 gegeven voor de levensduurtest wat natuurlijk een prachtig cijfer is. Echter leg ik de uitkomsten van de matrassentest van de consumentenbond wat dit aangaat ook naast me neer. Het feit dat vrijwel alle testen mechanisch gedaan worden geeft in mijn optiek totaal verkeerde uitslagen.

Levensduur Emma matras

Schuim reageert bijvoorbeeld bijzonder sterk op vocht en op warmte. Bij warmte wordt met name mindere kwaliteit schuim altijd een stuk zachter en precies het zelfde geldt voor als het vochtig wordt. Dit soort zaken worden door de consumentenbond niet meegenomen in de duurzaamheidstest terwijl dit enorme consequenties heeft. Ik zeg niet dat dit specifiek bij het Emma matras het geval is maar in z’n algemeenheid zegt de consumentenbond matrassen test mij bijzonder weinig.

One fits all-matras in één hardheid

Het Emma matras word slechts in één hardheid (stevigheid) gemaakt. Deze stevigheid zou ideaal moeten zijn voor iedereen! Helaas, zo gemakkelijk werkt het niet. Het is met name de juiste stevigheid die een matras goed en fijn maken en dit is sterk afhankelijk van de wensen van iemand maar ook van zijn/haar gewicht en lichaamsbouw. Als het wat nauwer luistert, bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten of als iemand minder goed slaapt, is het voornamelijk de juiste stevigheid die bepaalt of het goed is en werkt of juist niet. Het “one fits all” principe wordt alleen maar door de “start-up-lever-matrassen-in-een-doos- bedrijven” gehanteerd. In de matrassenbranche weet men dat de juiste stevigheid van het grootste belang is. Zelfs nog belangrijker dan wat voor soort of type matras men neemt. Ik maak niet voor niets al mijn matrassen in standaard 4 verschillende hardheden en kan er zelfs 6 aanbieden.

Emma marketing

Emma is geen matrassenfabrikant maar een marketing bedrijf. Als er één is die marketing goed begrepen heeft dan is het Emma. Aan alles wordt een mooie marketingdraai gegeven, soms zelfs misleidend in mijn optiek. Zo wordt iets dat echt minder goed is als bijzonder positief beschreven. Over de tijk (het textiel van het matras) zegt Emma zelf bijvoorbeeld; “De matrashoes is gemaakt van een uniek, vochtregulerend materiaal. De elastische vorm past strak om je matras, en je kunt het gewoon wassen. Je kunt er dus zelfs zonder hoeslaken op slapen”. De tijk van het Emma matras is 100% polyester! En polyester is helemaal niet uniek en neemt juist slecht vocht op. Daarnaast doet Emma net of de tijk zo bijzonder is dat je er zelfs geen hoeslaken op hoeft te gebruiken!

Hier nog een ander voorbeeld: “Bij de productie van een hoogwaardig matras komt meer kijken dan je denkt. Handwerk en vakmanschap zijn onmisbaar”. Of het Emma matras een hoogwaardig matras is, is misschien afhankelijk van hoe hoog je de lat legt maar ik vind het zeker géén hoogwaardig matras. Handwerk? Het Emma matras wordt zo goed als volledig machinaal gemaakt en er komen juist bijzonder weinig handen aan te pas. Hier nog een voorbeeld van een staaltje Emmamarketing: Wij hebben aan alles gedacht zodat jij lekker kan slapen, Ademende hoes (een polyester tijk!) Opencellige Airgocel (een eigen benaming van het blauwe (zwakke) schuim) schouderzone (alleen één zone voor de schouder? En niet voor de heupen of lendenen)?

Emma matras en bloggers

Bijzonder veel bloggers en blogsters in Nederland hebben een Emma matras gekregen als ze er een recensie over wilde schrijven. Uiteraard is de kans dat de reviews over het Emma matras goed worden veel groter omdat het product cadeau is gegeven. Veel ervaringen over het Emma matras die je dus op internet tegenkomt zijn in een betaalde vorm op het internet geplaatst. Het is opvallend dat er in de blogs vaak gezegd wordt dat de geur minimaal is en dat eigenlijk het hele verkoop verhaal afgedraaid wordt tot aan de uitleg van de innovatieve Hypersoft-laag aan toe. Ook blijken vele blogs affiliate te zijn …als u via zo’n site op de Emma site terecht komt krijgen zij provisie. Daarnaast zijn er reclamecampagnes op Facebook, de radio, op TV en op abri’s waarbij het Emma matras volledig lijkt te drijven op de uitslag van de consumentenbond matrassentest.

Emma matras bloggers blogsters reviews

Sterke lucht en comprimeren

Bij het unboxen kwam een behoorlijk sterke lucht vrij. Zeer waarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat het matras na productie direct is gecomprimeerd en in plastic gepakt. Of je deze geur erg vindt is heel persoonlijk. De één zal de geur van het Emma matras direct opmerken en de ander heeft er geen last van. Het beste laat u een nieuw matras dat ruikt goed luchten alvorens erop te slapen. In de regel zijn dit soort luchtjes met een paar dagen verdwenen. Het comprimeren (volledig platdrukken) van het matras is absoluut niet goed voor de veerkracht en de levensduur van het matras. In de schuimbranche is dit al jaren bekend en er zijn dan ook nauwelijks grote merken die dit doen. Het voordeel van het comprimeren is dat een matras gemakkelijk en goedkoop te versturen is.

Conclusie

Kortom al met al ben ik totaal niet onder de indruk van het Emma matras. Het is volledig te vergelijken met alle andere “start-up” matrassenleveranciers of beter gezegd marketeers en dat zijn er ondertussen heel wat; het Casper matras, het Bruno matras, het Lidl matras, het Eve matras, het Hema matras, het Matt matras etc… Deze bedrijven hebben niet veel te maken met het leveren van écht goede matrassen maar veel meer met marketing. Hoe het Emma matras slaapt kan ik u niet vertellen maar kunt u wellicht terugvinden in (echte) reviews.