De laatste trends op het gebied van slapen van 2023

Laatste slaap trends 2023

Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van slapen. In 2023 zien we dat de trend om zo veel mogelijk met natuurlijke materialen te werken echt doorzetten. De slaapvoordelen die hier uit voortvloeien zijn groot. Maar ook wordt het steeds duidelijker dat er veel kwalijke stoffen in matrassen worden verwerkt. Met name brandvertragers zorgen voor een fysieke belasting die je het beste kan voorkomen. Maar ook worden er chemische middelen aan matrassen en het bijbehorende textiel toegevoegde die bepaalde waardes hebben zoals anti- bedbug, anti- mug en anti huisstofmijt.
Ook worden er steeds meer slaap gadgets ontwikkeld die je slaap kunnen tracken en je bepaalde feedback geven over jouw slaapgedrag.

Slaaptrackingtechnologie

De laatste jaren komen er steeds meer geavanceerde slaaptrackers op de markt. De verwachting is dat dit alleen nog maar zal toenemen. De nieuwste slaaptrackers kunnen meerdere aspecten van de slaap monitoren, zoals de slaapfasen, je hartslag, je ademhaling en slaapomgeving. Ze kunnen je ook gepersonaliseerde feedback en suggesties geven om je eigen slaapkwaliteit te verbeteren.

Verkoelende en extra ventilerende materialen is een van de nieuwe slaap trends

Verkoelende materialen voor matrassen

Verschillende matrasfabrikanten hebben technologieën ontwikkeld om de temperatuurregulatie tijdens het slapen te verbeteren. Dit kan onder meer het gebruik van gel-infusies, ademende materialen en luchtstroomkanalen die in matrassen verwerkt zijn omvatten om warmte af te voeren en een koeler slaapoppervlak te bieden.

Smart Beds en slimme matrassen

Er zijn nu innovatieve bedden en matrassen op de markt die zijn uitgerust met sensoren en slimme technologieën om allerlei metingen te kunnen doen. Deze kunnen automatisch de slaapomgeving aanpassen aan individuele behoeften, zoals het aanpassen van de temperatuur, het regelen van lichaamsondersteuning en het bieden van gepersonaliseerde slaapinstellingen zoals anti-snurk functies.

Voorbeeld van natuurlijke materialen in matrassen

Natuurlijke materialen en duurzaamheid

Er is een groeiende interesse in natuurlijke en duurzame materialen voor beddengoed en matrassen.

Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact van chemische stoffen op de slaap en geven daarom de voorkeur aan natuurlijke materialen die vrij zijn van giftige stoffen en meer milieuvriendelijke opties.

Koudschuim matrassen en pocketveer matrassen

De laatste paar jaar is er een duidelijke inhaalslag op het gebied van koudschuim matrassen. De voorgaande jaren werden er duidelijk meer pocketmatrassen verkocht dan koudschuim matrassen. Dit is nu aan het verschuiven. Pocketmatrassen zijn veel minder hygiënisch en creëren extra spierspanning.

Slaapoptimalisatie-apps

Door de toename van smartphone gebruik en de populariteit van gezondheidsbewuste apps, worden er steeds meer slaapoptimalisatie-apps ontwikkeld. Deze speciale apps kunnen een grote hoeveel aan functies bieden, zoals ontspanningstechnieken, slaapschema’s, geluidsmaskering en zelfs virtuele slaap coaching is nu mogelijk. Maar wat zou er gebeuren als je niet zou slapen? Lees meer over wat er gebeurt als je stopt met slapen.

Gezonde slaapomgeving is essentieel

Verbeterde slaapomgeving

Slapen wordt steeds meer gezien als een holistisch gebeuren. Dat wil zeggen dat ook de omgeving (de slaapkamer) een directe invloed heeft op de kwaliteit van de slaap. Een optimale slaapomgeving omvat factoren zoals de temperatuur, lichtomstandigheden, geluidsniveaus en het comfort van het bed en matras. Het optimaliseren van je slaapomgeving kan zeker bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Slaap trends 2023 door bewustwording van het belang van slaap.

De laatste jaren neemt de bewustwording van het belang van slaap toe. Het wordt ook steeds duidelijker dat slaap een enorm groot effect heeft op onze algehele gezondheid en welzijn. Mensen realiseren zich steeds meer dat slaap essentieel is voor een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid.
Zo is er de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan op slaap en de gevolgen van slaaptekort. Ook zijn er steeds meer werkgevers die het belang van slaap erkennen voor het welzijn van hun werknemers. Daarnaast besteden gezondheidsinstanties en organisaties steeds meer aandacht aan slaap als een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. Ze verstrekken informatie en richtlijnen over het belang van voldoende slaap, het bevorderen van goede slaapgewoonten en het herkennen van slaapstoornissen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *