Wat is het beste matras van 2022?

Regelmatig krijg ik de vraag ”wat is nou het beste matras is?”. Zo ook wat het beste matras volgens de consumentenbond is. Echter worden de waardes bij de consumentenbond vooral en met name door de prijs bepaald. Uiteraard speelt de prijs een rol maar als die zoals bij de consumentenbond matrassentest 60% van de puntentelling bepaald gaat het eigenlijk vooral om de prijs. Ons beste matras is dan ook een totaal ander matras dan het beste matras volgens de consumentenbond.  Begin 2022 staat op de website van de Consumentenbond dat het Emma O2 matras als beste uit de matrassentest komt. Als tweede komt het Meradiso (Lidl) koudschuimmatras als beste koop uit de test. In dit artikel zal ik kort op de matrassentestuitslag ingaan en aangeven wat ik zelf het beste matras vind.

Het beste matras

In elk geval is het zeker niet het Emma matras en ook niet het Lidl matras. Dit zijn matrassen die in mijn optiek werkelijk minimaal en vooral erg goed koop zijn. Deze matrassen zijn vooral door prijs zo goed uit de bus gekomen bij de matrastesten van de consumentenbond.  Wellicht klinkt het allemaal wat overdreven om tijd en aandacht te besteden aan het vinden van het juiste matras maar er valt zo veel mee te winnen. We brengen één derde van onze tijd door in bed! Hoe beter het matras bij u past hoe beter u slaapt en hoe beter u zich voelt. Goed- en gezond slapen begint bij de aanschaf van een goed én passend matras, het liefst het ” beste ” matras . Maar wat is dan het beste matras?

het beste matras

Wat is het beste matras?

Het beste matras bestaat helemaal niet! Er bestaat ook niet zoiets als de beste paar schoenen of de beste leesbril. Er zijn wel schoenen die het beste voor u zijn of een leesbril die het beste bij u past. Zo ook met matrassen. Zeker zijn er echt goede matrassen en zelfs bijzonder goede matrassen verkrijgbaar maar het ‘beste matras’ is een subjectief begrip. Wat een goed matras is is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en van persoonlijke factoren zoals uw postuur, uw gewicht en uw lengte. Wat voor de één een geweldig matras is kan voor een ander een regelrechte ramp zijn. Het gaat er niet om dat u het beste matras koopt maar dat u een goed bij u passend matras koopt.

Een voor u passend matras

Ik begrijp dat u er verder niet veel mee opschiet dat een goed matras (het beste matras) afhankelijk is van wat u er zelf van vindt. Er zijn meer dan genoeg matrassen die echt goed zijn en die door veel slapers als prettig worden ervaren. Echter gaat het er vooral om dat het matras bij u past en dat het uw comfort én ondersteuning biedt. Een matras moet aansluiten op uw gewicht en niet te warm of te koud zijn. Daarnaast moet een matras voor u comfortabel voelen zodat u zich gemakkelijk kunt ontspannen en u moet er gemakkelijk op kunnen bewegen en omdraaien. Als dat laatste lastig wordt op uw nieuwe matras kan u hier slecht en onrustig door gaan slapen. Hoe beter het matras bij u past hoe fijner en gemakkelijker u er op zult kunnen slapen.

Lees ook:  Welk matras is het beste voor mij?

Hoe vindt u het beste matras?

Het mag duidelijk zijn dat er helaas niet zoiets bestaat als het beste matras en u zult opzoek moeten gaan naar wat het beste matras voor u is. Het lijkt allemaal lastiger dan het is. Er zijn namelijk maar vijf verschillende matras typen waarvan er direct twee afvallen als u een echt goed matras zoekt. De afvallers zijn polyether matrassen en binnen veringmatrassen. Deze twee matras type bieden weinig tot geen comfort en werken ergonomisch het minst goed. Dan blijven over een koudschuim matras, een pocket matras of een latex matras. Daarnaast zijn er feitelijk maar twee zaken echt van belang. Dat zijn de juiste stevigheid van het matras en de temperatuur van het matras (slaapklimaat).

Beste matras 2022

De uitslag Consumentenbond matrassentest 2022: Het Lidl matras het de “beste koop” label gekregen en het Emma O2 matras is als “best getest”.
Het matras ‘Meradiso’, is een 7-zones koudschuim matras. Dit matras wordt verkocht via de supermarkt keten de Lidl en kost €100,- voor een 90×200 cm maat. Dit matras is zo goed uit de matrassentest is gekomen komt omdat het wel erg goedkoop is. Zoals eerder aangegeven hanteert de consumentenbond een puntentelling waarbij er 60% van de punten gegeven worden aan de beste prijs! Geen wonder dat de kwaliteit van dit matras minimaal is en het comfort eveneens. Deze matrassen zijn in mijn optiek voor een jonge student nog te minimaal.

Het Emma matras

De Consumentenbond matrassentest van 2022 heeft het Emma O2 matras beoordeeld tot ‘beste uit de test’. De feedback die wij ontvangen van het Emma matras zijn uitéénlopend. Jongen mensen ervaren het Emma als een fijn en goed matras maar ouderen slapen er duidelijk minder goed op. Het Emma O2 matras is een relatief simpel matras dat door de consumentenbond is beoordeeld met een cijfer 7,7. Maar ook hier speelt de aanschafprijs een grote rol want op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.

Lees ook:  Het (aller) beste matras

Het beste traagschuim matras

Er zijn veel goede traagschuim matrassen verkrijgbaar maar ook echt enorm slechte traagschuim matrassen. Dit komt omdat er veel traagschuim op de markt is dat niet of nauwelijks op temperatuur reageert. En dat is juist zo belangrijk want door de temperatuur reactie maakt het traagschuim een unieke mal van uw lichaam. Het is daarom van groot belang te vragen of het gebruikte traagschuim ook medisch gebruikt wordt tegen doorliggen. Is dat niet het geval dan kunt u het beste uw vraagtekens zetten bij de kwaliteit van het traagschuim. Het beste traagschuim matras van 2022 bestaat dus eigenlijk ook niet. Er zijn wel echt goede traagschuim matrassen maar ook hele slechte.

Het beste koudschuim matras

Het beste koudschuim matras van 2022 is bijzonder lastig vast te stellen want koudschuim is feitelijk bijna altijd wel goed. Wel kan koudschuim vrij wiebelig zijn waardoor het beter is te kiezen voor twee of zelfs drie lagen koudschuim. Ook is het van belang dat het textiel dat om het matras heenzit van natuurlijke materialen gemaakt is om zodoende staticiteit te voorkomen. Daarnaast werken natuurlijke materialen ,meestal sowieso beter dan synthetische materialen.

koudschuim matrassen

Het beste pocketvering matras

Een echt goed pocketmatras heeft veel stalen veren zodat het matras veel puntelasticiteit kan bieden. Het beste kiest u voor 500 tot 1000 veren per vierkante meter. Ook bij een pocketmatras is de tijk (het textiel) van belang en is het het beste om voor natuurlijke materialen te kiezen. Zorg er ook voor dat het pocketmatras comfortzones heeft zodat u zeker weet dat ieder lichaamsdeel de juiste ondersteuning ontvangt.

Kanttekening matrassentest consumentenbond

De consumentenbond heeft haar eigen test methode en ook zo haar eigen spelregels als het om het testen van matrassen gaat. Er wordt gebruik gemaakt van een bijzonder klein panel dat de matrassen test. Zoals eerder aangegeven wordt de uitkomst met name door de prijs bepaald wat 60% van de puntentelling voor zijn rekening neemt. Jammer genoeg wordt er niet gekeken of het om koudschuim, polyether of latex gaat. Daarnaast wordt er niet gekeken naar lichamelijke klachten, transpiratie en/of gevoeligheid voor temperatuurschommelingen terwijl dit enorm belangrijk is om mee te nemen in de zoektocht naar een goed passend matras. Als laatste is het wonderlijk dat de conclusies en metingen alleen op een  mechanische wijze verkregen worden waardoor de menselijke maat ontbreekt. Maar het gaat natuurlijk juist om de mens want het juiste en beste matras is immers voor ieder mens anders.

.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Ron

Ik vind het toch jammer dat ik na het lezen van het artikel niet de tegenhanger van de goed geteste consumentenbond matrassen heb gezien. Het had denk ik geen kwaad gekund om te noemen wat dan voor jou goede matrassen zijn, daarvoor lees ik dit artikel. Het is net of ik naar het management van een organisatie luister, 20 zinnen, niks gezegd. Daarom noem ik dan wel een goed en lekker matras, 10 jaar goed op gelegen. Naar je zin te bestellen op verschillende hardheden. De M-Line slowmotion. Ik heb wel net een andere (incl boxspring) gekocht.

Sietse

Terechte kritiek op de testen van de consumentenbond. Ze zouden prijs helemaal niet mee moeten wegen (maar uiteraard wel vermelden). Prijs is pas relevant als je tussen 2 gelijkwaardige producten moet kiezen, dan neem je de goedkoopste.

Ik heb al jaren een geweldige pocketveren matras van Pullman. Daarvoor had ik een Auping latex matras, die ook goed beviel maar minder lang meeging.

Natuurlijk zijn deze matrassen duurder dan polyethermatrasjes van de Lidl of Emma, maar aangezien je ongeveer 1/3 deel van je leven in bed doorbrengt is goede nachtrust mij zeker dat geld waard.

Kees

Beste Sietse,
Duidelijk dat je er geen verstand van hebt, slaap er nog een nachtje over en lezen is ook al een probleem gezien je reactie:
“Natuurlijk zijn deze matrassen duurder dan polyethermatrasjes van de Lidl of Emma”..

Dit zijn namelijk geen polyether “matrasjes”.

Wat betreft de testen van de Consumentenbond – ik lees altijd hun argumentatie etc. maar bepaal op basis van mijn eigen wensen een keuze en prijs is daar een onderdeel van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.