Wat is het beste matras van 2023?

Regelmatig krijg ik de vraag ”wat is nou het beste matras ?” Maar ook “ wat is het beste matras volgens de consumentenbond”? Al jaren test de consumentenbond matrassen. Bij vrijwel elke nieuwe test van de consumentenbond zijn de uitkomsten sterk afwijkend met de meningen van slaapexperts. Wij geven hieronder graag onze mening en advies over ‘het beste matras’ als er überhaupt al zoiets bestaat als het beste matras. De waardes en uitkomsten bij de Consumentenbond matrassentest worden vooral door de prijs bepaald. Uiteraard speelt de prijs een rol maar als die, zoals bij de Consumentenbond matrassentest, 60% van de puntentelling bepaald gaat het eigenlijk vooral om de prijs en gaat het hierdoor mis. Ons beste matras is dan ook een totaal anders dan het beste matras volgens de consumentenbond.

De laatste update van november 2022 op de website van de Consumentenbond geeft aan dat het Emma O2 matras als beste uit de matrassentest kwam. Als tweede komt het Meradiso (Lidl) koudschuimmatras als beste koop uit de test. In dit artikel zal ik kort op de matrassentestuitslag ingaan en aangeven welke matras ik zelf het beste vind.

Het beste matras

In mijn optiek is het beste matras in elk geval zeker niet het Emma matras en ook niet het Lidl matras. Dit zijn matrassen die werkelijk minimaal en vooral erg goed koop zijn. Deze matrassen zijn met name door de scherpe prijs zo goed uit de bus gekomen bij de matrastesten van de consumentenbond. Het is vooral jammer dat dit soort matrassen zo goed beoordeeld worden door de consumentenbond want het belang van een goed en comfortabel matras is groot.

Het lijkt misschien allemaal wat overdreven om tijd en aandacht te besteden aan het vinden van het juiste matras maar er valt zo veel mee te winnen. We brengen één derde van onze tijd door in bed! Hoe beter het matras bij u past, hoe beter u slaapt en hoe beter u zich zal voelen. Goed- en gezond slapen begint bij de aanschaf van een comfortabel en passend matras, en dan natuurlijk het liefst het ”beste” matras. Maar wat is het beste matras?

het beste matras

Wat is het beste matras?

Het beste matras bestaat feitelijk helemaal niet! Er bestaat ook niet zoiets als de beste paar schoenen of de beste leesbril. Er zijn wel schoenen die het beste voor u zijn of een leesbril die het beste bij u past. Zo is het ook met matrassen. Natuurlijk zijn er echt goede matrassen en zelfs bijzonder goede matrassen verkrijgbaar maar het ‘beste matras’ is een subjectief begrip.
Wat een goed matras is is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en van persoonlijke factoren zoals uw postuur, uw gewicht en uw lengte. Wat voor de één een geweldig matras is kan voor een ander een regelrechte ramp zijn. Het gaat er niet om dat u het beste matras koopt maar dat u een goed bij u passend matras koopt.

Een voor u passend matras

Ik begrijp dat u er verder niet veel mee opschiet dat een goed matras (het beste matras) afhankelijk is van wat u er zelf van vindt. Er zijn meer dan genoeg matrassen die echt goed zijn en die door veel slapers als prettig worden ervaren. Maar het gaat er vooral om dat het matras bij u past en dat het u comfort én ondersteuning biedt. Een matras moet aansluiten op uw gewicht en niet te warm of te koud zijn.

Daarnaast moet een matras voor u comfortabel voelen zodat u zich gemakkelijk kunt ontspannen en u moet er gemakkelijk op kunnen bewegen en omdraaien. Als dat bewegen lastig gaat op uw nieuwe matras dan kan u hier slecht en onrustig door gaan slapen. Hetzelfde geldt voor de temperatuur. Als het matras te warm voor u is zal u ook hierdoor onrustig kunnen gaan slapen. Hoe beter het matras bij u past hoe fijner en gemakkelijker u erop zult kunnen slapen.

Hoe vindt u het beste matras?

Het mag duidelijk zijn dat er helaas niet zoiets bestaat als het beste matras en u zult opzoek moeten gaan naar wat het beste matras voor u is. Het lijkt allemaal lastiger dan het is. Er zijn namelijk maar vijf verschillende matras typen waarvan er direct twee afvallen als u een echt goed matras zoekt. De afvallers zijn polyether matrassen en binnen veringmatrassen. Deze twee matras type bieden weinig tot geen comfort en werken ergonomisch het minst goed. Dan blijven over een koudschuim matras, een pocket matras of een latex matras. Daarnaast zijn er feitelijk maar twee zaken echt van belang. Dat zijn de juiste stevigheid van het matras en de temperatuur van het matras . In mijn optiek is een goed één van de beste matras types.

Het mag duidelijk zijn dat er helaas niet zoiets bestaat als het beste matras en u zult opzoek moeten gaan naar wat het beste matras voor u is. Daarnaast lijkt het allemaal lastiger dan het is. Er zijn namelijk maar vijf verschillende matras typen waarvan er direct twee afvallen als u een echt goed matras zoekt. De afvallers zijn polyether matrassen en binnen veringmatrassen. Deze twee matras type bieden weinig tot geen comfort en werken ergonomisch het minst goed. Dan blijven over een koudschuim matras, een pocket matras of een latexmatras. Feitelijk zijn er maar twee zaken echt van belang. Dat zijn de juiste stevigheid van het matras en de temperatuur van het matras (slaapklimaat). In mijn optiek is een goed koudschuim matras één van de beste matras types.

Lees ook:  Matrassen gemaakt met hart en ziel zijn zeldzaam

Beste matras 2023

De uitslag Consumentenbond matrassentest 2023: Het Lidl matras heeft het “beste koop” label gekregen en het Emma O2 matras is als “best getest”.

Het matras ‘Meradiso’, is een 7-zones koudschuim matras. Dit matras wordt verkocht via de supermarkt keten de Lidl en kost €109,- voor een 90×200 cm maat. Dit matras is zo goed uit de matrassentest is gekomen komt omdat het zo goedkoop is en niet omdat het zo’n goed of fijn matras is. Zoals eerder aangegeven hanteert de consumentenbond een puntentelling waarbij er 60% van de punten gegeven worden aan de beste prijs! Geen wonder dat de kwaliteit en het comfort van dit matras zo minimaal is. Deze matrassen zijn in mijn optiek voor een jonge student zelfs nog te minimaal.

Het Emma matras

De Consumentenbond matrassentest van 2023 heeft het Emma O2 matras beoordeeld tot ‘beste uit de test’. De feedback die wij ontvangen van het Emma matras is bijzonder slecht. Jonge mensen ervaren het Emma matras als een prima en goed matras maar ouderen slapen er aanmerkelijk minder goed op. Het Emma O2 matras is een simpel matras dat door de consumentenbond is beoordeeld met een cijfer 7,7. Maar ook hier speelt de aanschafprijs een weer grote rol want op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras onder gemiddeld. Terwijl ondersteuning één van de belangrijkste kenmerken van een goed matras is!

Het beste traagschuim matras

Er zijn veel goede traagschuim matrassen  verkrijgbaar maar ook echt enorm slechte traagschuim matrassen. Dit komt omdat er veel traagschuim op de verkocht wordt dat niet of nauwelijks op temperatuur reageert en dus ook niet druk-verlagend is. En dat is juist zo belangrijk want door de temperatuur reactie maakt het traagschuim een unieke mal van uw lichaam. Het is daarom van groot belang om te vragen of het gebruikte traagschuim ook medisch gebruikt wordt tegen doorliggen. Als het traagschuim niet medisch wordt gebruikt zo ik het zelf nooit aanschaffen. Het beste traagschuim matras van 2023 bestaat dus eigenlijk ook niet. Een absoluut top traagschuim matras is de Premium Support. Het beste traagschuim matras van 2022 bestaat dus eigenlijk ook niet. Een absoluut top traagschuim matras is de Premium Support.

Het beste koudschuim matras

Het beste koudschuim matras van 2023 is bijzonder lastig vast te stellen want koudschuim is feitelijk bijna altijd wel goed. Wel is koudschuim vrij wiebelig waardoor het altijd beter is te kiezen voor twee of zelfs drie lagen koudschuim. Ook is het van belang dat het textiel dat om het matras heen zit van natuurlijke materialen gemaakt is om zodoende staticiteit te voorkomen. Daarnaast werken natuurlijke materialen, meestal sowieso beter dan synthetische materialen qua vochtopname en temperatuur. Een echt goed koudschuim matras is de Comfort Premium Air.Een echt goed koudschuim matras is de Comfort Premium Air.

koudschuim matrassen

Kanttekening matrassentest consumentenbond

De consumentenbond heeft haar eigen test methode en ook zo haar eigen spelregels als het om het testen van matrassen gaat. Er wordt gebruik gemaakt van een bijzonder klein panel dat de matrassen test. De uitkomst van de test wordt met name door de prijs bepaald want 60% van de puntentelling hiermee bepaald! Jammer genoeg wordt er niet gekeken of het om koudschuim, polyether of latex gaat. Daarnaast wordt er niet gekeken naar lichamelijke klachten, transpiratie en/of gevoeligheid voor temperatuurschommelingen terwijl dit enorm belangrijk is om mee te nemen in de zoektocht naar een goed passend matras. Ook is het meer dan jammer dat er maar 5% van de punten gegeven wordt aan vochtdoorlatendheid. Dit terwijl de vochtregulatie van een matras juist zo bijzonder belangrijk is. Een goede vochtregulatie zorgt voor een langere levensduur van het matras en voorkomt schimmel en bacterie vorming. Daarnaast creëer je met een goed ventilerend matras een veel beter slaapklimaat omdat het matras niet klam en vochtig zal aanvoelen.

Chemische toevoegingen

Chemische toevoegingen en brandvertragers die in matrassen worden verwerkt zijn vaak toxisch en kunnen allergisch reacties veroorzaken. Jammer genoeg neemt de consumentenbond niet mee of een matras met chemische toevoeging geïmpregneerd is en ook niet of er synthetische lijm gebruikt is. Brandvertragers, anti-bedbug, anti mug en antihuisstofmijt middelen worden als een voordeel gezien maar het is in mijn optiek veel beter de tijk (het textiel dat om het matras heen zit) te wassen.

Als laatste is het wonderlijk dat de conclusies en metingen alleen op een mechanische wijze verkregen worden waardoor de menselijke maat ontbreekt. Warmte en vocht heeft grote invloed op de stevigheid van een matras en uit eindelijk ook op levensduur en dit wordt op de manier zoals de consumentenbond test niet meegenomen. Maar het gaat natuurlijk juist om de mens want het juiste en beste matras is immers voor ieder mens anders.

Lees ook:  Het beste geteste matras volgens de Consumentenbond

Veel gestelde vragen

Wat is beste matras voor zijslapers?

Voor zijslaper is het van belang dat de schouders en de heupen goed de ruimte krijgen in het matras en dat het matras voor de rest de contouren van het lichaam volgt. Het beste matras voor mensen die op hun zijde slapen is een matras dat relatief soepel is en tegelijkertijd goede ondersteuning in de lenden biedt. Voor zijslapers is het beste matras een koudschuimmatras, een latexmatras of een traagschuim matras. Deze type matrassen zijn soepel en veerkrachtig en bieden tegelijkertijd veel steun.

Wat is het beste matras voor rugslapers?

Een rugslaper heeft een iets steviger matras nodig dan zijslapers. Het matras moet vooral in de onderrug ondersteuning bieden en ervoor zorgen dat het bekken iets kantelt. Het is van belang dat de wervelkolom op de juiste manier wordt uitgelijnd en dat het matras stabiliteit biedt. Een goed matras voor rugslapers zorgt voor de ideale uitlijning wat rugklachten voorkomt.
Het beste matras voor rugslapers is een relatief stevig matras dat toch nog voldoende soepel is zodat het de contouren van het lichaam volgen kan. Rugslapers kunnen op elk type matras slapen als het maar niet te zacht is.

Wat is het beste matras voor buikslapers?

Het beste matras voor buikslapers is zonder meer een relatief stevig matras. Het is van belang dat het matras niet doorbuigt want dan ontstaat er direct spanning op de onderrug en nek. Het matras dient vooral stevig en recht te zijn en zeker niet zacht. Een buikslaper heeft ook een dun hoofdkussen nodig anders komt de nek al snel in een verkeerde positie terecht. Het beste matras voor buikslapers is een stevig of zelfs hard matras dat niet doorbuigt. Dit kan elk type matras zijn.

Wat is het beste matras tegen rugklachten?

Het beste matras bij rugklachten is een veerkrachtig en soepel matras dat gemakkelijk de contouren van het lichaam volgen kan. Een drukverlagend matras (traagschuim matras) kan goed zorgen voor de juiste ergonomie. Het is belangrijk te weten of het om lage rugklachten gaat of om hoge rugklachten. Bij lage rugklachten is de ondersteuning van de onderrug van belang en bij hoge rugklachten is het belangrijk dat in geval van zijdeligging de schouders goed weg kunnen zakken in het matras zodat er een recht lijn van de ruggenwervel ontstaat. Voor mensen met rugklachten is het belang van een goed matras groot en is het juiste matras meestal niet gemakkelijk te vinden. Het beste matras bij rugklachten is een traagschuim matras, een koudschuim matras of een pocketmatras.

Wat is het beste matras voor mensen met reumatische- en/of artrose klachten?

Het beste matras voor mensen met reumatische klachten en of artrose is zonder twijfel een drukverlagend traagschuim matras. Op een drukverlagend traagschuim matras blijft de doorbloeding optimaal waardoor eventuele ontstekingen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden en wordt de druk van het lichaam over het gehele ligoppervlak verdeeld. Hierdoor is er minder druk op de gewrichten en ontstaat er ook een stuk minder pijn. Het beste matras bij reuma en/ of artrose is zonder twijfel een drukverlagend traagschuim matras.

Wat is het beste matras als je veel transpireert?

Bij overmatig transpireren is niet alleen de ventilatie van het matras van belang maar ook het beddengoed speelt een grote rol. Het beste kiest u voor een goed ventilerend dekbed en dus zeker géén dons (dons isoleert). Ook is het beter voor een dekbed te kiezen dat naast een goede ventilatie ook goed vocht opneemt zoals bijvoorbeeld een katoenen dekbed. Het werkt ook goed om een 1 centimeter dikke molton onderdeken te gebruiken (Swissa onderdeken). Het beste matras voor mensen die veel transpireren gedurende de nacht is een goed ventilerend matras met een 100% natuurlijke Tencel tijk. Tencel is gemaakt van houtvezel en katoen en neemt bijzonder goed vocht op en staat dit weer snel af.

Wat is het beste matras voor mensen met allergieën?

Mensen die last hebben van allergieën waaronder huisstofmijt kiezen het beste voor een matras met een afritsbare matrashoes (tijk) die wasbaar is op minimaal 60 graden. Pas bij het wassen op 60 graden dood de warmte de eitjes en beestjes. Het wassen dient om de 6 weken te gebeuren. Om het matras zo schoon en droog mogelijk te houden kiest u het beste voor een katoenen molton onderdeken die u direct op het matras legt. Hier overheen komt dan uw hoeslaken. Het matras dient zo snel mogelijk droog te worden en dus goed te ventileren. Vocht trekt stof aan en is de ideale kweekbodem voor bacteriën en huisstofmijten. Voor optimale ventilatie kiest u het beste voor een koudschuim matras. Een pocket matras ventileert ook zeer goed echter zijn er veel open ruimtes waar juist weer gemakkelijk huisstofmijt in kan nestelen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Ron

Ik vind het toch jammer dat ik na het lezen van het artikel niet de tegenhanger van de goed geteste consumentenbond matrassen heb gezien. Het had denk ik geen kwaad gekund om te noemen wat dan voor jou goede matrassen zijn, daarvoor lees ik dit artikel. Het is net of ik naar het management van een organisatie luister, 20 zinnen, niks gezegd. Daarom noem ik dan wel een goed en lekker matras, 10 jaar goed op gelegen. Naar je zin te bestellen op verschillende hardheden. De M-Line slowmotion. Ik heb wel net een andere (incl boxspring) gekocht.

Sietse

Terechte kritiek op de testen van de consumentenbond. Ze zouden prijs helemaal niet mee moeten wegen (maar uiteraard wel vermelden). Prijs is pas relevant als je tussen 2 gelijkwaardige producten moet kiezen, dan neem je de goedkoopste.

Ik heb al jaren een geweldige pocketveren matras van Pullman. Daarvoor had ik een Auping latex matras, die ook goed beviel maar minder lang meeging.

Natuurlijk zijn deze matrassen duurder dan polyethermatrasjes van de Lidl of Emma, maar aangezien je ongeveer 1/3 deel van je leven in bed doorbrengt is goede nachtrust mij zeker dat geld waard.

Kees

Beste Sietse,
Duidelijk dat je er geen verstand van hebt, slaap er nog een nachtje over en lezen is ook al een probleem gezien je reactie:
“Natuurlijk zijn deze matrassen duurder dan polyethermatrasjes van de Lidl of Emma”..

Dit zijn namelijk geen polyether “matrasjes”.

Wat betreft de testen van de Consumentenbond – ik lees altijd hun argumentatie etc. maar bepaal op basis van mijn eigen wensen een keuze en prijs is daar een onderdeel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *