Wat is het beste matras van 2024?

Regelmatig krijg ik de vraag “wat is nu het beste matras?” Maar ook “wat is het beste matras volgens de consumentenbond?”. Al jaren test de consumentenbond matrassen. Bij vrijwel elke nieuwe test van de consumentenbond zijn de uitkomsten sterk afwijkend van de meningen van slaapexperts en beddenspecialisten. Wij geven hieronder graag onze mening en advies over ‘het beste matras’ als er überhaupt al zoiets bestaat.

De waarden en uitkomsten van de Consumentenbond matrassentest worden vooral (60%) door de prijs bepaald. Uiteraard speelt de prijs een rol, maar als die, zoals bij de Consumentenbond matrassentest, 60% van de puntentelling bepaald gaat het eigenlijk hierdoor al mis. Ons beste matras is dan ook een totaal ander matras dan het beste matras volgens de consumentenbond is.

In dit artikel bespreken we het matras dat door de consumentenbond als beste is getest en het matras dat wij het beste vinden.

De laatste update van de matrassentest consumentenbond – Matrassen Test december 2023 geeft aan dat Matt het beste matras is. Hiervoor (november 2022) kwam het Emma O2 matras als beste uit de matrassentest. Als tweede komt het Meradiso koudschuim matras van de Lidl als beste koop uit de test. In dit artikel zal ik kort op de uitslag van de matrassentest ingaan en aangeven welke matras in mijn optiek het beste matras is. Dat is in elk geval zeker niet het Matt matras of het Emma matras!

Dat het Lidl matras in 2022 als beste uit de test kwam vond ik ronduit ongelooflijk. Dit zijn in mijn optiek namelijk allemaal minimale matrassen. Deze matrassen zijn met name door de scherpe prijs zo goed uit de bus gekomen bij de matrassentest. Het is jammer dat dit soort matrassen zo goed beoordeeld worden, omdat het belang van een goed en comfortabel matras juist zo groot is.

Wat is het beste matras van 2024?

Het lijkt misschien allemaal wat overdreven om tijd en aandacht te besteden aan het vinden van het juiste matras, maar er valt zoveel mee te winnen. We brengen één derde van onze tijd door in bed! Hoe beter het matras bij u past, hoe beter u slaapt en hoe beter u zich voelt. Goed en gezond slapen begint bij de aanschaf van een comfortabel en passend matras, en dan natuurlijk het liefst het “beste” matras. Maar bestaat er überhaupt wel iets als een beste matras?

het beste matras

Een matras dat past bij u

Ik begrijp dat u er verder niet veel mee opschiet dat een goed matras (het beste matras) afhankelijk is van wat u er zelf van vindt. Er zijn meer dan genoeg matrassen die echt goed zijn en die door veel slapers als prettig worden ervaren. Maar het gaat er vooral om dat het matras bij u past en voor u comfort én ondersteuning biedt. Een matras moet goed aansluiten op uw gewicht en niet te warm of te koud zijn.

Daarnaast moet een matras voor u comfortabel voelen, zodat u zich gemakkelijk kunt ontspannen. Ook moet u er gemakkelijk op kunnen bewegen en omdraaien. Als bewegen lastig gaat op uw nieuwe matras, dan kunt u hier slecht en onrustig door gaan slapen. 

Hetzelfde geldt voor de temperatuur. Als het matras te warm voor u is, zult u ook hierdoor vrijwel zeker onrustig gaan slapen. Hoe beter het matras bij u past, hoe fijner en beter u erop zult kunnen slapen.

Hoe vindt u het beste matras?

Het mag duidelijk zijn dat er helaas niet zoiets bestaat als het beste matras en u zult op zoek moeten gaan naar wat het beste matras voor u is. Daarnaast lijkt het allemaal lastiger dan het is. Er zijn namelijk maar vijf verschillende matras typen waarvan er direct twee afvallen als u een echt goed matras zoekt. De afvallers zijn polyether matrassen en binnenvering matrassen. Deze twee types bieden minimaal comfort en werken ergonomisch het minst goed.

Wat er dan overblijft is koudschuim, pocketvering of latex. Natuurlijk is er nog drukverlagend traagschuim, maar dat is feitelijk alleen een laagje op een stevige ondergrond.

In principe zijn er maar twee zaken echt van belang. Dat zijn de juiste stevigheid van het matras en de temperatuur van het matras (slaapklimaat). In mijn optiek is een goed koudschuim matras één van de beste matras types.

Beste matras 2024 volgens de consumentenbond

De uitslag Consumentenbond matrassentest eind 2023: Het Lidl-matras heeft het “beste koop” label gekregen en het Emma O2 matras is als “best getest”.

Het matras ‘Meradiso’, is een 7-zones koudschuim matras. Dit matras wordt verkocht via de supermarktketen de Lidl en kost €109,- voor een 90 × 200 cm maat. 

Dit matras is zo goed uit de matrassentest gekomen omdat het zo goedkoop is en niet omdat het zo’n goed of fijn matras is. Zoals eerder aangegeven hanteert de consumentenbond een puntentelling waarbij er 60% van de punten gegeven worden voor de beste prijs! 

Geen wonder dat de kwaliteit en het comfort van dit matras zo minimaal is. Deze matrassen zijn in mijn optiek voor een jonge student, die werkelijk overal kan slapen, zelfs nog te minimaal.

Het Emma matras

De Consumentenbond matrassentest van eind 2023 heeft het Emma O2 matras beoordeeld tot ‘beste uit de test’. De feedback die wij ontvangen van het Emma matras is niet zo best. Jonge mensen ervaren het Emma matras als een prima en goed matras, maar ouderen slapen er opmerkelijk minder goed op. 

Lees ook:  Een goed nieuw bed kopen, hoe doe je dat in 2023?

Het Emma O2 matras is een simpel matras dat door de consumentenbond is beoordeeld met een cijfer 7,7. Maar ook hier speelt de prijs weer grote rol, want op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras ondergemiddeld. Terwijl ondersteuning één van de belangrijkste kenmerken van een goed matras is! 

Het Matt matras

Het Matt matras is als beste beoordeeld in december 2023. Matt is een trendy merk dat zich richt op jonge mensen. Het Matt Sleeps matras is een one-size-fits-all matras dat aanpasbaar is in 6 verschillende comfortmogelijkheden. Dit matras kun je het beste vergelijken met het Morningstar Matras. Bij het Matt matras kun je de losse lagen van elkaar verwisselen en het matras aanpassen aan je eigen voorkeuren. Dit lijkt echter eenvoudiger dan het is. Je dient namelijk altijd een aantal nachten op een nieuw matras te slapen alvorens je een conclusie kan trekken.

Instellen van het Matt Matras

De combinatie van traagschuim en koudschuim is de ideale mix voor comfort en ondersteuning, maar dan dien je de traagschuimlaag wel als bovenste laag te gebruiken. De consumentenbond beoordeeld Matt met een cijfer 7,6 voor ondersteuning en een 7,7 als eindcijfer evenals het Emma matras.

Het beste traagschuim matras

Er zijn echt goede traagschuim matrassen verkrijgbaar, maar ook echt slechte. Dit komt doordat er veel traagschuim verkocht wordt dat niet of nauwelijks op temperatuur reageert en dus ook niet drukverlagend werkt. Juist dat is zo belangrijk, want door de reactie op uw lichaamstemperatuur maakt het traagschuim een unieke mal van uw lichaamsvorm.

Het is daarom van groot belang om te vragen of het gebruikte traagschuim ook medisch gebruikt wordt. 

Als het traagschuim niet medisch wordt gebruikt zou ik het zelf nooit aanschaffen want dan werkt het niet optimaal. Het beste traagschuim matras van 2024 bestaat dus eigenlijk ook niet. Het traagschuim matras waar ik zelf de beste ervaringen mee heb, is de Premium Support.

Het beste koudschuim matras

Het beste koudschuim matras van 2024 is bijzonder lastig vast te stellen, want koudschuim is feitelijk bijna altijd wel goed. Wel is koudschuim vrij wiebelig waardoor het altijd beter is te kiezen voor een matras dat uit meer dan twee lagen bestaat.

Ook is het van belang dat het textiel dat om het matras heen zit van natuurlijke materialen gemaakt is om statische lading te voorkomen, want dit trekt stof aan. Daarnaast werken natuurlijke materialen sowieso beter dan synthetische materialen qua vochtopname en temperatuur. Een echt goed koudschuim matras is de Comfort Premium Air

koudschuim matrassen

Kanttekening matrassentest consumentenbond

De consumentenbond hanteert haar eigen testmethode en ook haar eigen spelregels als het om het testen van matrassen gaat. Er wordt gebruikgemaakt van een klein panel dat de matrassen test. De uitkomst van de test wordt met name door de prijs bepaald, want 60% van de punten komt direct door de prijs.

Jammer genoeg wordt er niet gekeken of het om koudschuim, polyether of latex gaat. En ook niet of er chemische en/of giftige stoffen in het matras gebruikt zijn. Denk aan brandvertragers, formaldehyde en andere toegevoegde pesticiden zoals anti-bed wants, anti-huisstofmijt etc.

Daarnaast wordt er ook niet gekeken naar lichamelijke klachten, transpiratie en/of gevoeligheid voor temperatuurschommelingen, terwijl dit enorm belangrijk is om mee te nemen in de zoektocht naar een goed passend matras. Ook is het jammer dat er maar 5% van de punten gegeven wordt aan vochtdoorlatendheid. Terwijl de vochtregulatie van een matras juist zo belangrijk is. Een goede vochtregulatie zorgt voor een langere levensduur van het matras en voorkomt schimmel- en bacterievorming. Daarnaast creëer je met een goed ventilerend matras een veel beter slaapklimaat omdat het matras niet klam en vochtig zal aanvoelen.

De meest matrasspecialisten en slaapexperts hebben dan ook een sterk afwijkende mening met de Consumentenbond matrassen test uitkomsten. Een matras moet per slot van rekening beslapen worden en dat red je dus niet alleen door middel van een mechanische test en de verkoopprijs.

Chemische toevoegingen

Chemische toevoegingen en brandvertragers die in matrassen worden verwerkt zijn vaak giftig en kunnen allergische reacties veroorzaken. Zoals hierboven al beschreven neemt de consumentenbond niet mee of een matras met chemische toevoeging geïmpregneerd is en ook niet of er synthetische lijm gebruikt is.

Middelen als brandvertragers, anti-bedwants, anti-mug en anti-huisstofmijt worden als een voordeel gezien, terwijl dat in mijn optiek helemaal niet het geval is. Het is vele malen beter en gezonder dat deze stoffen niet in het matras zitten en dat u de tijk (het textiel dat om het matras heen zit) gemakkelijk zelf kunt wassen.

Als laatste is het wonderlijk dat de conclusies en metingen alleen op een mechanische wijze verkregen worden waardoor de menselijke maat ontbreekt. Warmte en vocht hebben grote invloed op de stevigheid van een matras en uiteindelijk ook op levensduur. Deze factoren worden op de manier zoals de consumentenbond matrassen test niet meegenomen. Het gaat er natuurlijk om wat voor de mens het beste werkt, want het beste matras is voor ieder mens anders.

Veel gestelde vragen

Wat is beste matras voor zijslapers?

Voor zijslapers is het van belang dat de schouders en de heupen goed de ruimte krijgen in het matras en dat het matras voor de rest de contouren van het lichaam volgt. Het beste matras voor mensen die op hun zijde slapen is een matras dat relatief soepel is en tegelijkertijd goede ondersteuning in de lenden biedt.

Voor zijslapers is het beste matras een koudschuimmatras, een latexmatras of een traagschuim matras. Deze type matrassen zijn soepel en veerkrachtig en bieden tegelijkertijd veel steun.

Lees ook:  Het beste geteste matras volgens de Consumentenbond
Wat is het beste matras voor rugslapers?

Een rugslaper heeft een iets steviger matras nodig dan zijslapers. Het matras moet vooral in de onderrug ondersteuning bieden en ervoor zorgen dat het bekken iets kantelt. Het is van belang dat de wervelkolom op de juiste manier wordt uitgelijnd en dat het matras stabiliteit biedt. Een goed matras voor rugslapers zorgt voor de ideale uitlijning wat rugklachten voorkomt.
 
Het beste matras voor rugslapers is een relatief stevig matras dat toch nog voldoende soepel is, zodat het de contouren van het lichaam kan volgen. Rugslapers kunnen op elk type matras slapen als het maar niet te zacht is.

Wat is het beste matras voor buikslapers?

Het beste matras voor buikslapers is zonder meer een relatief stevig matras. Het is van belang dat het matras niet doorbuigt, want dan ontstaat er direct spanning op de onderrug en nek. Het matras dient vooral stevig en recht te zijn en zeker niet zacht. Een buikslaper heeft ook een dun hoofdkussen nodig, anders komt de nek al snel in een verkeerde positie terecht.

Het beste matras voor buikslapers is een stevig of zelfs hard matras dat niet doorbuigt. Dit kan elk type matras zijn.

Wat is het beste matras tegen rugklachten?

Het beste matras bij rugklachten is een veerkrachtig en soepel matras dat gemakkelijk de contouren van het lichaam kan volgen. Een drukverlagend matras (traagschuim matras) kan goed zorgen voor de juiste ergonomie. Het is belangrijk te weten of het om lage rugklachten of hoge rugklachten gaat.

Bij lage rugklachten is de ondersteuning van de onderrug van belang en bij hoge rugklachten is het belangrijk dat in geval van zijligging de schouders goed weg kunnen zakken in het matras zodat er een rechte lijn van de ruggenwervel ontstaat.

Voor mensen met rugklachten is het belang van een goed matras groot en is het juiste matras meestal niet gemakkelijk te vinden. Het beste matras bij rugklachten is een traagschuim matras, een koudschuim matras of een pocketmatras.

Wat is het beste matras voor mensen met reumatische- en/of artrose klachten?

Het beste matras voor mensen met reumatische klachten en/of artrose is zonder twijfel een drukverlagend traagschuim matras. Op een drukverlagend traagschuim matras blijft de doorbloeding optimaal waardoor eventuele ontstekingen gemakkelijker afgevoerd kunnen worden en wordt de druk van het lichaam over het gehele ligoppervlak verdeeld. Hierdoor is er minder druk op de gewrichten en ontstaat er ook een stuk minder pijn. Het beste matras bij reuma en/of artrose is zonder twijfel een drukverlagend traagschuim matras.

Wat is het beste matras als je veel transpireert?

Bij overmatig transpireren is niet alleen de ventilatie van het matras belangrijk, maar ook het beddengoed speelt een grote rol. Het beste kiest u voor een goed ventilerend dekbed en dus zeker géén dons (dons isoleert). Ook is het beter voor een dekbed te kiezen dat naast een goede ventilatie ook goed vocht opneemt zoals een katoenen dekbed. Het werkt ook goed om een 1 centimeter dikke molton onderdeken te gebruiken (Swissa onderdeken).

Het beste matras voor mensen die veel transpireren gedurende de nacht is een goed ventilerend matras met een 100% natuurlijke Tencel tijk. Tencel is gemaakt van houtvezel en katoen en neemt bijzonder goed vocht op en staat dit weer snel af.

Wat is het beste matras voor mensen met allergieën?

Mensen die last hebben van allergieën, waaronder huisstofmijt, kiezen het beste voor een matras met een afritsbare matrashoes (tijk) die wasbaar is op minimaal 60 graden. Pas bij het wassen op 60 graden doodt de warmte de eitjes en beestjes. Het wassen dient elke 6 weken te gebeuren.

Om het matras zo schoon en droog mogelijk te houden kiest u het beste voor een katoenen molton onderdeken die u direct op het matras legt. Hier overheen komt dan uw hoeslaken. Het matras dient zo snel mogelijk droog te worden en dus goed te ventileren. Vocht trekt stof aan en is de ideale kweekbodem voor bacteriën en huisstofmijten. Voor optimale ventilatie kiest u het beste voor een koudschuim matras. Een pocket matras ventileert ook zeer goed, echter zijn er veel open ruimtes waar juist weer gemakkelijk huisstofmijt in kan nestelen.

Wat is het beste senioren matras?

Het beste seniorenmatras is een matras waar u gemakkelijk op kunt bewegen en draaien. Ook is het matras relatief stevig waardoor het in- en uit bed stappen gemakkelijker gaat. Voor oudere mensen is het van belang dat er minder druk op het lichaam ontstaat tijdens het slapen. Daarnaast is het van belang dat het bed relatief hoog staat zodat de knieën lager blijven dan de heupen als je op de rand van het bed zit. Als het bed de juiste hoogte heeft, wordt het in en uit bed stappen veel makkelijker en minder belastend voor de rug en spieren.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

5 Reacties

Ron

Ik vind het toch jammer dat ik na het lezen van het artikel niet de tegenhanger van de goed geteste consumentenbond matrassen heb gezien. Het had denk ik geen kwaad gekund om te noemen wat dan voor jou goede matrassen zijn, daarvoor lees ik dit artikel. Het is net of ik naar het management van een organisatie luister, 20 zinnen, niks gezegd. Daarom noem ik dan wel een goed en lekker matras, 10 jaar goed op gelegen. Naar je zin te bestellen op verschillende hardheden. De M-Line slowmotion. Ik heb wel net een andere (incl boxspring) gekocht.

Sietse

Terechte kritiek op de testen van de consumentenbond. Ze zouden prijs helemaal niet mee moeten wegen (maar uiteraard wel vermelden). Prijs is pas relevant als je tussen 2 gelijkwaardige producten moet kiezen, dan neem je de goedkoopste.

Ik heb al jaren een geweldige pocketveren matras van Pullman. Daarvoor had ik een Auping latex matras, die ook goed beviel maar minder lang meeging.

Natuurlijk zijn deze matrassen duurder dan polyethermatrasjes van de Lidl of Emma, maar aangezien je ongeveer 1/3 deel van je leven in bed doorbrengt is goede nachtrust mij zeker dat geld waard.

Kees

Beste Sietse,
Duidelijk dat je er geen verstand van hebt, slaap er nog een nachtje over en lezen is ook al een probleem gezien je reactie:
“Natuurlijk zijn deze matrassen duurder dan polyethermatrasjes van de Lidl of Emma”..

Dit zijn namelijk geen polyether “matrasjes”.

Wat betreft de testen van de Consumentenbond – ik lees altijd hun argumentatie etc. maar bepaal op basis van mijn eigen wensen een keuze en prijs is daar een onderdeel van.

Jolanda

Wat een enorm fijne relativerende website is dit. Door al deze informatie kan ik een goede afweging maken mbt welk matras bij mij past. Verder ook erg prettig om te weten waar de Consumentenbond met name naar kijkt en dat dit niet het gehele plaatje laat zien. Ik was eerst sceptisch, maar het lijkt er erg op dat je hart voor dit onderwerp hebt en een helder eerlijk beeld wilt schetsen. Mijn dank is groot Chris!

Marianne

Volgens mij maakt u een foutje. Emma is niet uitgeroepen als beste matras maar Matt Sleeps. Emma staat op plek 4. Voor de rest interessant verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *