De juiste maat voor een matras

Bekijk de matras.info video

Welke maat bed is het beste om te nemen?

De maat van een matras heeft meer invloed dan je wellicht op het eerste gezicht denkt. Zo heeft de maat van een matras bijvoorbeeld ook invloed op het comfort. Hoe meer ruimte hoe meer comfort. Maar er zijn nog veel meer factoren wat de beste maat van een matras is.

Is het beter om voor een éénpersoons matras te kiezen of toch beter één groot matras?

Twee losse één persoonsmatrassen zijn handiger en beter in alle opzichten. Zo voelt u de bewegingen van uw partner niet of nauwelijks, kunt u voor verschillende stevigheden en materialen kiezen maar ook voor verstelbare bedden. Ook is het opmaken en onderhoud (keren of het wassen van de tijken) met een éénpersoons matras een stuk gemakkelijker. Twee losse matrassen bieden de meeste voordelen. Eigenlijk is het enige voordeel van een één geheel matras dat er geen naad tussen de matrassen voelbaar is.

Nachtlampje

De naad wegwerken

Er zijn verschillende mogelijkheden om de naad die meestal tussen twee losse matrassen ontstaat niet meer te voelen. Gebruik een dikke katoenen onderdeken (dit is een luxe dikke molton bijvoorbeeld van het merk Swissa of Franckenstoltz) en maak uw bed op als één geheel matras (dus ook met één geheel hoeslaken). Ook kunt u een zogenaamde Pont D’amour (een soort T-stuk van schuimrubber) tussen de matrassen leggen. Als u hier overheen de eender genoemde onderdeken doet is de naad niet of nauwelijks nog voelbaar. Matrassen die een bies aan de zijde hebben zijn rechter en creëren minder naadvorming. Als u gaat proefliggen voel dan of de matrassen goed tegen elkaar aanliggen en of de naad erg voelbaar is. Soms levert de leverancier ook één geheel matrastijk voor twee verschillende matraskernen (maar zelf heb ik hier slechte ervaringen mee). Als u met uw knieën of ellebogen precies op de dan nauwelijks voelbare naad steunt zal de tijk op deze plek op den duur gaan lubberen en plooien. Er zijn Dan voel je de kier niet meer. Het is soms ook mogelijk om de matrastijken aan elkaar te ritsen. Vraag uw matrasleverancier naar de mogelijkheden.

Een molton of onderdeken tussen hoeslakens en matras is aan te bevelen

De Swissa molton is hier te koop

Samen slapen of alleen

Samen slapen is heel fijn en knus maar zorgt automatisch ook voor meer verstoringen. Tegenwoordig is het vrij normaal als koppels apart slapen. Meestal heeft dit te maken met snurken van de partner. Regelmatig slapen mensen apart als één van de twee licht slaapt. Als u alleen slaapt maar toch een groot bed wilt kopen is het wel vaak fijner om voor één geheel matras te kiezen.

Lees ook:  Het hoe en wat over het Corona-virus

Wat is de beste lengte?

U neemt het beste een matras die 20 cm langer is dan uw zelf bent. Bent u langer dan 190 cm dan is het aan te raden een 220 cm lang bed aan te schaffen. Deze 20 cm extra lengte heeft u nodig voor uw hoofdkussen De beste bed lengte is dus afhankelijk van uw eigen lengte en de ruimte die u heeft in uw slaapkamer. Zowel voor de lengte als voor de breedte is mijn advies om zo groot mogelijk te nemen. Hoe meer ruimte, hoe meer comfort!

Welke maat

Voor de één persoons maten kunt u kiezen uit een breedte van 70-80 of 90 cm en een lengte van 200-210 of 220 cm De meest gebruikte breedtemaat is 90 cm en de meest gebuikte lengtemaat is 200 cm.

Voor de twee persoons maten kunt u kiezen uit een breedte van 140-160 of 180 cm en een lengte van 200-210 of 220 cm De meest gebruikte breedtemaat is 180 cm en de meest gebuikte lengtemaat is 200 cm.

Matrasmaten, de breedtematen worden horizontaal weergegeven en de lengtematen verticaal:

  70 80 90 100 120 140 160 180
200 x x x x x x x x
210 x x x x x x x x
220 x x x x x x x x

Alleen de betere merken maken zo goed als alle maten en ook alle matrassen op 201 cm en 220 cm. Zo worden Ikea-matrassen of Leenbakker matrassen enkel en alleen in een lengte van 200 cm geleverd. Hoewel als de maten afwijken van de hierboven getoonde staffel wordt dit ook bij de specialist maatwerk.

Matras op maat

Zoekt u een matras in een speciale maat of met aparte hoeken. Wilt u afwijken van de standaardmaten? Matrassen specialisten kunnen meestal perfect matrassen op maat maken. U kunt via Google gemakkelijk matrasspecialisten vinden die matrassen op maat kunnen maken. Met name voor boten campers en caravans komen afwijkende maten voor waardoor u als snel voor dit soort matrassen bent aangewezen op een matrassen specialist. Maar ook matrassen voor babywiegjes of bankstelkussens kunnen op maat gemaakt worden. Voor Obesitas patiënten kan een extra stevig matras een uitkomst bieden. Ook dit soort extra stevige matrassen zijn meestal maatwerk.

Lees ook:  Giftige brandvertragers in matrassen en bankstellen

Hoeveel mogen maten afwijken?

Meestal is de geleverde maat kleiner dan de maat die u op papier besteld heeft. Als u bijvoorbeeld voor een 90 x 200 meter matras heeft gekozen is de kans groot dan de werkelijk maat 89 x 198 is Maar wat is toegestaan? De afwijkingen die mogen zijn vermeld in de Europese Norm EN 1334: toegestane afwijking van de lengte is 20 mm; toegestane afwijking van de breedte is 20 mm; toegestane afwijking van de dikte is 10 mm.
In de praktijk betekent dit dat een matras van 90 x 200 x 20 cm eigenlijk tussen de 88 en 92 cm breed mag zijn en tussen de 198 en 202 cm lang is en tussen de 19 en 21 cm dik kan zijn.

Het verschuiven van matrassen op een boxspring of lossen bedbodem

Let erop als u voor een boxspring bedbodem kiest dat er antislip op de bovenzijde van de box zit. Anders glijden de matrassen gemakkelijk uit elkaar en alle gevolgen van dien (naad-vorming). Meestal is het niet mogelijk om op een vlakke boxspring zijde beugels te krijgen om de matrassen goed op hun plek te houden. Hetzelfde geldt voor latten-en schotelbodems. Als u voor een verstelbare versie kiest kunnen er bijna altijd zijde beugels op de bodem geplaatst worden waardoor de matrassen altijd netjes op hun plek blijven liggen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *