Gescheiden slapen

Apart van elkaar slapen is juist goed voor de relatie

Apart van elkaar slapen

Apart slapen en toch fijn opstaan

Gescheiden slapen beidt enorm veel voordelen en maar heel weinig nadelen. Mensen die gescheiden slapen vallen sneller in slaap, hebben minder verstoringen en slapen rustiger. Daarnaast voelen ze zich uitgeruster en vermijd het conflicten en irritaties. Wat zijn nog meer voordelen van apart slapen en waarom is het soms beter om apart te slapen?

Gescheiden slapen juist goed voor je relatie

Misschien verwacht je dit niet maar gescheiden slapen is juist goed voor je relatie. Dit komt omdat samen slapen regelmatig zorgt voor een verstoorde nachtrust wat op zijn beurt weer zorgt voor prikkelbaarheid en vermoeidheid overdag. Als je minder goed slaapt heeft dit een direct effect op je humeur en kan je minder van elkaar hebben. Als je gescheiden slaapt heb je een betere nachtrust en voel je je dus beter en opgewekter overdag wat je relatief vrijwel zeker ten goede zal komen.

Veel mensen slapen apart

Hoeveel mensen slapen apart? Dit is sterk leeftijdsgebonden. Een op de vier echtparen slapen apart echter als je kijkt naar echtparen boven de 50 jaar is dit percentage een stuk hoger namelijk 2 op de 5 dat is dus 40%.
Op apart slapen rust een beetje een taboe en mensen bespreken dit niet snel openlijk hoewel het wel huwelijken redt. Mensen denken dat het het einde van je relatie betekend als je gescheiden slaapt echter is dit juist helemaal niet het geval en blijkt het vaak juist goed voor een relatie.

Snurken en apart slapen

Snurken is vaak een reden om apart te gaan slapen. Snurken veroorzaakt namelijk vaak slaapproblemen bij de partner waardoor het dan natuurlijk beter is om apart te gaan slapen. Bij één op de zes echtparen veroorzaakt het snurken van de partner problemen en irritaties.
Het snurken veroorzaakt ook minder goede nachtrust en een slechtere stemming overdag. Irritaties door snurken zijn eigenlijk vrij normaal en ook bijna onvermijdelijk. Oordopjes of gescheiden gaan slapen is dan vaak een goede oplossing.

Lees ook:  Een groot matras of twee losse matrassen?

Wat zijn de voordelen van apart slapen

Als je gescheiden slaapt val je sneller in slaap en heb je minder verstoringen gedurende de nacht. Je nachtrust wordt dus beter als je gescheiden slaapt en dit vermijdt irritaties en conflicten waardoor het dus ook beter voor je relatie is. Met name het feit dat je rustiger en beter slaapt is niet alleen goed voor je relatie maar goed ook voor je algemene gezondheid.

Vroeger sliepen mensen bijna allemaal apart

Nu, vandaag de dag is het zo dat samen slapen de maatschappelijk aanvaarde norm is. Maar die gewoonte is eigenlijk een vrij recente ontwikkeling in de geschiedenis. Vroeger sliepen echtparen meestal apart, tot de industriële revolutie en de migratie naar de steden de gezinnen samenperste in steeds kleinere huizen. In het oude Rome was het huwelijksbed vooral en voornamelijk bedoeld voor seksuele avonturen maar niet om samen in te slapen.

Apart van elkaar slapen is juist goed voor de relatie

Schaamte over gescheiden slapen

Veel koppels komen er niet voor uit dat ze niet samen slapen. Alsof dit gescheiden slapen het einde van hun relatie zou betekenen. Er rust dus een soort taboe op. Het zou eigenlijk veel normaler moeten zijn om apart te slapen, want slecht slapen schaadt de relatie meer dan het slapen in aparte slaapkamers doet. Veel echtparen durven er niks over te zeggen tegen familie en vrienden. Ze zijn bang dat andere denken dat ze relatieproblemen hebben. Hoewel 40% van de mensen boven de 50 jaar apart slapen wordt er dus niet of nauwelijks over gesproken. Hetzelfde geldt overigens voor mannen die s, nachts naar de wc moeten. Meer dan de helft van de mannen boven de 50 jaar moet er ‘s nachts uit voor een wc bezoek maar dit wordt nauwelijks besproken.

Lees ook:  Gewenningsperiode bij nieuw matras

Is alleen slapen beter?

Als je alleen slaapt kan je alles op je eigen tijd en gemak doen en hoef je geen rekening te houden met je partner. Alleen slapen betekent dus een moment voor jezelf hebben en je eigen ritme aan kunnen houden. Daarnaast heb je geen “last” van een partner die geluiden maakt of veel beweegt in bed. Dit kunnen alleemaal zaken zijn die onderbewust jouw slaap verstoren. Psychologen raden overigens aan om als echtpaar die gescheiden slapen wel een soort in-slaapritueel te ontwikkelen. Zo zou je bijvoorbeeld nog even een kus aan elkaar kunnen geven voordat jullie wegen elkaar scheiden, zodat je samen op een fijne manier de dag afsluit.

Apart slapen maar toch fijn samen zijn

Er is ook een term voor en dat is Sat. SAT staat voor Sleeping apart together. Apart slapen kan juist heel goed zijn voor je relatie omdat iemand gewoon weg beter geslapen heeft en hierdoor opgewekter en vrolijker is. Daarnaast zorgt minder goed slapen er ook voor dat je sneller geïrriteerd bent en dus automatisch een minder fijne partner zult zijn.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *