Consumentenbond matrassentest uitslagen juli 2018

Meradiso koudschuim matras van de Lidl als best getest en beste koop door de consumentenbond in de matrassentest van juli 2018

Consumentenbond matrassentest uitslagen Juli 2018 –  blijven de matrassenbranche verbazen

Het beste matras van Nederland zou volgens de consumentenbond een supermarkt matras moeten zijn namelijk een matras van de Lidl. Het matras die de Meradiso heet krijgt het “Beste Koop” en “Beste uit de Test” label. De verbazing binnen de matrassen branche lijkt me vrij logisch. Waar gaat het fout bij deze matrassentest? Hoe is het mogelijk dat het allergoedkoopste matras niet allen het ‘beste koop’ label krijgt maar ook nog eens het ‘beste uit de test’?

Het Emma matras is (juli 2018) haar “Beste uit de Test” label verloren aan het Lidl matras. Een vreemd detail is het feit dat beide matrassen al meerdere keren eerder zijn getest (in 2017 en in 2018) en dat nu opeens de rollen zijn omgedraaid. Nu is het Lidl matras, de Meradioso, namelijk als beste uit de test gekomen. Dat de consumentenbond in mijn ogen met vreemde parameters en criteria werkt is mij al jaren duidelijk maar toch blijven de test uitslagen mij steeds weer verbazen. Het Lidl matras is in mijn optiek

namelijk nog een simpeler en eenvoudiger matras dan het Emma matras waardoor de prijs weer volledig meespeelt.

Ook dit keer komt de Consumentenbond weer met een winnaar die zich aan de onderkant van de markt bevindt. Niet alleen prijstechnisch maar ook kwalitatief. Het Lidl matras kost maar €100,- en dat lijkt mij op zich een redelijke prijs voor dit product.

De opbouw van het Lidl Meradiso matras

Het Lidl matras heeft één massieve kern van koudschuim. In het schuim zijn over de breedte simpele snede (comfort zones) gesneden. Lidl matras is op beide zijde beslaapbaar . Volgens de Consumentenbond is het een warm matras wat ongetwijfeld door de 100% polyester tijk (het textiel) komt. Ook werkt de polyester tijk niet goed voor mensen die transpireren. Polyester neemt immers geen vocht op waardoor het matras snel vochtig en klam kan gaan aanvoelen als je transpireert. De polyester tijk is afritsbaar en kan in de machine gewassen worden op 60 °C.

Lees ook:  Emma matras review

LET OP: Het matras uit deze matrassentest uitslagen van juli 2018 is de ‘Hardheid 3’ variant van het Meradiso matras. De Consumentenbond zegt op haar site: We testten ook de zachtere ‘Hardheid 2’-variant, en die scoort anders. Hoe anders wordt helaas verder niet uitgelegd. Even proefliggen is er niet bij want Het Lidl (Meradiso) matras is alleen online te koop via Lidl-shop.nl. Daarbij proefliggen in een Lidl filiaal is onmogelijk.
De garantie op het matras is minimaal te noemen, namelijk 2 jaar en op de kern 5 jaar. Ik raad wel aan het matras wel eerst goed te luchten voordat u het in gebruik gaat nemen want het matras ruikt sterk als deze uit de doos komt.

 

Meradiso matras van de Lidl

Het comprimeren van matrassen

Het Lidl matras wordt gecomprimeerd (volledig platgedrukt) in een doos geleverd. Het comprimeren van matrassen zorgt echter voor kwaliteitsverlies wat al jaren bekend is in de matrassenbranche. Er is dan ook geen enkel gerenommeerd matrassenmerk wat dit nu nog doet. Het comprimeren verzwakt het schuim. Met name hoe lang het matras in de doos heeft gezeten in de gecomprimeerde vorm heeft invloed op de levensduur.

Toen wij het Lidl matras gingen unboxen bleek deze te lang in de doos gezeten te hebben want hij kwam niet terug in de bedoelde vorm. Het matras heeft hier zeker 6 weken in de doos gezeten voordat we het Unboxing filmpje gemaakt hebben. Ook ben ik dit fenomeen op meerdere forums tegengekomen, waar men zelfs sprak over een toffee-vorm. Ik begreep in eerste instantie niet goed wat hiermee bedoeld werd maar bij het unboxen van het matras werd me dit direct duidelijk.

Lees ook:  Wat is het beste matras van 2024?

Zowel het voeteneinde als het hoofdeinde van het matras kwamen niet goed terug in de bedoelde dikte en bleven lager dan het midden van het matras. Uiteindelijk is het matras toch nog redelijk goed in model gekomen, maar dit heeft zeker 3 dagen geduurd.

Over de matrassentest van de Consumentenbond

Ook Tros Radar heeft recent een uitzending gewijd aan de matrastest van de Consumentenbond waaruit blijkt dat de gegeven adviezen van de bond, evenals vele conclusies, niet juist zijn. Al met al genoeg reden om u af te vragen in hoeverre u als consument gebaat bent bij deze matrassentest.

Tros radar uitzending over de Consumentenbond

Bekijk de uitzending van Tros Radar

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

6 Reacties

Henriette

Dus gaat het er weer alleen maar weer om dat de lidl geld heeft geboden om als 1e te worden genoemd, en worden we weer bedot. Jammer maar zelf gewoon uitproberen. ik heb een tempurgeleend ooit, en nooit meer terug gegeven. fantastisch! ik kwam regelmatig kruipend mijn bed uit maar niet meer na de tempur.

Mandemakers

Ik heb een lidl matras en het stinkt echt verschrikkelijk naar chemicaliën, heb het 2 weken gelucht gehad voor het in gebruik nemen en het is echt een nachtmerrie, heb er nu een topper opleggen en nog is de geur heel erg hinderlijk, krijg er allerlei klachten door, kijk het nog heel even aan maar denk dat ik me oude er maar weer op ga leggen….zijn er meer mensen die dit herkennen?

Jacqueline

Het Lidl matras retour gezonden. Zit een hele kuil in, kan niet aan gewicht (63 kg) liggen
Matras 1 jaar in het bezit.

Drs. Charles van den Berg

MIJN ORTHOPEED EN PIJNSPECIALIST GEVEN EEN ANDER ADVIES DAN DE CONSUMENTENBOND

Mijn neurochirurg en pijnspecialist hebben mij geadviseerd de matrassen van MATRAIR of van ROYAL HEALTH FOAM te gaan gebruiken. Ik heb namelijk in mijn nek een hernia en in mijn onderrug meerderen. Deze matrassen zouden mijn pijn – waar geen pijnstiller nog iets voor mij kan doen. – kunnen verlichten. Uit ervaring met hun patiënten blijken namelijk dat deze matrassen het beste uit de bus komen voor mensen met pijn en rugklachten.
Toen ik vroeg hoe ik aan zo’n slechte rug was gekomen, kreeg ik als antwoord dat dit doorgaans voor een groot deel komt doordat je heel je leven op een slecht matras hebt geslapen. Je ligt er een derde van je leven op, werd me gezegd. Dus niet alleen als je al ziek bent zijn dergelijke topmatrassen een must, maar als je nog gezond bent zijn ze een must om dat te blijven.
Afgezien van het Lidl matras, is mijn ervaring dat een polyester tijk altijd zorgt dat je zwetend en klam wakker wordt. Niet alleen slecht voor mensen die pijn hebben, maar ook voor mensen met reuma, om maar wat te noemen.
Toch heeft de Consumentenbond het matras van Lidl als ‘beste’ gekwalificeerd. Dat zegt dan meer van de Consumentenbond, dan van het matras.
Dat de Consumentenbond niet onafhankelijk is, zoals ze beweerd te zijn, weet ik al heel lang. Ik was eens op zoek naar een e-reader. Ik werd in de website van de Consumentenbond met behulp van een vragenwizard geleid naar wat in mijn situatie voor mij de beste e-reader zou zijn. Tot mijn stomme verbazing kon ik dat ding direct bij de Consumentenbond aanschaffen en betalen. Onafhankelijk?
Uit het feit dat de Consumentenbond het nodig vond een tegenartikel op het bovenstaande op haar website te plaatsten, blijkt dat ROYAL HEALTH FOAM een geduchte concurrent voor het Lidl matras van de Consumentenbond blijft. En als dat dan gewoon niet in de prijs kan zitten, dan zit dat duidelijk in de kwaliteit. Die goedkope prijs kan je dan later in je leven heel duur komen te staan.

Jasper

In de eerste plaats weet ik niet of de persoon op de foto wel de genoemde drs. van den Berg is want ik kan nergens enige link vinden met een foto en de bijbelstudie. Zelfs niet op YouTube. LinkedIn heb ik niet.

Maar goed, het gaat om ‘zijn ervaring’ wat ik op z’n zachtst gezegd een ‘cultverhaal’ vind. Hoezo rugklachten omdat je lang op een ‘verkeerd’ matras gelegen hebt. Wat is een ‘verkeerd’ matras? Slaat dus helemaal nergens op.

Zelf heb ik zeer veel soorten matrassen beslapen en had NOOIT rugklachten. Pas na een auto ongeluk waarbij al mijn lumbale tussenwervelschijven ‘kapot’ zijn gegaan kreeg ik rugklachten. Nou ja, rugklachten?
Na 24 rugoperaties, inclusief, 11 keer vanwege 2 neurostimulators vanwege de pijn, is mijn rug finaal ‘naar de kloten’. Sorry voor deze uitdrukking maar is wel de beste omschrijving. Ook ben ik uitbehandeld maar nog wel 24/7 veel pijn ondanks Tramadol en zelfs Oxycodon.

Omdat ik op zoek ben naar WEER een matras kwam ik op deze site.

Mijn idee van dit alles is dat de heer van den Berg een commercieel praatje houdt voor dat Royal Health Foam en Matrair gebeuren. Zal er wel lekker voor betaald zijn.

Als ik de garantie krijg dat ik veel minder pijn heb, pijnvrij vraag ik niet eens, koop ik zo’n matras. Maar die garantie kan NIEMAND geven, dus ook niet meneer van den Berg.

Overtuig mij maar!

Mihael

Geen enkele matras ‘verlicht’ rugpijn of nekpijn enz. Natuurlijk zijn er matrassen die rugpijn kunnen veroorzaken, maar dan moet je ook naar de slaaphouding kijken en niet alleen de matras. Dat de consumentenbond de Emma matras als beste uit de test benoemd, vind ik belachelijk. Er zijn VEEL betere matrassen. Maar dat de Meradiso matras de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft, kan ik begrijpen. De koudschuim zal waarschijnlijk van slechte kwaliteit zijn, maar niet iedereen kan een top kwaliteit matras veroorloven, zoals Tempur, M line, Royal Health Foam en Decupré. Maar als je als tester niet oplet over de ventilatie enz. Dat is werkelijk belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *