Luchtmatrassen

Lucht matrassen informatie

Een luchtmatras is een matras met een kern van lucht. Deze luchtkern wordt omgeven door latex of door koudschuim. Het grote voordeel van lucht is dat het zich helemaal vormt naar uw lichaam. Niets is namelijk zo zacht en flexibel als lucht. De matras geeft hierdoor een individuele ondersteuning die u niet snel zult aantreffen bij andere soorten matrassen. Om misverstanden te voorkomen: een luchtmatras is géén luchtbed.

Luchtmatrassen

Een luchtmatras is heel hygiënisch; de tijk is veelal wasbaar en in de luchtkern kan geen stof, zweet of huisstofmijt trekken. Bij een goede luchtmatras zullen er nergens knelpunten ontstaan, waardoor de kans op een bevredigende nachtrust groter wordt.

Zoals bij alle matrassen zijn er ook kwaliteitsverschillen tussen luchtmatrassen. Zo zijn er matrassen met een vaste hoeveelheid lucht, maar ook matrassen waar u zelf de hoeveelheid lucht kunt aanpassen. Dit kan op verschillende manieren, elektrisch of handmatig. Een probleem is dat lucht reageert op temperatuurverschillen door uit te zetten of te krimpen, waardoor de hardheid en zachtheid in een kort tijdsbestek nogal kan fluctueren. Ook rekt de vinylzak in de loop van de tijd uit, waardoor er drukverschillen optreden.

Iedereen die ooit op een luchtbed geslapen heeft, kent het verschijnsel dat er soms midden in de nacht opgestaan moet worden om meer lucht in de matras te blazen. Niet prettig en zeker niet als het een tweepersoons matras is waardoor je allebei ’s nachts er even uit moet. Uiteraard kun je bij een tweepersoons luchtbed de hardheid niet individueel instellen, net als bij een tweepersoons matras van schuim. Dit zijn aspecten die niet bevorderend voor de nachtrust zijn, maar nogmaals, een luchtbed is een wezenlijk ander product dan een luchtmatras.

Lees ook:  Polyether matrassen

De levensduur van een luchtmatras

De levensduur van een luchtmatras is 10 tot 12 jaar.

Conclusie

Een goed luchtmatras neemt redelijk vocht op en is ongevoelig voor kuilvorming. De hard- en zachtheid is instelbaar en de matras biedt een goed ligcomfort. De omgevingstemperatuur leidt tot fluctuaties van de hard- en zachtheid omdat lucht uitzet bij warmte en ‘krimpt’ bij lagere temperatuur.

Een goed merk luchtmatrassen is www.matrair.nl

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.