Stro-matrassen

Stro-matrassen komen weer in de mode

Als je de term “stromatras” hoort, kun je het woord in eerste instantie associëren met een sprookje uit de oude tijd van een arm boerengezin dat in een ellendige hut moest leven. Gelukkig zijn de tijden veranderd en maken stromatrassen nu deel uit van een gezonde levensstijl, omdat nu is ontdekt dat slapen op stro veel meer gezondheidsvoordelen oplevert dan altijd aangenomen werd. Nu zijn stromatrassen een combinatie van moderne materialen en technologieën gecombineerd met het ouderwetse stro.

Matras van stro

Wat maakt stro bijzonder voor matrassen?

Stro werd in Europa lange tijd als beddenvulling voor matrassen gebruikt. De lange stro stelen begonnen echter zeer snel broos, hard en ongemakkelijk te worden, daarom werd het stromatras vervangen door andere materialen. De eigenschappen van stro werken echter bijzonder goed voor matrassen. Tegenwoordig beleeft het natuurlijke product in stromatrassen een kleine renaissance en wordt gezuiverd stro weer als een natuurlijk product in matraskernen gebruikt. Hiervoor wordt het stro schoongemaakt, geperst en gecombineerd met andere lagen natuurlijke materialen. Vooral roggestro wordt gebruikt om op te slapen en dus voor het stromatras. Het is een van de meest ademende rietjes ooit die ook nog extra vocht kan opnemen en afgeven.

De binnenkant van een stro matrasDe binnenkant van een stromatras

Onze moderne stromatrassen zien er op het eerste gezicht niet anders uit dan normale luxe matrassen en kunnen in elk bed en op elke bedbodem worden gebruikt.

Maar de binnenkant is enorm verschillend van de gebruikelijke met stalenveren- of schuim gevulde matraskernen want stro is een volledig natuurlijk gekweekte grondstof die 100% biologisch afbreekbaar is. Maar dat niet alleen, stromatrassen bieden nog veel meer voordelen.

Eigenschappen van een stromatras:

  • Bijzonder goed ventilerend/ademend en creëert een aangename slaapomgeving
  • Uitstekend vochtregulerend, creëert een zeer droge slaapomgeving
  • Goede temperatuurregulatie, slaat warmte op (stro werd vroeger gebruikt als isolatie in huizen)
  • Uitstekende stabiliteit, die de wervelkolom van de slapende persoon optimaal ondersteunt
  • Volledig natuurlijk product, werkt homeopathisch tegen een tekort aan kiezelzuur
  • Voorkomt interferentiezones (stralingsbescherming) afschermingseffect tegen geopathologische straling
  • Niet behandeld met chemische pesticiden of insecticiden en van nature géén rotting of schimmelgroei
Slapen op stro

Slapen op een stromatras

Matrassen gemaakt van roggestro hebben bijzondere voordelen. Aan de ene kant heeft dit rietje de eigenschap dat het zeer weerbestendig is en vocht goed transporteert. Bovendien is een dergelijk ondergrond heel gezond. Omdat het ook echt comfortabel moet zijn, bestaan deze matrassen uit verschillende geperste strolagen die ombonden zijn. De oude strozakken van vroeger, waarin het stro los lag, en snel brak en vaak vernieuwd moesten worden, zijn lang verleden tijd geweest. De strobalen zijn nu goed verboden en geperst waardoor deze veel beter in model blijven.

Moderne stromatrassen zijn bijzonder goed ademend

Stromatrassen zijn bijzonder goed ventilerend en absorberen uitzonderlijk goed vocht en laat dit tegelijkertijd ook bijzonder snel los. Door de moderne verwerkingsmethoden zijn ze volledig maat- en vormvast.
Niet alleen het ventilerende vermogen is bijzonder goed van stro maar ook het vocht absorberende vermogen is geweldig. Volgens ervaring hebben ze een kalmerend effect, wat uiterst gunstig is voor een gezonde en diepe slaap. Bovendien heeft het silica dat zich in het rietje bevindt een kalmerend effect op het menselijke zenuwstelsel wanneer het door lichaamswarmte wordt afgegeven.
Bekijk de moderne stromatrassen

Positieve eigenschappen van een stromatras

Stro wordt beschouwd als een natuurlijk rustpunt voor de menselijke zintuigen. Daarom heeft een stromatras veel eigenschappen die een positief effect hebben op de slaap. Het verzorgen van een stromatras is niet moeilijk: het stro-matras heeft een stevige koudschuim basis om zijn vorm te behouden die regelmatig gedraaid en gekeerd moet worden.

Magnetische velden en slaapproblemen

Het slaapgedeelte en de interferentievelden

Menselijke lichaamsfuncties worden gecontroleerd via het centrale en autonome zenuwstelsel. Dit gebeurt door kleine stroompulsen. Om deze reden hebben de verschillende verstoringen in termen van de stralingsomgeving op mensen hun effecten. Vooral in het slaapgedeelte moeten we aannemen dat alle onnatuurlijke externe invloeden in het lichaam interfereren met als gevolg verstoringen van regeneratie en herstel.

En dus is het vooral belangrijk om een slaapplaats te hebben die weinig straling afgeeft of die door de natuurlijke materialen straling kan afschermen.

Op dezelfde manier zorgen de natuurlijke materialen voor een uitgebalanceerd klimaat, omdat stromatten veel water kunnen opnemen (elke persoon geeft tijdens het slapen water af) en ze laten zich net zo snel weer vrij en brengen meteen hun eigen schimmelbescherming.

Productie van stro-matrassen

Voor de productie van onze stromatrassen wordt het moderne traagschuim en koudschuim gecombineerd met jet kiezelachtige roggestro. Omdat dit type rietje bijzonder rotbestendig en vochtregulerend is werkt het ideaal voor matrassen. Het rietje wordt eerst met lucht schoongemaakt met behulp van een speciale hogedrukreiniger. Dit verwijdert stof en andere resten. Daarna wordt het rietje gestoomd en samengeperst tot een mat. Het rietje komt in ongeveer een kwart van zijn oorspronkelijke volume, waardoor de sterkte van de matras wordt gecreëerd. De rieten kern wordt vervolgens ingebed in een omhulsel van koudschuim. Onder de stro-mat ligt nog een laag van 5 cm koudschuim. Op de stro-mat ligt een laag (9 cm) traagschuim. laag, waardoor een middelhoge, elastische matraskern ontstaat. Door de structuur van stromatrassen worden ook vaak sandwichmatrassen genoemd.

Heerlijk liggen op stro kan ook thuis

Roggenstro matrassen

Stro-matrassen zijn volledig gemaakt van natuurlijk materiaal, de hoofdstratificatie bestaat uit geperst, kiezelhoudend roggestro. Ander stro is niet rotbestendig. In het verwerkingsproces wordt het rietje eerst gereinigd en bevrijd van andere stoffen (ontstoft), vervolgens gestoomd en in een mat geperst. Het rietje wordt samengeperst tot ongeveer een kwart van het oorspronkelijke volume, waardoor de matras zijn kracht krijgt. Roggestro is een van de meest ademende rietjes die er zijn! Het heeft een luchtvochtigheid van 6 – 8% en kan op zijn beurt 10 – 12% vocht opnemen en het gedurende de dag weer afgeven. Dit zorgt voor een zeer goede temperatuur- en vochtbalans waardoor een perfect slaapklimaat ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.