Matras voor de camper, caravan en boot

Maatwerk matrassen

Bekijk de matras.info video

Op vakantie met een goed campermatras of caravanmatras of een matras op maat voor de boot.

Een geslaagde vakantie is een vakantie waarin je helemaal tot rust komt. Een goede nachtrust is daar natuurlijk een groot onderdeel van. Als u een caravan, camper of boot heeft, is het belangrijk dat u er ook fijn en goed kunt slapen en goed slapen begint met een goed passend matras. Maar een matras voor zo’n ruimte heeft speciale eisen. Het matras mag bijvoorbeeld niet te zwaar wegen en wordt daarom vaak maar dun uitgevoerd. Hierdoor is het nodig dat het matras extra veerkrachtig is. Maar ook de ventilatie van het matras is nog belangrijker dan voor uw matras thuis. De ruimte waarin het matras gebruikt wordt is namelijk vaak vochtig en klein en mist de benodigde ventilatie.

Maatwerk matrassen

Meestal wordt er door de leveranciers van campers, caravans en boten gekozen voor standaardmatrassen die bijna altijd van polyether gemaakt zijn.  Het is meestal zeer karig en simpel (polyether schuim) wat jachtwerven, caravan- en camperbouwers standaard als vulling in kussens en als matrassen gebruiken.

Eigenlijk onbegrijpelijk, zeker als je bedenkt dat het bij een caravan of camper vooral ook om slapen gaat. Het is daarom zeker de moeite waard de bestaande matrassen in campers en caravans onder de loep te nemen en te kijken of dit niet beter kan. Na een hele dag gereden te hebben, is het namelijk wel zo prettig om in een goed en fijn bed te slapen.

Een caravan, camper of boot wordt vaak tweedehands aangeschaft.

eestal hebben gebruikte camper- en caravanmatrassen er vaak al heel wat nachtjes op zitten, wat het comfort en de hygiëne niet ten goede komt. De nieuwe trotse bezitter slaapt dan meestal op de matrassen van de vorige eigenaar.  Meestal zien de matrassen er aan de buitenkant nog redelijk goed uit, maar schimmels, kuilvorming en veerkracht vermindering zijn meestal niet echt zichtbaar.

Standaard worden er in caravans, campers en boten niet al te beste matrassen geleverd. Op de een of andere manier wordt er vaak bespaard op de kussens en matrassen, wat ook te voelen is doordat de matrassen en kussens hard en stug aanvoelen.

Ligkwaliteit of zitkwaliteit?

Als u op vakantie gaat, is het wel zo prettig dat u comfortabel kunt zitten én liggen. Over het algemeen zijn de bootmatrassen aan boord hetzelfde als de zitkussens van de banken in de kajuit (in caravans is dit meestal ook het geval). Voor een zitkussen dien je echter een steviger schuimsoort te gebruiken omdat daar de puntbelasting velen malen groter is. De zitkussens zijn dus meestal te hard om comfortabel en goed op te kunnen slapen. Daarbij zijn bootmatrassen vaak bekleed met precies dezelfde stof als de kussens in de kajuit, maar niet echt geschikt om op te slapen. Het ziet er wel mooi uniform uit, overal dezelfde bekleding, maar voor slapen zijn deze tijken niet geschikt. De bekleding in boten (de gebruikte stoffen) zijn meestal gemaakt om vocht te weren en kunnen dus niet of nauwelijks vocht opnemen of ventileren.

Lees ook:  Stro-matrassen

Stof matrastijk belangrijk

Het textiel van een matras (de matrastijk) moet goed kunnen ventileren en snel vocht kunnen laten verdampen zodat uw matras niet klam en vochtig aan gaat voelen. Dit is vooral voor boten extra belangrijk omdat bootmatrassen al in een vochtig klimaat worden gebruikt. Daarom mag een goede tijk, net als de matraskern (binnenkant), geen vocht weren of vasthouden, maar moet het die juist absorberen en doorlaten zodat er geen schimmelvorming optreedt en het matras droog en comfortabel blijft.

Bootmatrassen moeten gemiddeld een gewicht tot 120 kilo opvangen en toch voor comfort zorgen. Een standaard bootmatras kan dus eigenlijk nooit voldoen aan uw persoonlijke behoeften en wensen. De één slaapt namelijk graag op een zacht bootmatras, terwijl een ander liever op een hard matras slaapt. Daarom dat het belangrijk is om bij vervanging goed na te denken over uw wensen. Dit maakt uniformiteit bijna onmogelijk. Vaak maken we daarom twee verschillende bootmatrassen voor één bed. Wij kunnen bootmatrassen leveren in iedere gewenste vorm, maat en uitvoering en vaak zonder dat daar echt meer voor betaald hoeft te worden.

Niet elk matras is geschikt voor een caravan, camper of boot.

Niet elk matras is geschikt voor in een camper, caravan of boot. Aan een matras in een mobiel vakantieverblijf worden namelijk specifieke eisen gesteld. Waar dient men op te letten bij de aanschaf van een nieuwe camper of campermatras? Het is bijzonder belangrijk dat een dergelijk matras goed ventileert en vocht doorlaat en dat het matras niet te veel weegt. Latex en binnenveringsmatrassen zijn niet geschikt en pocket matrassen kunnen vaak niet door rondingen en afwijkende maten.  Koudschuim is eigenlijk het meest ideale product om te gebruiken omdat dit een open celstructuur heeft, bijzonder veel veerkracht biedt en niet zwaar weegt. Zowel in een caravan als camper speelt het gewicht een belangrijke rol. Meestal worden de matrassen op vlakke bodemplaten gelegd en komt er geen veerkracht uit de bodem waardoor het comfort van het matras nog belangrijker wordt.

Bootmatras

Bij verblijf op motorjacht of zeilboot hoort uiteraard ook slapen. Voor een prettige nachtrust zijn goede bootmatrassen van groot belang. Ook voor boten worden vaak standaard Polyether matrassen geleverd en deze missen absoluut veerkracht en comfort. Voor een bootmatras is de ventilatie van groot belang omdat het matras in een vochtige omgeving gebruikt wordt. Hierbij hoort dus ook een tijk (het textiel dat om het matras heen zit) die goed vocht opneemt en snel weer afstaat. Ook moet de matraskern goed kunnen ventileren en vocht doorlaten. Hierdoor is het af te raden om Latex rubber of Polyether te kiezen omdat deze materialen sowieso al niet goed ventileren. Koudschuim of pocketveer matrassen werken het beste, hoewel pocket matrassen vaak een probleem vormen omdat deze lastig op maat gemaakt kunnen worden.

Lees ook:  Latex matrassen

Op maat gemaakt matras voor campers, caravans en boten

Wij maken wekelijks matrassen voor campers en caravans en ook voor boten (we zitten niet voor niets op steenworp afstand van de Scheveningse haven). Het is altijd leuk om dit te doen omdat er veel bij komt kijken. Vaak zijn dit soort matrassen, vooral voor boten, een hele uitdaging omdat deze bijvoorbeeld in het vooronder komen te liggen en deze zowel taps-toe als scheef met de romp mee moeten worden gemaakt. Het ligcomfort staat altijd bovenaan en dit is alleen bereikbaar met de beste schuimsoorten. Ook de meeste caravans en campers hebben afwijkende maten of bijvoorbeeld bankkussens die bovendien als matras moeten dienen.  In de meeste campers en caravans is het plaatsen van een goede lattenbodem of schotelbodem niet mogelijk. Al het comfort zal dan dus ook uit het matras moeten komen. Ook speelt de dikte en het gewicht vaak een rol mee waardoor de matrassen ook nooit echt dik en zwaar mogen zijn.

Matras op maat

Het op maat maken van een matras is voor de meeste leveranciers geen probleem. Hoewel het voor velen toch lastig is om bijvoorbeeld taps-toe of rondingen te maken. De extra kosten die hiervoor berekend worden zijn variërend. Alleen bij springveren is het echt bijzonder lastig het matras goed op maat te maken. Maatwerk van het matras betekent ook maatwerk van de matrashoes (matrastijk). Een matras met afgeschuinde hoeken kan niet gekeerd worden, wat de levensduur verkort.

Hieronder de belangrijkste soorten matrassen die wel en niet geschikt zijn voor camper, caravan en boot.

  • Latex matras – Niet geschikt. Ventileert niet goed en laat slecht vocht door.
  • Pocketvering matrassen – Niet geschikt. Kunnen lastig op maat gemaakt worden en zijn relatief zwaar.
  • Polyether matrassen – Kunnen gebruikt worden, maar bieden weinig comfort en de levensduur is niet bijzonder lang.
  • Koudschuim matras – Prima geschikt. Koudschuim ventileert goed en biedt veel comfort/
  • Traagschuim matras – Kan goed werken, maar het is belangrijk echt voor een kwaliteitsproduct te kiezen, anders kan de ventilatie alsnog te wensen overlaten en kan het relatief warm aanvoelen.

De prijzen voor een kwalitatief goed tweepersoons camper, caravan of boot matras liggen tussen de € 500,- en € 1200,-. Het grote prijsverschil heeft te maken met de diverse schuimsoorten, maten en diktes.

Voor meer informatie over maatwerk neem contact op via: 070 – 338 70 10

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.