Matras voor de camper, caravan en boot

Bekijk de matras.info video

Op vakantie met een goed campermatras of caravanmatras of een matras op maat voor de boot.

Een geslaagde vakantie is een vakantie waarin je tot rust komt. Als u een caravan, camper of boot heeft, is het prettig om hierin te kunnen slapen op een goed matras. Een matras is zo’n ruimte stelt speciale eisen, vooral vanwege het vocht. Helaas zijn de standaardmatrassen in caravans, campers en boten vaak van zeer matige kwaliteit.

Maatwerk matrassen

Meestal wordt er door de leveranciers van campers, caravans en boten beknibbeld op de matrassen en zijn de standaardmatrassen vaak van polyether en niet afgestemd op uw specifieke wensen. Het is vaak schandalig wat jachtwerven, caravan- en camperbouwers standaard als vulling in kussens en als matrassen gebruiken.

Eigenlijk onbegrijpelijk vooral als je bedenkt dat het bij een caravan en camper vooral om slapen gaat. Het is daarom zeker de moeite waard de bestaande matrassen in campers en caravans onder de loep te nemen. Na een hele dag gereden te hebben, is het wel zo prettig om in een goed bed te slapen. Ook hebben de meeste gebruikte camper- en caravanmatrassen er vaak al heel wat nachtjes op zitten, wat het comfort en de hygiëne niet ten goede komt. Want naast comfort is ook hygiëne zeker een punt.

Bedmijten verbergen zich bij bosjes in naden en kieren en matrasranden. Bedmijten zijn heel klein, van 0,4 millimeter tot 8 millimeter. Een matras biedt zeker twee miljoen bedmijten huisvesting. Vocht, vooral van transpiratie en condens, is de grootste boosdoener. Matrassen goed luchten en stofzuigen en wekelijks een schoon hoeslaken en molton er omheen is het beste, maar gebeurt dat ook altijd? Bekijk het matras in een gebruikte camper, caravan of boot dus goed. Lichte kuilvorming, transpiratievlekken en of voelbaar minder veerkracht zijn redenen om vervanging te overwegen.

Bootmatras

Bij verblijf op motorjacht of zeilboot hoort uiteraard ook slapen. Voor een prettige nachtrust zijn goede bootmatrassen van groot belang.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een bootmatras goed ventileert en dus een goede ventilerende tijk heeft. Aan boord is het nu eenmaal altijd vochtig. Ook het schuim zelf dient goed vocht door te laten waardoor het snel kan verdampen.

Een boot wordt vaak tweedehands aangeschaft.

De nieuwe trotse bezitter slaapt dan meestal op de matrassen van de vorige eigenaar. Meestal zien deze bootmatrassen er aan de buitenkant nog redelijk goed uit, maar schimmels, kuilvorming, veerkracht vermindering zijn meestal niet echt zichtbaar. Standaard worden er in boten niet al te beste matrassen geleverd. Op de een of andere manier wordt er vaak bespaard op de kussens en matrassen wat ook te voelen is doordat de matrassen en kussens hard aanvoelen.

Lees ook:  Koudschuim matrassen en alles over koudschuim

Als u gaat varen is het wel zo prettig dat u comfortabel kunt zitten en liggen. Over het algemeen zijn bootmatrassen aan boord hetzelfde als de kussens van de banken in de kajuit. Voor een zitkussen gebruik je een steviger schuimsoort daar de puntbelasting velen malen groter is. Deze zijn dus meestal te hard om echt comfortabel en goed op te kunnen slapen. Daarbij zijn bootmatrassen vaak bekleed met precies dezelfde stof als de kussens in de kajuit, maar niet echt geschikt om op te slapen. Het ziet er echter wel mooi uniform uit, overal dezelfde bekleding, maar voor slapen zijn deze tijken vaak niet geschikt. De meeste in boten gebruikte stoffen zijn gemaakt om vocht te weren en kunnen dus niet of nauwelijks ademen.

Stof matrastijk belangrijk

De stof van een matrastijk moet goed kunnen ademen en snel vocht kunnen laten verdampen zodat uw matras niet klam aan gaat voelen, juist omdat bootmatrassen vanwege de omgeving al in een vochtig klimaat worden gebruikt. Daarom mag een goede tijk, net als de kern (binnenkant), geen vocht weren of vasthouden, maar moet het die juist absorberen en doorlaten zodat er geen schimmelvorming optreedt en uw bootmatras droog en comfortabel blijft. Vocht en condens en een klam aanvoelend matras wordt voornamelijk veroorzaakt door zweet. Ieder mens verliest zo’n 0,3 liter vocht per nacht.

Bootmatrassen moeten een gewicht tot 120 kilo opvangen en toch voor comfort zorgen. Een standaard bootmatras kan dus eigenlijk nooit voldoen aan uw persoonlijke behoeften en wensen. De één slaapt namelijk graag op een zacht bootmatras, terwijl een ander liever op een hard bootmatras slaapt. Vandaar dat het belangrijk is om bij vervanging goed na te denken over uw wensen. Dit maakt uniformiteit nagenoeg onmogelijk. Vaak maken wij daarom twee verschillende bootmatrassen voor één bed. Er zijn diverse leveranciers van goede bootmatrassen en echte matrassenmakers weten meestal ook wat het beste is voor een boot. Bootmatrassen kunnen in iedere gewenste vorm, maat en uitvoering geleverd worden en vaak zonder dat daar echt meer voor betaald hoeft te worden.

Lees ook:  Pantera- en Bultex Koudschuim

Niet elk matras is geschikt voor een caravan, camper of boot.

Aan een matras in een mobiel vakantieverblijf worden namelijk specifieke eisen gesteld. Waar dient men op te letten bij de aanschaf van een nieuwe camper of campermatras? Het is belangrijk dat een matras goed ventileert en vocht doorlaat en dat het matras niet al te zwaar is. Koudschuim is eigenlijk het meest ideale product om te gebruiken omdat het een open celstructuur heeft en niet zwaar weegt. Zowel in een caravan als camper speelt het gewicht een belangrijke rol. Door gewichtsbesparing worden in de meeste caravans standaard 18-lats lattenbodems geplaatst, waarbij de onderlinge afstand tussen de latten relatief groot is. Een bedbodem met maar 18 latten biedt echter weinig comfort, waardoor het comfort van het matras nog belangrijker wordt. Maar ook de ventilatie van de matras is erg belangrijk.

Het kan behoorlijk vochtig worden in een camper, caravan of boot wat niet goed is voor de hygiëne en levensduur.

Matras op maat

Het op maat maken van een matras is voor de meeste leveranciers geen probleem. De extra kosten die hiervoor berekend worden zijn rond de € 50,-. Alleen bij springveren is het lastig het matras goed op maat te maken. Maatwerk van het matras betekent ook maatwerk van de matrashoes (matrastijk). Een matras met afgeschuinde hoeken kan niet gekeerd worden, wat de levensduur verkort.

Hieronder de belangrijkste soorten matrassen die wel en niet geschikt zijn voor camper, caravan en boot.

  • Latex matras – Niet geschikt. Ventileert niet goed en laat slecht vocht door.
  • Pocketvering matrassen – Niet geschikt. Kunnen lastig op maat gemaakt worden en zijn relatief zwaar.
  • Polyether matrassen – Kunnen gebruikt worden maar bieden weinig comfort en de levensduur is niet bijzonder lang.
  • Koudschuim matras – Prima geschikt. Koudschuim ventileert goed en biedt veel comfort/
  • Traagschuim matras – Kan goed werken maar het is belangrijk echt voor een kwaliteits product te kiezen anders kan de ventilatie alsnog te wensen overlaten en kan het relatief warm aanvoelen.

De prijzen voor een kwalitatief goed tweepersoons camper, caravan of boot matras liggen tussen de € 400,- en € 900,-. Het grote prijsverschil heeft te maken met de diverse schuimsoorten en diktes.

Voor meer informatie over maatwerk neem contact op via: 070 – 338 70 10

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.