Hypnagoge; een schok als u in slaap valt

Net als u bijna in slaap gevallen bent, schrikt u wakker van een schok die door uw armen en/of benen gaat. Het is een stuiptrekking van uw spieren die kan ontstaan op het moment dat u zich tussen waken en slapen bevindt. Dit fenomeen wordt een hypnagoge-schok of slaapstuip genoemd. Hoewel het uw bedgenoot erg kan laten schrikken, is deze stuiptrekking ongevaarlijk. Maar hoe ontstaan ze en waarom gebeurt het maar af en toe?

Slapen hypnagoge schok spiertrekkingen

Verklaringen voor hypnagoge

De hypnagoge-schokken doen zich voor in de hypnagoge toestand; de periode tussen waken en slapen. Het is een strijd tussen wakker zijn en slapen en in deze periode schakelt u van een bewuste -naar een onbewuste toestand. Er zijn twee delen van het brein verantwoordelijk voor deze schakeling: de nucleus praeopticus ventrolateralis (VLPO) en het reticulair activatiesysteem (RAS).
Deze delen bevinden zich vlak achter de ogen. Het RAS maakt de hersenen en het lichaam klaar voor het slapen en de VLPO houdt ons vervolgens in deze slaap.

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor hypnagoge-schokken. De meeste wetenschappers zeggen dat het komt doordat u in slaap valt terwijl de spieren nog niet zover zijn. Uw RAS en VLPO bevinden zich eigenlijk in een strijd waardoor uw arm of been uiteindelijk het slachtoffer is en een ongecontroleerde beweging maakt. Maar ook zijn er wetenschappers die beweren dat de slaapstuipen te maken hebben met stress en slaapproblemen. Ze komen namelijk een stuk meer voor als u helemaal uitgeput bent of niet comfortabel ligt.

Dromen dat u valt

Mensen geven ook aan dat deze slaapschokken bij hen voorkomen wanneer ze in hun dromen vallen.
Dit is een mooi voorbeeld van externe zaken zoals bijvoorbeeld een geluid als een wekker die afgaat, in uw droom terugkomt. In een geval als dit kunt u zien hoe goed de hersenen een overtuigend verhaal kunnen creƫren. Tijdens een droom worden de delen in de hersenen die zorgen voor planning en vooruitzicht tijdelijk uitgeschakeld. Hierdoor kan het brein op een creatieve manier reageren op prikkels.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

3 Reacties

Nadia

Goedenavond
Ik heb dit elke nacht op het moment dat ik heb getraind. Train om 17. 30 uur tm 18.30 uur.
Ben ervoor naar de dokter gegaan. Kreeg toen temazepam.
Inmiddels met temazepam gestopt en krijg het weer.

Quint

Hey Nadia ik heb hetzelfde en ben radeloos vaak is het ook net of ik aangeraakt word alsof er een hand op me gelegd word. Door de weeks heb ik het elke dag omdat ik dan niet drink maar het zou toch te zot zijn om daardoor door de weeks te gaan drinken. Ben mij er ook van bewust dat temazepam ook bende is maar ik moet wat šŸ™ dan maar pillen slikken want ik kom anders bar slecht in slaap.

Plg

Ik heb juist dathet lijkt of mijn adem stopt precies als ik in slaap val soms. Dat is ook dit toch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *