Wat is een slaapverlamming?

Slaapverlamming ook wel slaapparalyse genoemd is een slaapstoornis die ontstaat op het moment dat je uit de REM- slaap komt. Zeer waarschijnlijk is een slaapverlamming een van de engste gebeurtenissen tijdens de slaap. Bij een slaapverlamming zijn de spieren van het lichaam na het ontwaken nog steeds volledig verlamd. Soms gaan deze verlammingen gepaard met hallucinaties en nare dromen.

Het is nog een relatief onbekend verschijnsel waar nog niet veel onderzoek naar gedaan is. Daarom is er nog geen zekerheid naar de oorzaak van het verschijnsel. Men vermoed dat een slaapverlamming een direct symptoom is van narcolepsie. Het is namelijk bekend dat mensen die last hebben van narcolepsie ook vaak last hebben van slaapverlammingen.

Spierverlamming normaal bij REM-slaap

Het is normaal dat er spierverlamming ontstaat tijdens de remslaap. Tijdens de REM slaap zijn namelijk alleen de oogspieren, de spieren van de longen en het hart nog actief. Dat is ook nodig anders zullen de bewegingen uit dromen ook direct in het echt uitgevoerd worden. Tijdens een slaapverlamming bevindt de slaper zich tussen een droom én waaktoestand in. Het gevolg is dat het lichaam verlamd is en je niet kan bewegen en of praten. Meestal is dit behoorlijk beangstigend aangezien er vaak ook enge en nare gedachtes en dromen mee gepaard gaan. Zo komt het vaak voor dat er tijdens de slaapverlamming het gevoel ontstaat dat er iemand op de borst zit en worden mensen vaak ernstig benauwd.

Dromen en Hallucinaties

De REM-slaap is nauw verbonden met de slaapfase waarin men droomt. Het komt regelmatig voor dat er tijdens de slaapverlamming hallucinaties optreden. Het zou kunnen dat dit verschijnsel ontstaat door geestelijke en of lichamelijke uitputting. De enge dromen en nare hallucinaties gaan vaak gepaard met enorme angst. De hallucinaties die kunnen ontstaan bij een slaapverlamming kunnen bestaan uit visuele, auditieve en gevoelsmatige gewaarwordingen. Hieronder vindt u een paar voorbeelden van hallucinaties die relatief vaak voorkomen:

Lees ook:  Slaapproblemen door zwangerschap

Visueel dromen met slaapverlamming

-Iemand in de slaapkamer zien. Dit kan een schim zijn maar ook echt een gedetailleerd wezen

– Het niet meer in kunnen schatten of het al dag is of nog nacht door het zien van lichtverschijnselen

– Als u enigszins bekend bent geraakt met het fenomeen slaapverlamming dan kan men zich bewust worden dat men droomt. Op het moment dat u zich bewust bent dat u droomt wordt het een lucide droom en kan men “besluiten” wakker te worden.

Tactiel dromen met slaapverlamming

– Het gevoel aangeraakt te worden

– Pijn aan het hoofd en aan gewrichten

– Stekende pijnen met krampen in de rug, benen, voeten en armen

– Een angstig of paniekerig gevoel

Auditief dromen met slaapverlamming

-Stemmen horen

-Voetstappen horen

-Gezoem, geklop, gerinkel, geruis en geschreeuw horen wat soms gecombineerd ervaren wordt met een gevoel van tinteling of een vibratie in het lichaam

Wat kun je doen tegen slaapverlamming?

Het is mogelijk zelf uit de benarde en vervelende situatie te komen die slaapverlamming met zich meebrengt. Allereerst dient men het angst en paniek gevoel te voorkomen (zie visueel dromen). Probeer de duur van de slaapverlammingsperiode te verkorten door te proberen om armen of benen alsnog te bewegen. Soms kan het lukken om uit de slaapverlamming te geraken door iets te bewegen. U zou kunnen proberen om één been of arm krachtig te bewegen. Ook kleine bewegingen kunnen u al uit de slaapverlamming halen. U zou kunnen proberen om één vinger te bewegen. Ook slikken kan helpen. Het kan ook helpen om snel met de ogen te heen en weer te bewegen waardoor u de slaapverlamming doorbreekt. Als u zich hevig gaat verzetten tegen de verlamming kan dit de ervaring juist versterken en vergroot dit de kans op een langdurige droom met mogelijke pijn na het ontwaken.

Lees ook:  Weinig beweging kan slaapproblemen veroorzaken

Wat te doen na een slaapverlamming?

Als men wakker is geworden en de verlamming achter de rug is let er dan op dat u niet wederom in de slaapverlamming terugvalt. Dit doet u het beste door niet direct weer door te gaan slapen maar juist een tijdje wakker te blijven.  Als u dan uiteindelijk weer gaat slapen neem dan direct een andere houding aan dan waarin u lag toen u de slaapverlamming ervoer. Als u last heeft gehad van krampen in kuiten en of tenen zorg er dan voor dat u rek- en strekoefeningen doet zodat de krampen echt volledig verdwenen zijn als u weer gaat slapen. Mocht u zich bewust zijn dat u droomt dan heeft een lucide droom en kan men tijdens een verlamming zichzelf doen ontwaken of aan mogelijke droomfiguren vragen u te helpen. 

Slaapverlamming behandeling met medicatie

Er is een vrij effectief middel in de bestrijding van slaapverlamming en dat is (Risperdal®. Het is een antipsychoticum Risperidon dat waarschijnlijk zo goed werkt omdat het ook goed werkt tegen hallucinaties.  Echter is het een medicijn dat normaal gesproken tegen schizofrenie wordt gebruikt. Er zijn ook aanwijzingen dat ook andere psychofarmaca effectief kunnen zijn. Het nadeel van deze medicijnen is dat deze de slaap/waakcyclus nadelig kunnen verstoren. Let op! Het gebruik van GABA-B medicamenten zoals Lyrical® en baclofen schijnt de kans op slaapverlamming juist aanzienlijk te kunnen vergroten!

Wat kunt u nog meer doen als u een slaapverlamming ervaart?

Probeer niet bang te zijn want alles dat u meemaakt zijn slechts hallucinaties en een slechte timing van uw lichaam. Het beste probeert u tot rust te komen en één vinger of een arm te bewegen. Mocht dit niet helpen blijf dan rustig en wees niet bang. Angst verstrekt het alleen maar. Als niets helpt en u heeft er regelmatig last van neem dan contact op met uw huisarts, deze kan u verder helpen!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

lida van Esch

Goedendag
Alles wat u op deze site vertelt is voor mij herkenbaar- de symptomen en mijn klachten zijn 1 op 1.Ik zit dit alles met verbazing en ontzetting te lezen.Ik slaap al jaren(25 jr) slecht en overdag een zombie en zomaar in slaap vallen- ook kramp s nachts- krijg hiervoor Dopamine= helpt redelijk. (kort samengevat) slaapapneu-ondanks Cpap blijven de problemen aanhouden. Cpap staat sinds vandaag op anderhalve meter van mijn hoofd. eerst naast mij. kan ik de Cpap ergens mee inpakken, zodat het geen straling meer afgeeft?
Hoe weet ik of ik een pocketveringmatras of binnen vering matras heb?
Ik heb een CI -(Cocleair Implantaat-een metalen plaatje in mijn hoofd- overdag zit daar een magneet op met een prossessor. Heeft deze CI ook invloed op het slapen?
Ik ben bezig alle elektra uit de slaapkamer te weren, maar ik kan niet zonder mijn CI- ik ben volledig doof. weghalen is geen optie. Is u hierover wat bekent?
Bestaat er een soort isolerende doos waarin ik de telf oplader- Cpap- CI oplader in kan doen.?
met vriendelijke groeten
Lida van Esch

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *