Sport en slaap

Veel topsporters wereldwijd eten, slapen, ademen en leven voor hun sport. Maar weet u dat naast fysieke conditionering en bewust eten, slaap een grote rol speelt voor atletische prestaties en competitieve resultaten.  De kwaliteit en hoeveelheid slaap die sporters krijgen is vaak een belangrijke sleutel voor het resultaat. REM slaap in het bijzonder zorgt voor energie voor lichaam en hersenen. Als slaap te kort wordt gedaan krijgt het lichaam geen tijd om te repareren, geheugen een plek te geven en hormonen los te laten.

Verschillende sport grootheden bevestigen hoe belangrijk slaap voor ze is.  De één vind het heerlijk om rond 19:00 te gaan slapen de ander zorgt er voor dat er minimaal 7 tot 8 uur wordt geslapen. Net als het juiste matras die het juiste comfort en ondersteuning biedt. Het draagt bij aan verbeterde prestaties en concentratie.

Prestaties

Goede nachtrust bevorderd prestaties, als er niet goed geslapen wordt heeft dat invloed op het reactie vermogen, denk aan de snelle beslissingen die er tijdens sport genomen moeten worden.
Goed uitgeruste sporters hebben ook een nauwkeuriger inschattingsvermogen.

Training verbruikt energie, lichaamsstoffen, water en breekt spieren af. Hydratatie en voedingsstoffen zijn slechts een deel van training er herstel. Wat atleten doen tijdens en direct na wedstrijden heeft invloed op hoe snel het lichaam spieren kan herbouwen en voedingstoffen aanvult. Het draagt bij aan het onderhoud van uithoudingsvermogen, reactiesnelheid en inschattingsvermogen.

Gezondheid

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat slaaptekort het stress hormoon cortisol verhoogd.  Kortom, minder slaap vergroot de kans op vermoeidheid, een slecht humeur, slecht herstel van het lichaam en minder focus.
Een gezonde levensstijl begint bij op tijd naar bed, goed eten, ontspanning en het juiste slaap klimaat. Denk aan de slaapkamer, de kleur en de indeling van de slaapkamer, deze zijn allemaal van invloed. En natuurlijk niet te vergeten een goed matras.

Lees ook:  Hoe versterkt u uw immuunsysteem het beste

Conclusie

Of we nou topsporter zijn of het puur voor de lol doen, genoeg slapen is noodzakelijk om goede prestaties te halen. Slaap helpt ons op weg naar fitheid, een goed humeur en een goede gezondheid.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *