Feng Shui slaapkamer inrichting

Hoe richt je het beste je slaapkamer in volgens de regels van de feng shui?

De slaapkamer is de plek waar je heel wat tijd doorbrengt, namelijk één derde van je tijd! Hoe de slaapkamer eruit moet zien is voor iedereen verschillend, maar de hoofdzaak moet rust en ontspanning zijn. Het is van belang dat je slaapkamer een veilige plek is en dat je je er goed moet kunnen ontspannen. Om echt goed en fijn te kunnen slapen begin je met het zoeken van het juiste gereedschap:  het matras, het dekbed en het hoofdkussen. Zorg ervoor dat deze goed op jezelf afgestemd zijn en dat je er goed op kunt ontspannen en slapen. Als dit allemaal kloppend is, maar je slaapt nog steeds niet helemaal goed kijk dan of je de slaapkamer feng shui kunt maken.

Wat is Feng shui?

Zeer waarschijnlijk heb je wel eens eerder gehoord over feng shui. Maar wat is feng shui? En hoe werkt feng shui voor de slaapkamer? Feng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie wat letterlijk vertaald ‘wind en water’ betekent. In het kort komt het erop neer dat je omgeving invloed heeft op je geluk en welbevinden. Dus met andere woorden kan de inrichting van de slaapkamer zorgen voor meer harmonie, wat weer een direct effect heeft op je welzijn. Door middel van Feng shui is het mogelijk de omgeving dusdanig aan te passen dat energieën optimaal kunnen stromen, waardoor er algehele harmonie ontstaat. Hoe fijner de slaapkamer en het bed is, hoe beter je zal slapen. Hieronder vind je alles wat je weten moet om je eigen slaapkamer helemaal feng shui te maken.

Wat is feng shui?

Hoe werkt feng shui?

Feng shui gaat ervan uit dat je gevoel van geluk en blijdschap sterk beïnvloed wordt door je eigen omgeving. Volgens Feng Shui lopen energiestromen tussen alles en iedereen door en die stromen kun je positief, maar ook negatief beïnvloeden. Door je kamer op een speciale feng shui manier in te richten kun je de energie stromen positief beïnvloeden en sturen. 

Een donkere en sombere ruimte heeft een negatieve invloed op ons humeur en uiteindelijk ook op ons geluk. Maar andersom werkt het precies zo namelijk een goed ingerichte lichte ruimte geeft ons een positief gevoel en dus een flinke duw in de rug naar welzijn en geluk. Volgens de feng shui heeft iedere ruimte in je huis een speciale functie. Zo zijn er bijvoorbeeld ruimtes om te werken, ruimtes om te rusten en er zijn ruimtes voor ontspanning.

Je slaapkamer helemaal Feng shui maken, hoe doe je dat?

De eerste en ook een van de belangrijkste stappen is het plaatsen van het bed. Het plaatsen van het bed is bijzonder belangrijk omdat er veel zaken meespelen die zorgen voor meer rust en harmonie. Het beste plaatst je je bed zodanig dat je de deur goed kunt zien vanuit je bed. Omdat je de toegang tot je slaapkamer goed in de gaten kunt houden, voel je je veiliger waardoor je weer beter kunt ontspannen.

Lees ook:  Weerstand versterken door goed te slapen

Als dat niet mogelijk is kan je ook een spiegel zodanig plaatsen dat je de deur alsnog goed kunt zien. Laat je slaapkamerdeur trouwens altijd open staan. Dit kan op een kiertje of helemaal open. Als de slaapkamer aan de badkamer grenst houdt die deur dan het beste dicht om negatieve energie op afstand te houden. Zorg er ook voor dat je aan beiden kanten van het bed kan lopen en dat alleen het hoofdeinde tegen de muur staat.

Bed richting noord- zuid as 

Wat is de beste positie van het bed volgens feng shui? Het beste plaats je het bed in de noord-zuid as. Dat wil zeggen het hoofdeinde het liefst naar het noorden gericht en het voeteneinde naar het zuiden. Op deze manier liggen en slapen zorgt voor een betere energiebalans. De Chi kan dan beter stromen en dit werkt kalmerend en rustgevend. Volgens Feng shui is het zuiden verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en vanzelfsprekend dragen die energieën niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.

Hoe richt je verder de slaapkamer in?

Hoe richt je je slaapkamer in volgens Feng shui? Houd je slaapkamer zo opgeruimd mogelijk en plaats er niet te veel meubels. Houd met name de ruimte om het bed heen zo vrij mogelijk. Kies ook voor zo veel mogelijk symmetrie. Dit kunt u doen door aan beide zijdes van het bed een nachtkastje te plaatsen met op beide zijdes dezelfde bedlampjes. Kies ook voor twee hoofdkussens (zeker als je met z’n tweeën slaapt). Op deze manier creëer je optimaal evenwicht en harmonie voor jezelf. Plaats géén boekenkast of bureau in je slaapkamer want dit zorgt voor rommel en stof. Hang ook geen plankje voor spulletjes boven het bed want dit belemmert de energiestroom en verstoord zo je nachtrust.

Feng shui kleuren en materialen

Kies voor rustige kleuren en sobere tinten voor je slaapkamer. Het beste houd je de muren gewoon effen wit en breng je kleur in je slaapkamer door middel van het beddengoed en de gordijnen. De beste kleuren om een rustige en ontspannen nachtrust te kunnen genieten zijn lichtroze, lichtgeel, mintgroen of helderblauw. Pas op met kleuren zoals rood en paars want dit maakt juist wakker en staat voor passie en vuur. Deze kleuren worden ook waarschuwingskleuren genoemd en staan onder andere voor vitaliteit en dus helemaal verkeerd voor de slaapkamer. De beste materialen die je volgens feng shui in de slaapkamer kan gebruiken zijn voor het bedtextiel linnen en katoen en voor de ombouw en nachtkastjes hout andere natuurlijke 100% natuurlijke materialen. U zou kunnen kijken naar het bedtextiel van de firma Lysdrap uit België. De kleuren waaier is werkelijk indrukwekkend…

Lees ook:  Minder reumatische klachten door goed matras
Gebruik symmetrie en rustige kleuren voor een feng shui slaapkamer

Feng shui decoratie en aankleding  

Decoraties zijn prima, als het je nachtrust maar ten goede komt en niet verstoort! De Feng shui decoraties kunnen verse bloemen zijn, kaarsen of een leuke afbeelding die je blij maakt. Kies voor ronde vormen en zachte materialen zoals een mooie vaas of mooi beeldje. Ronde vormen en gestroomlijnde objecten creëren namelijk een betere energiedoorstroming. Leg geen spullen onder je bed, want op die manier blokkeer je een goede doorstroom van energie.

Feng shui houdt de slaapkamer opgeruimd

Balans en evenwichtigheid bereik je niet met rommel en slordigheid. Ruim je slaapkamer op en zorg voor zo min mogelijk spulletjes. Doe overdag de gordijnen en je raam openen en laat frisse lucht door je slaapkamer stromen. Maak je bed op (voor een goede ventilatie laat je beter je dekbed aan het voeteneinde liggen zodat het bed goed kan ventileren). Als het mogelijk is laat je je gedragen kleding in de badkamer liggen en leg ze niet in je slaapkamer. Dit zorgt voor extra stof en maakt het rommelig. Daarnaast is gedragen kleding volgens feng shui echt uit den boze omdat dit de buitenwereld met zich meebrengt. Houd de slaapkamer dus opgeruimd en netjes.

Feng shui en slapen 

De Feng shui slaapkamer is gebaseerd op rust en natuurlijke materialen. De feng shui slaapkamer straalt rust uit en is gericht op slapen. Om de sfeer te versterken kun je bijvoorbeeld geurkaarsen en met lavendel of sandelwood branden. Dit zorgt voor rust en harmonie en maakt het inslapen gemakkelijker.

Zorg voor zo min mogelijk elektrische apparaten in de slaapkamer en leg geen stekkerblok onder je bed want dit is slecht voor de doorstroming van de energie. Als je een elektrisch verstelbaar bed hebt trek de stekkers uit het stopcontact als je de bedbodem niet gebruikt. Je slaapkamer is bedoeld om in de te slapen en niet om te gamen of tv te kijken. Sowieso is blauw licht uit den boze en bijzonder negatief om in- en door te slapen.

Gebruik geurkaarsen voor rust en harmonie

Feng shui en slapen in het kort

De feng shui slaapkamer is volledig gericht op ontspanning en rust. In de slaapkamer beng je relatief veel tijd door en de ruimte is bijzonder privé. Je slaapkamer maak je als volgt Feng shui:

  • De beste kleuren voor in je slaapkamer zijn wit, beige en andere aardetinten.
  • Leg géén spullen op onder je bed want dit blokkeert de doorstroom van energie.
  • Plaats je bed zo dat er zicht is op de deur en het bed mag niet onder een raam staan.
  • Plaatst spiegels zodanig dat het bed daarin niet weerkaatst wordt, maar dat je de deur ziet.
  • Hang gordijnen voor je ramen en zorg voor zo veel mogelijk natuurlijke tinten.
  • Elektra werkt negatief voor slapen. Plaats daarom geen elektrische apparaten in je slaapkamer.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *