Binnenvering matrassen

binnenvering matras
Bekijk de matras.info video

Er zijn twee type matrassen met metalen veren:

Binnenvering matrassen zijn matrassen waar staaldraad veren in zitten die aan elkaar zijn verbonden. Binnenvering matrassen kunnen worden voorzien van een toplaag van polyether, koudschuim, latex of traagschuim.

Kwaliteit en materialen van binnenvering matrassen

binnenvering matras
  • Aantal veren per m2; hoe meer veren per m2, hoe meer gewichtsverdeling.
  • Aantal slagen (draaiingen) van de veer; hoe meer slagen de veer maakt, hoe soepeler het matras wordt.
  • De draaddikte van de veer; hoe dikker de veerdraad, hoe steviger het matras.
  • Vorm van de veer; de vorm kan diabolisch, tonvormig of cilindrisch zijn. Alle vormen hebben weer verschillende eigenschappen.

Zones in binnenveringsmatras

De meeste binnenvering matrassen hebben geen aparte zones voor schouders en heupen.

Verstelbare bedbodem voor binnenvering matrassen

Binnenverings matrassen kunnen niet op verstelbare bedbodems gebruikt worden.

Binnenvering matrassen en lichaamsondersteuning

De lichaamsondersteuning van binnenvering matrassen is niet echt goed. Mede doordat er geen verschillende zones in binnenvering matrassen zitten, is de tegendruk overal gelijk wat ergonomisch niet echt goed werkt.

Binnenvering matrassen en ventilatie-eigenschappen

De ventilatie van een binnenvering matras is meestal heel goed, hoewel dit ook afhankelijk is van de gebruikte afdekmaterialen. Bij elke beweging verplaatst de slaper lucht waardoor een binnenvering matras koel en droog blijft.

Wat is de levensduur van een binnenvering matras?

De levensduur van een binnenvering matras is lang. Er zal niet snel kuilvorming ontstaan, hoewel dat wel afhankelijk is van de gebruikte materialen en de dikte voor de afdeklaag. Deze zijn meestal zo goedkoop mogelijk waardoor er in de afdeklaag toch wel kuilvorming kan ontstaan.

Wat kost een binnenvering matras?

De prijzen van binnenvering matrassen kunnen erg verschillen, maar het zijn over het algemeen goedkopere matrassen.

Wat is nou het verschil tussen een binnenvering matras en een pocketvering matras?

Bij een pocketmatras worden de veren apart verpakt in zakjes (pockets) die van een nonwoven synthetisch materiaal worden gemaakt. Door de veren in te pakken, voorkom je dat de veren in elkaar haken als het matras gevouwen wordt of op een elektrisch vertelbare bedbodem gebruikt wordt. Binnenvering matrassen en pocketmatrassen hebben gemeenschappelijk dat hun kern bestaat uit metalen veren.

Lees ook:  De nadelen van koudschuim matrassen

De veren van een binnenvering matras zijn door middel van een spiraalveer aan elkaar verbonden, zie foto hierboven. Bij een binnenvering matras is de ondersteuning een stuk minder goed dan bij een pocket matras. Bij een pocketmatras kan elke veer afzonderlijk van de andere veren mee bewegen naar de contouren van het lichaam. Als u uw vuist in een binnenvering matras drukt, ziet u een vrij grote cirkel rondom uw hand omdat de veren vrij groot zijn én met elkaar verbonden zijn. Een binnenvering matras werkt dus niet goed voor iemand die op zijn of haar zij slaapt en brede schouders of heupen heeft.

Waarom een binnenvering matras?

Een binnenvering matras is goedkoop en gaat relatief lang mee. Een binnenvering matras is ook veel goedkoper dan een pocket matras maar geeft ook veel minder ondersteuning.

Met een binnenvering matras heeft u voor weinig geld toch een geveerd matras in huis.

Een binnenvering matras, ook wel Bonell matras genoemd, is een eenvoudig matras wat de laatste jaren steeds minder verkocht wordt. Het type matras is opgebouwd uit een stalen verenbed dat uit één staaldraad bestaat en heeft toplaag met een stoffen afwerking. Een binnenvering matras bestaat uit een reeks identieke aaneengesloten stalen veren. Binnenvering matrassen zijn in feite onder te verdelen in binnenvering matrassen, zoals zojuist beschreven, en het modernere pocketmatras, wat eigenlijk de opvolger is van het binnenvering matras hoewel dat eigenlijk de Bonell matras is.

Een binnenvering matras kan zacht of hard zijn afhankelijk van wat u besteld. Dit hangt af van de draad dikte en de hoogte van de veren. Ook het aantal slagen van de veer (wentelingen van de veer) bepaalt hoe stevig of zacht het matras wordt. Normaliter biedt een binnenvering of Bonellvering matras progressieve tegendruk (deze wordt dus steeds stugger naarmate de belasting toeneemt) wat op zich een goede zaak is.

Meestal wordt een binnenvering matras afgewerkt met een laag polyetherschuim daar dit goedkoop is maar soms worden ze ook wel met betere materialen afgewerkt zoals latex of koudschuim.

Lees ook:  Luchtmatrassen

Voor- en nadelen van een binnenvering matras:

De voordelen van een binnenvering matras
Uitstekende ventilerende eigenschappen
Goedkoop
De nadelen van een binnenvering matras
Geeft weinig comfort en ondersteuning
Geen zones
Kan niet op een verstelbare bodem

Welke dikte is goed voor een binnenvering matras

Binnenvering matrassen zijn in allerlei diktes verkrijgbaar. Ook voor een binnenvering matras geldt: hoe dikker, hoe meer comfort en hoe langer de levensduur. Een binnenvering matras dunner dan 16 cm dik is niet aan te raden. Bij een dun binnenvering matras gaat het comfort (dat toch al niet al te best is) verloren. De afwerklaag is dan meestal ook (te) dun, terwijl het binnenvering matras toch al hard aanvoelt en daardoor de veren gevoeld kunnen worden. Ook kan het bij een (te) dunne binnenvering matras voorkomen dat deze zover inzakt dat de bedbodem voelbaar wordt, ook wel bottoming-out genoemd.

Het comfort van een binnenvering matras

Een binnenvering matras biedt over het algemeen niet bijzonder veel comfort en werkt ook ergonomisch niet geweldig. De ventilatie en temperatuur is echter wel zeer goed doordat een binnenvering matras een open verenstructuur heeft. De matras zal daarom niet warm aanvoelen wat het type matras ideaal maakt voor mensen die veel transpireren.

Een binnenvering matras heeft geen zones en heeft een gelijk verenbed over het hele matras. Overal zal de binnenvering matras dus op dezelfde wijze drukpunten opvangen, terwijl rond de heupen en schouders de matras beter iets zachter zou moeten zijn.

Een binnenvering matras moet altijd op een vlakke ondergrond gebruikt worden en kan dus niet op een verstelbare bedbodem.

De meeste binnenvering matrassen hebben tussen de 80 veren tot 150 veren per m2. Hoe meer veren, hoe beter. Dit type matras wordt (gelukkig) steeds minder verkocht. Wel wordt de binnenvering techniek nu regelmatig gebruikt voor boxspring bedbodems.

Welk matras past het best bij u

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.