Hoe belangrijk is slapen voor het immuunsysteem

Hoe goed slaapt u? Buiten het feit dat slapen fijn is blijkt het ook bijzonder goed én noodzakelijk voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt namelijk gevoed door slaap en heeft dit nodig om goed te kunnen werken. Wat zijn de negatieve gevolgen van een slechte of onvoldoende nachtrust? En hoe kunt u uw nachtrust verbeteren?

Hoeveel maakt het uit als je elke nacht een uur minder slaapt? Dit wilde onderzoekers van de Washington School of Medicine graag weten. Twee weken lang volgden zij 11 eeneiige tweelingen om achter dit antwoord te komen. De helft van de deelnemers sliep elke nacht 7 uur en de andere helft sliep maar 6 uur. En wat bleek? Bij de tweelingen die maar 6 uur sliepen was het immuunsysteem ontregeld. De kans om ziek te worden nam hierdoor al drastisch toe.

Slecht slapen en het immuunsysteem

Ook al beweegt u genoeg en eet u gezond dan nog loopt u meer kans op gezondheidsklachten als u niet goed slaapt. Onvoldoende of slecht slapen kan processen die deel uitmaken van het immuunsysteem verstoren. Meerde onderzoeken lieten al zien dat er bij (te) weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Als u één uur minder slaapt kan dit al voor gezondheidsproblemen zorgen.

 

Ernstige klachten door slaaptekort

Als er langdurige slaapproblemen zijn kan dit, naast een slecht afweersysteem, ook voor andere ernstige gezondheidsklachten zorgen. De klachten lopen uiteen van depressies en angststoornissen tot infecties, suikerziekte en hart- en vaataandoeningen. Daarnaast heeft slaap te kort ook invloed op hoe je eet. Door slaap te kort kiest men eerder voor meer eten wat op de lange termijn weer kan leiden tot overgewicht.

Lees ook:  Wakker worden met hoofdpijn

De hersenen en slapen

Ook ons geheugen en denkvermogen wordt gevoed door slaap. Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op de frontale cortex. De frontale cortex is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor cognitieve functies. Dit zijn functies zoals problemen oplossen en beslissingen nemen. Het geheugen wordt dus minder goed na een slechte nachtrust maar ook neemt de kans toe dat u verkeerde beslissingen.

 

Hoeveel slaap heeft het immuunsysteem nodig?

Hoeveel uur slaap heeft iemand eigenlijk nodig om het immuunsysteem te blijven voeden? Dit is sterk afhankelijk van uw leeftijd. Kinderen tot twaalf jaar hebben 10 tot 12 uur slaap nodig. Pubers hebben tussen de 9 en 11 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Als u de 25 jaar gepasseerd bent kunt u af met minder slaap. Gemiddeld heeft een persoon 7,5 uur slaap per dag nodig. Echter is dit persoonlijk en afhankelijk van persoon tot persoon.

Vrouw met slaaptekort

Het inhalen van slaap te kort

Als u in het wekend laat naar bed gaat en zodoende een aantal uurtjes minder slaapt kunt u dit gewoon inhalen de volgende dag. U kunt dan gewoon wat langer blijven liggen? Helaas werkt het zo niet. Gemiste slaap kan je niet meer echt inhalen. Let er daarom op dat u altijd voldoende- én goed slaapt. Zorg voor een vast slaappatroon. Het beste gaat u elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en staat u elke ochtend om dezelfde tijd weer op. Als u er dan ook nog eens op let dat u voldoende slaapuren maakt zorgt u zodoende voor de continue versterking van uw immuunsysteem.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *