Weerstand versterken door goed te slapen

Goed slapen versterkt de weerstand

Slaap is de periode waarin het lichaam hersteld, daarom is het van belang dat u een ongestoorde en goede nacht heeft. Een goede nachtrust is voor van alles goed. Zo is het goed voor de concentratie, reactiesnelheid en het draagt een steentje bij aan een goed humeur.
Maar minstens zo belangrijk is slaap voor de gezondheid en het immuunsysteem. Genoeg en kwalitatief goed slapen speelt een enorme rol in de weerstand van het menselijk lichaam tegen verschillende ziekten. Zo worden er tijdens de slaap bijvoorbeeld nieuwe cellen aangemaakt en oude cellen verwijderd. De spieren worden slap en onze hersengolven, hartslag en ademhaling komen tot rust. Dit alles heeft als doel het lichaam te regenereren. Weerstand gaat hand in hand met een goede nachtrust.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de nachtrust?

Het immuunsysteem regelt in uw slaap de afgifte van beschermende stoffen, in tijden van o.a. stressvolle periodes produceert het lichaam meer beschermende stoffen. Als het immuunsysteem niet genoeg kan herstellen worden er niet voldoende van deze stoffen en antilichamen aangemaakt. Kortom weinig slaap zorgt uiteindelijk voor een verzwakte weerstand. Hierdoor wordt het lichaam dus bevattelijker voor infecties.
In een tijd als deze, waar de wereld te maken heeft met een ernstige infectieziekte (COVID-19) is het dus van essentieel belang dat u goed en genoeg slaapt om de weerstand hoog te houden.

informatie over slaapproblemen door kouGedurende de nacht doorgaat iemand vijf slaapfases, namelijk: de inslaap fase, de lichte slaap, de overgangsfase, diepe slaap en de REM (Rapid-Eye-Movement) slaap. Een slaapcyclus duurt gemiddeld honderd minuten die zich meerdere malen per nacht herhaald, naarmate de slaap vordert worden de cycli korter.  Gedurende de diepe slaap daalt de ademhaling en hartfrequentie, deze fase zorgt voor het fysiek herstel. Tijdens de REM-slaap (ook wel de droomslaap genoemd) wordt de geest verfrist en gebeurtenissen die we die dag hebben meegemaakt worden verwerkt. REM-slaap is van belang voor het geestelijk herstel.
Als u een aantal nachten in uw REM-slaap wordt gewekt is er een toename aan behoefte naar deze fase.
Voor een goede slaap zijn een aantal dingen van belang. Één daarvan is ongetwijfeld een goed en passend bed, dat ook genoeg comfort en ondersteuning aan uw lichaam biedt.  

Lees ook:  Het belang van goed slapen en invloedrijke factoren

Heeft u problemen met slapen? Lees hier tips om ze op te lossen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.