Matrasgaranties: Wat u moet weten?

25 jaar garantie maar niet op kuilvorming matras garantie

Matrasgaranties: Wat u moet weten? Er bestaat een verband tussen de garantieduur en de kwaliteit / duurzaamheid / levensduur van een matras. Concreet vertaald: goede matrassen hebben meestal een langere garantieperiode, terwijl leveranciers van minder goede matrassen meestal een korte garantieduur aanbieden.

Bij welke matrassen gaat snel kuilvorming toetreden?

Veruit de meest voorkomende klacht die mensen over hun matras hebben is kuilvorming.

Matrassen waar snel kuilvorming toetreedt:

Matrassen waar geen of erg langzaam kuilvorming toetreedt:

Matrasbezitters wijzen erop dat zelfs minimale kuilvorming al kan leiden tot rugpijn en andere slaapproblemen. Uiteraard heeft dit ook direct gevolgen voor de algehele nachtrust.

In de meeste gevallen wordt kuilvorming in de garantiebepalingen opgenomen, maar er zijn uitzonderingen. Het merk Hästens bijvoorbeeld geeft levenslange garantie, maar niet op kuilvorming! Ook kan de diepte van de kuilvorming nog meespelen bij wel/niet vallend onder de garantiebepalingen.

Zo wordt er bij veel pocket- en binnenveringmatrassen pas garantie op kuilvorming gegeven als de kuil minimaal 1,5 cm diep is, terwijl bij Tempur al een nieuw matras geleverd wordt als de ‘kuil’ een halve cm diep is.

25 jaar garantie op matrassen

Een garantie van 25 jaar garantie op een matras kan natuurlijk niet. Ten eerste kun je geen 25 jaar met een matras doen en ten tweede is het gewoon absurd om 25 jaar garantie te kunnen geven, dat gebeurt bij vrijwel geen enkel product

5 jaar 10 jaar of 25 jaar garantie op matrassen

Hästens, de Zweedse fabrikant van peperdure boxspring bedden die rond de eeuwwisseling goed werden verkocht, gaf in die tijd 25 jaar garantie op de bedden. Dat wil zeggen, 25 jaar garantie op draadbreuk. Draadbreuk? Jazeker, in de mega-dikke matrassen zaten metalen veren en in principe zouden die na verloop van tijd kunnen knappen. De kans daartoe was (en is) uitermate gering, maar mocht het zo zijn dan was dat gegarandeerd tot 25 jaar. Zoiets is een garantie waar je helemaal niets aan hebt. Grootste probleem bij Hästens matrassen is dat deze snel gaan doorliggen en last hebben van kuilvorming, vaak al na een jaar. Daar zit geen garantie op.

Lees ook:  Klachten van een te hard matras

Garantie per matrastype

Volgens verzamelde gegevens komen de meeste garantieclaims voor bij binnenvering matrassen (als gevolg van voortijdige verslapping) en luchtmatrassen (grotendeels als gevolg van mechanische defecten). Koudschuimmatrassen hebben de minste garantieclaims. Verder blijkt dat er meer gebruik wordt gemaakt van garantieclaims bij de duurdere matrassen.

Wat kost het u?

Het gebruikmaken van een garantieclaim kan soms geld kosten voor de matraseigenaar. Er kan een vergoeding worden gevraagd om iemand bij u thuis te laten langskomen om de conditie van uw matras te bepalen. Ook kan het zijn dat, als u een nieuw matras krijgt van uw leverancier, u de transportkosten moet betalen. In sommige gevallen wordt een gedeelte van het matras vergoed en zal u de rest zelf bij moeten leggen.

Wat kost een matras garantieclaim u

Hoe goed is uw matras garantie?

Een matrasgarantie is slechts zo goed als de bereidheid van de fabrikant om de garantiebepalingen na te leven. In Nederland hebben we INretail. Deze organisatie heette vroeger Centraal Bureau voor Woninginrichting (CBW) en de term ‘CBW-erkend’ en ‘CBW-bepalingen’ bestaan nog steeds. Als uw leverancier lid is van het INretail en daarmee de CBW-bepalingen hanteert, heeft u veel meer zekerheid dat alle afspraken worden nagekomen en ook dat uw garantiebepalingen worden nageleefd.

hoe goed is uw matras garantie en de standaard cbw garantie

15 jaar garantie dat klinkt indrukwekkend maar…

Veel mensen beseffen niet, of te laat, dat hun garantie van 15 jaar geen volledige garantie is maar een aflopende garantie. In de praktijk kan dit betekenen dat u maar 1 tot 5 jaar volledige garantie heeft waarna het in percentage wordt afgebouwd. Lees daarom altijd de kleine lettertjes van matrasgaranties.

Lees ook:  Een goed bed kopen
afbouwende matras garantie van 5 jaar

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.