Beste tips om rugklachten te bestrijden

Gemiddeld krijgt één op de drie mensen te maken met rugklachten. Als dit opeens optreedt spreekt men over acute rugpijn. Meestal verdwijnen deze klachten binnen enkele dagen spontaan. Als de klachten langer aanhouden spreken we van chronische rugklachten.
Als de rugklachten met name ‘s morgens aanwezig zijn en in de loop van de dag weer wegtrekken zijn de klachten vrijwel zeker bed gerelateerd. Het beste koopt u dan een nieuw bed met een goed matras. Maar als u geen idee heeft waar de rugklachten precies vandaan komen hebben we hier tips om uw rugpijn snel te verminderen.

Wat kunt u doen tegen rugpijn?

Het beste verandert u zo veel mogelijk van houding. Verander steeds van houding en ga even rondlopen. Doe dit elke 20 minuten. Door te bewegen houdt u uw spieren soepel want stijve en stramme spieren kunnen rugklachten verergeren en zelfs veroorzaken.

Houdt uw lichaam in beweging

Mobiliteit houdt soepel. Als u last van uw rug heeft probeer dan wel nog steeds zo veel mogelijk te bewegen. U kunt een wandeling maken om op die manier de rugspieren te versterken maar pas op met sporten. Let wel goed op uw lichaam en ga niet over uw grenzen. Pas bijvoorbeeld op bij het tillen van zware lasten.

Let op uw houding

Let op uw lichaamshouding. Hoe beter uw lichaamshouding is hoe minder rugklachten u kunt verwachten. Neem daarom zo veel mogelijk een correcte lichaamshouding aan. Doe dit bij het zitten en bij het staan. Let ook op uw houding als u in bed ligt. Een juiste ergonomie voorkomt rugklachten en kan in veel gevallen ook rugklachten genezen.

Lees ook:  Hoe koop je het beste een nieuw bed

rugklachten

Een goede nachtrust

Slapen zorgt voor regeneratie voor zowel het lichaam als de geest. Rugklachten kunnen een goede nachtrust  verpesten en er juist voor zorgen dat het in- en doorslapen lastiger wordt. Daarnaast wordt door een slechte nachtrust uw pijnbeleving anders en kunt u minder aan. Het gevolg is dat uw rugklachten erger aanvoelen. Omdat u één derde van uw tijd in bed vertoefd is het belangrijk goed te kijken naar de ergonomie als u op bed ligt. Een verkeerde ergonomie gedurende de nacht kan weer leiden tot meer rugpijn. Een goed matras is een absolute aanrader om rugklachten te voorkomen.

Zorg voor warme spieren

Warme spieren kunnen de pijn van rugklachten verminderen en verzachten. Het kan gedurende de nacht goed werken door een warme kruik tegen uw pijnlijke rug aan te leggen.  Ook overdag zou u een warme kruik op deze manier kunnen gebruiken. Dit werkt spierontspannend en zal de pijn verzachten.

Zorg voor zo min mogelijk stress

Als je stress ervaart, gaat je hart sneller kloppen, ga je sneller ademen en spannen de spieren in het lichaam zich aan. Hierdoor neemt de kans op rugpijn juist toe. . Stress veroorzaakt spanning en dus ook extra spierspanning. Deze spanningen kunnen rugpijn verergeren en zelfs veroorzaken.

Lage onderrugklachten? Lees hier meer.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *