Wat is het juiste matras voor mensen met Parkinson-problemen?

Parkinson is een uiterst vervelende ziekte met allerlei symptomen die het slapen extra moeilijk maken. De meest bekende symptomen zijn het trillen van de handen, benen, kin of tong. Meestal gaat Parkinson ook samen met verschillende slaapproblemen. De meest voorkomende slaapproblemen bij de ziekte van Parkinson zijn meer moeite met het in slaap vallen, vaker wakker worden, moeilijk kunnen in- en doorslapen, slapeloosheid, REM- slaapstoornissen en slaperigheid overdag. Het juiste bed en matras kunnen helpen beter te slapen en beter met deze ziekte om te gaan. Met een goed passend matras stapt u bijvoorbeeld makkelijker in – en uit het bed, slaapt u beter, bent u overdag minder gespannen en beter uitgerust.

oude man in bed - moe

Het belang van een goed matras voor Parkinson-patiënten.

Leven met de ziekte van Parkinson kost extra energie waardoor een echt goed bed en matras extra belangrijk is. Maar welk type matras werkt het beste? Het is van belang dat iemand met Parkinson zo veel mogelijk kan ontspannen gedurende de nacht. Daarnaast is het belangrijk dat er gemakkelijk omgedraaid kan worden op bed. Hiervoor dient het matras relatief stevig te zijn. Ook de randen van het matras dienen stevig te zijn om gemakkelijker in en uit het bed te kunnen stappen. De hoogte van het bed speelt hier ook een rol bij; het is het beste dat als u op de rand van het bed zit uw knieën duidelijk lager zijn dan uw heupen. Hierdoor staat u veel gemakkelijker op en belast u uw rug niet of nauwelijks.

Wat is het beste matras voor mensen met Parkinson?

Er zijn 5 matrastypen waaruit u kunt kiezen. Hiervan vallen er direct al 2 af als u, als Parkinson-patiënt, een goed matras zoekt. Dit zijn Polyether matrassen en binnenvering-matrassen. Dan blijven er 3 typen matrassen over. Dit zijn pocketveer-matrassen, latex-matrassen en koudschuim-matrassen. Latex is een warm type matras dat niet bijzonder goed ventileert. Parkinsonpatiënten kunnen last hebben van nachtelijk zweten waardoor een latexmatras minder geschikt is. Latex-matrassen zijn daarnaast relatief soepel wat het bewegen op bed lastiger maakt. Dan blijven alleen de pocketveer-matrassen en de koudschuim-materassen over. Van deze twee matrastypen steekt het koudschuim- matras er met kop en schouders bovenuit. Dat komt omdat een koudschuim-matras alles in huis heeft wat voor goed en rustig slapen staat. Koudschuim ventileert ook uitstekend waardoor een koudschuim-matras nachtelijk transpireren vermindert. Een pocket-matras ventileert ook prima, echter is een pocket-matras veel wiebeliger.

Lees ook:  28 procent van de Nederlanders slaapt amper

Het voordeel van een koudschuim-matras

parkinson hand

  •  Met een koudschuim-matras kan je makkelijker in – en uit bed stappen
  •  Een koudschuim-matras maakt het makkelijker om je om te draaien in bed
  •  Gemakkelijker kunnen ontspannen en beter kunnen slapen
  •  Soepelere spieren, minder stijfheid en beter bewegen
  •  Veel minder kramp en minder rusteloze benen gedurende de nacht
  •  Koudschuim ventileert bijzonder goed

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

2 Reacties

Cathy Hendrikse

Goedemiddag, mijn man heeft Parkinson , slecht slapen , rusteloze benen, een koudschuim matras kan dat ook op een elektrische bed ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *