Meer dan de helft van de Nederlanders heeft moeite met in slaap vallen

vrouw ligt wakker
vrouw ligt wakker

De “Slaapwijzer” van Silvana wijst uit dat twee derde van de Nederlanders last heeft van piekeren bij het in slaap vallen of tijdens de nachtrust. Ruim 1800 Nederlanders deden mee aan dit kleine slaaponderzoek. Daarnaast blijkt bijna de helft (46%) van de proefpersonen last heeft van nekklachten gedurende de nacht. Ook blijken veel Nederlanders te warm te slapen want 63% van de proefpersonen geeft aan het snel warm te hebben onder het dekbed en waardoor de nachtrust verstoord wordt.

De meeste mensen slapen onder een donze dekbed maar dons isoleert waardoor de warmte onder het dekbed blijft hangen en daarmee ook gedurende de nacht op loopt. Dit lijkt niet zo’n probleem echter is dit een echte verstoring van de nachtrust. Je wordt namelijk niet ineens wakker maar gaat eerst liggen woelen en pas als je je realiseert dat je het te warm hebt word je wakker. Het is vergelijkbaar met toiletbezoek gedurende de nacht. Meestal duurt het even voordat je door het dat je naar de WC moet.

De gevolgen van slaapgebrek of slaapproblemen zijn verstrekkend, vertelt slaapexpert en psycholoog MSc Alies Coster.  “Er gaan verhalen rond dat slaap te kort ervoor kan zorgen dat je korter leeft. En ja, het klopt inderdaad. Slaaptekort heeft een directe relatie met overgewicht, hartproblemen en Alzheimer.

Het belang van een goede nachtrust is dus wellicht groter dan je denkt. Hoe kan je je slaap verbeteren?

Wat is een goede nachtrust?

Een goede nachtrust houdt in dat goed en gemakkelijk kunt in- en doorslapen. Daarnaast zou je ook volledig uitgerust wakker moeten worden. Het is normaal dat je af en toe wakker wordt gedurende de nacht. Als dit gebuurt zou je dan wel weer snel en gemakkelijk in slaap moeten kunnen vallen.

Lees ook:  Slechte slaapgewoontes

Hoe kan je een goede nachtrust krijgen?

Veel mensen zijn opzoek naar manieren om beter te slapen maar waar moet je dan aan denken? Uiteraard moet een slaapkamer donker en stil zijn maar er zijn meer zaken die een directe invloed hebben op het in- en doorslapen en op een kwalitatief goede nachtrust. Zo is het aan te raden om zo min mogelijk elektra in de directe omgeving van het bed te hebben. Dus geen stekkerblok onder het bed en geen wekkerradio op het nachtkastje.

Als u een (oudere) elektrische bedbodem heeft is het aan te raden de stekkers uit het stopcontact te halen als u de bedbodem verder niet gebruikt. De nieuwere verstelbare bedbodems hebben meestal een stroomonderbreker die de stroom van de motoren afhaalt als deze niet gebruikt.  

Kijk ook eens goed naar uw slaap-gereedschap. Het matras, het dekbed en uw hoofdkussen. Het matras moet naast goed steun ook voor ontspanning zorgen en prettig liggen. Het dekbed mag zeker niet te warm zijn want dit resulteert in een onrustige slaap waarbij mensen ook van wakker worden. Een Donze dekbed werkt sterk isolerend waardoor de kans groot wordt dat u gedurende de nacht wakker wordt omdat u het te warm heeft. Dit lijkt wellicht een kleine verstoring maar dat is het niet. Meestal ga je eerst onrustig liggen woelen alvorens je meer wakker wordt en door hebt dat je het te warm hebt. Het beste materiaal voor een dekbed is zijde. Zijde werkt verkoelend als het warm is en verwarmend als het koud is.

Lees ook:  Gedurende de zwangerschap kan slapen heel lastig zijn

Kies ook voor een fijn en goed hoofdkussen. Hoofdkussens waar ik goede ervaringen mee heb zijn hoofdkussens met losse vlokken (dit kan traagschuim, latex of koudschuim zijn) die u erbij of eruit kunt halen. Op deze manier kunt u het kussen harder en zachter (dikker of dunner) maken en kunt u zodoende de perfecte dikte creëren.

Goed in- en doorslapen

Als u in-of doorslaap klachten heeft is het allereerst van belang dat u het niet in slaap kunnen vallen gewoon over u heen laat komen en blijft ontspannen.  We moeten namelijk niet het gevecht aangaan met het wakker liggen. Hoe meer je je best gaat doen om in slaap te vallen hoe lastiger dit gaat. Om fijn en gemakkelijk in slaap te kunnen vallen dient uw lichaam en geest volledig ontspannen zijn. Zorg overdag voor voldoende beweging en ook voor rust.

Tips om beter in- en door te slapen

  • Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke morgen op een vast tijdstip op . 
  • Zorg voor beweging overdag en maak je lichaam moe.
  • Zorg voor een stille en donkere slaapkamer met frisse lucht. 
  • Doe geen hazenslaapje of dutje overdag. Doe geen dutje overdag. .
  • Drink geen zoete dranken of cafeïne. 
  • Eet geen vette of zoeten dingen voor het slapen gaan
  • Drink voor het naar bed gaan geen alcohol .
  • Lees een ontspannen boek of doe een rustige activiteit. 
  • Kijk minimaal 30 minuten voor het slapen gaan niet op een telefoon of ander beeldscherm. 
  • Zorg voor zo min mogelijk elektra en ijzer (elektrische- en magnetische velden) in de directe omgeving van uw bed

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *