Een verzwaringsdeken helpt sommige mensen beter te slapen

Een goede nachtrust betekend veel meer dan alleen maar lekker slapen. Hoe beter je slaapt hoe beter je je voelt. Een goede nachtrust heeft zowel effect op ons geestelijk als ons lichamelijk welzijn.

Wat is een verzwaringsdeken en hoe werkt het?

Een verzwaringsdeken is een deken die verzwaard is en hierdoor een stuk zwaarder is dan slapen onder een dekbed. Een verzwaringsdeken weegt gemiddeld 7 tot 15 kilogram. Het gewicht van een verzwaringsdeken deken is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Het ideale gewicht van een verzwaringsdeken is 10 tot 15 procent van je lichaamsgewicht.

De bronafbeelding bekijken

Waar worden zwaartedekens van gemaakt?

Een verzwaringsdeken lijkt op een normale deken behalve dat deze veel zwaarder is. De meeste verzwaringsdekens verwarmen nauwelijks  en de stoffen waar de deken van gemaakt is zijn veelal hetzelfde als bij een normale deken. Het echte verschil zit hem puur in het extra gewicht dat is toegevoegd aan de deken. Meestal wordt het gewicht bereikt met glazen knikkers die zijn vastgenaaid binnen in de zwaartedeken.

Waarvoor zou je een verzwaringsdeken gebruiken?

Wat is het voordeel van een zware deken en hoe helpt het ons beter slapen? Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en beter en dieper slaapt. Het extra gewicht van de verzwaringsdeken drukt gedurende de nacht zachtjes op het zenuwstelsel. Dit wordt diepe druk stimulatie genoemd en dit ontspant en zorgt voor minder prikkels van buitenaf. Daarnaast biedt het een geborgen gevoel. Het is ongeveer hetzelfde gevoel als wanneer je omarmt of geknuffeld wordt. En als extra bonus stimuleert een verzwaarde deken de productie van melatonine en serotonine. Melatonine en serotonine zijn twee uiterst belangrijke stoffen die verantwoordelijk zijn voor slaap.
Een zwaartedeken werkt dus bevorderend voor een goede nachtrust.

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan werkengoed als je niet goed of gemakkelijk kunt slapen. Zo zorgt een verzwaringsdeken ervoor dat je sneller inslaapt en makkelijker diep slaapt. Maar je kan een verzwaarde deken eigenlijk altijd gebruiken, ook al slaap je goed. Door de extra diepe druk zorgt hij voor sneller en dieper slapen. Hierdoor slaap je beter en word je uitgerust wakker.

Ook kinderen slapen beter onder een verzwaarde deken. Kinderen kunnen voor het naar bed gaan nog erg onrustig zijn waardoor de slaap maar moeilijk komt. Hierdoor kunnen kinderen langer wakker liggen. Een zwaarte deken kan helpen om beter te ontspannen en daardoor weer beter te slapen. Een kind heeft uiteraard wel een aanzienlijk lichtere deken nodig dan een volwassenen.

Hoog gevoelige oftewel HS (High Sensitive Person) en een verzwaringsdeken

Voor hoog gevoelige mensen werkt een verzwaringsdeken bijzonder goed. HS mensen hebben een verhoogde gevoeligheid en kunnen vaak minder goed slapen. Vaak kunnen hoog gevoelige mensen zich minder goed ontspannen waardoor er inslaapproblemen optreden. Mensen die onrustig zijn vinden vaak meer rust onder een verzwaarde deken. Zo werkt een verzwaringsdeken ook bijzonder goed voor mensen met autisme of ADHD.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Anne Rühülessin

Waar koopt men een verzwaring deken voor volwassene en kind of baby?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *