Wat is een zwaartedeken en hoe werkt het?

Een zwaartedeken is een letterlijk zware deken die 3 tot 6 keer zwaarder is dan een normale deken. In dit artikel leggen we uit wat het nut is van een zwaartedeken en voor wie het bedoeld is.

zwaartedeken verzwaringsdeken

Wat is het nut van een zwaartedeken?

Een zwaartedeken is feitelijk hetzelfde als een normale deken echter is die velen malen zwaarden. Het extragewicht van een verzwaringsdeken wordt verkregen door glazen knikkers die in de deken zijn verwerkt. Het principe van een verzwaringsdeken is gebaseerd op druk stimulatie. Druk stimulatie creëert extra druk op het lichaam waardoor er een veilig en geborgen gevoel ontstaat.

Verzwaringsdekens zijn verkrijgbaar in gewichten variërend van 7 tot 9 kilo. Een goede leidraad voor het beste gewicht is dat de deken 10% of net iets meer van uw lichaamsgewicht weegt. Overigens ligt niet al het gewicht van de dekendirect op u maar ook om u heen. Hierdoor kunt u genieten van de effecten van de zwaartedeken zonder dat al het gewicht op u ligt. Dit creëert namelijk het effect van een strak opgemaakt bed en imiteert het gevoel van het krijgen van een knuffel.

Het is juist dat veilige en geborgen gevoel dat de zwaartedeken zo bijzonder maakt en wat voor veel mensen extra ontspanning met zich meebrengt. Slaapproblemen en slapeloosheid vinden vaak hun oorsprong in stress en spanning. De extra druk die een zwaartedeken creëert zorgt voor meer ontspanning en een verhoogde productie van melatonine (slaaphormoon) en serotonine.

Druk stimulatie bij zwaartedeken

Het precieze effect van een verzwaringsdeken is gebaseerd op druk stimulatie. Deze druk stimulatie is bedacht door Temple Grandin. Temple Grandin die hoogleraar in Amerika is heeft zelf autisme. In eerste instantie werd de druk stimulatie ingezet in de vorm van “The Hug Machine”. Deze hug machine werd met name ingezet bij hoog sensitieve kinderen en kinderen met autisme. Temple Gradin bedacht de machine toen ze op een boerderij bij familie op bezoek was. Ze zag daar vee dat bijeen gedreven werd en verwachtte dat het vee hierdoor in paniek zou raken. Maar het tegenovergestelde gebeurde. Het vee werd er juist ontspannen en rustig door omdat ze extra druk en warme ervaarde.
Doordat ze dit zag, realiseerde ze zich dat druk zorgt voor een rustige sensatie en lijkt op het krijgen van een knuffel. De The Hug Machine werd uiteindelijk vervangen door de verzwaringsdeken. De zwaartedeken bleek een zachtere en luxueuzere manier om hetzelfde effect te verkrijgen.

Lees ook:  Weinig slapen leidt tot slecht seksleven

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringdeken is letterlijk een extra zware deken die over het gehele lichaam druk uitoefent. De verzwaringsdeken drukt zachtjes op je lichaam. Deze druk wordt diepe druk stimulatie genoemd en zorgt voor een geborgen en veilig gevoel. Het bijzondere aan een zwaarte deken is dat mensen er over het algemeen sneller door in slaap vallen en ook vaster en dieper slapen. Zo zou je het effect van een verzwaringsdeken kunnen vergelijken met het effect van het inbakeren van een baby.

zwaarte deken verzwaringsdeken
Een zwaartedeken verlaagt de alertheid en beïnvloedt, op een zachte wijze, het gehele zenuwstelstel. Het extra gewicht wordt verdeeld waardoor er een gelijke druk op het lichaam wordt uitoefent. Deze speciale druk op het lichaam brengt een aantal voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn: Een verzwaringsdeken zorgt voor een gezond serotonine peil. Serotonine heeft onder andere invloed op het zelfvertrouwen en slaap. Ook wordt er een gezonde hoeveelheid melatonine aangemaakt wat ook weer bijdraagt aan een goede nachtrust. Als laatste wordt er minder Cortisol aangemaakt. Cortisol veroorzaakt onder andere stress en angst.

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Van oorsprong werd de Hug Machine ontworpen voor kinderen met ziektebeelden zoals autisme. De deken wordt nu voornamelijk gebruikt door mensen met RLS, autisme en hoog sensitiviteit (HS).
Maar ook voor mensen die verder niets mankeren kan een verzwaringsdeken bijdragen aan een betere nachtrust.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *