Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het slapen

Slecht slapen door je partner is een groot probleem. Lees de tips om dit zo snel mogelijk op te lossen

Mannen en vrouwen kunnen erg verschillen als het om slapen gaat. Ze hebben namelijk een ander slaapritme, het is daarom ook niet vreemd dat uw partner gelijk in slaap valt en u nog niet. In dit artikel leest u de bewezen verschillen tussen het slaapgedrag van mannen en vrouwen.

1.   Vrouwen hebben minder moeite om op tijd naar bed te gaan
Het circadiaan ritme is anders bij vrouwen dan bij mannen, hierdoor hebben mannen meer moeite bij het op tijd naar bed gaan. Het circadiaan ritme is een bioritme dat je lichaam aangeeft wanneer het tijd is om wakker te worden of naar bed te gaan. Het lichaam van mannen krijgt pas later het signaal dat het slaaptijd is. Vrouwen krijgen dit signaal gemiddeld 2 uur eerder. Daarom komt een tijdje wakker liggen in bed vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

2.   Mannen kunnen beter uitslapen
Mannen worden misschien wel later moe dan vrouwen maar dit wilt niet zeggen dat ze ook minder slaap nodig hebben. Juist omdat ze meestal later gaan slapen krijgt het lichaam pas later het signaal dat ze moeten opstaan. Maar zoals ze zeggen is uitslapen ook een sport.

3.   Vrouwen dromen minder
De diepste fase van slapen is de periode dat je droomt, ook wel de REM-slaap genoemd. De lengte van de slaap en het vermogen om in slaap te vallen hangt af van je progesteron niveau. Vrouwen hebben een grote daling van progesteron tijdens én voor de menstruatie. Daardoor slapen vrouwen onrustiger en ervaren ze minder vaak de REM-slaap. Ook hebben vrouwen in de overgang vaak opvliegers in de late avond, hierdoor verhoogt de lichaamstemperatuur. Deze moet juist laag zijn om te kunnen in-slapen. Mannen hebben hier uiteraard geen last van en ervaren daarom vaker en langer de diepste fase van hun slaap.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?

4.   Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen
Ongeveer 4% van de mannen snurkt tegen 2% vrouwen. Echter hebben vrouwen vaker last van slapeloosheid, heeft het iets te maken met het snurken van hun partner?  Voor informatie over- en oplossingen voor slaapapneu, klik hier.

5.   Vrouwen hebben meer last van koude voeten
De bloedvaten van vrouwen vernauwen zich sneller bij kou dan mannen. Daarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten in bed. Zoals de meeste mensen weten zijn uw handen en voeten de warmteregelaars van het lichaam. Bij kou vernauwen de bloedvaten in uw handen en voeten. Dit vertraagt de bloedsdoorstroming waardoor er minder warmte verloren gaat. Uw lichaam blijft daardoor op temperatuur maar de handen en voeten worden kouder.

 

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *