Slaap van vrouwen

slaapproblemen oplossen

Slaap van vrouwen is anders dan slaap van mannen. Voor beide seksen geldt, slaap is een essentiële menselijke behoefte. Daarom net zo belangrijk voor een goede gezondheid als beweging en voeding. Als we slapen zijn onze hersenen actief en rust ons lichaam. Slaap legt de basis voor een productieve volgende dag. Hoewel de meeste mensen zeven tot negen uur slaap nodig hebben bleek uit de nationale slaap Foundation (NSF) 1998 gegevens dat de gemiddelde vrouw tussen de 30 en 60 jaar slechts zes uur en 41 minuten nodig hebben.

slaapproblemen oplossen

Uit een meer recente onderzoek van 2005 bleek dat vrouwen vaker dan mannen moeilijkheden ondervinden om door te slapen. Zodoende zijn ze overdag vaker slaperig. Onderzoek heeft aangetoond dat te weinig slaap resulteert in meer ongevallen overdag en concentratie problemen. Maar ook slechte prestaties op het werk en school oplevert, en een verhoogde kans op ziekte en overgewicht.

De juiste hoeveelheid slaap is van vitaal belang. Maar ook de kwaliteit van de slaap is van groot belang. Biologische omstandigheden welke uniek zijn voor vrouwen, zoals de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze, kunnen grote invloed hebben op hoe goed een vrouw slaapt. Dit komt door de veranderende niveaus van hormonen die een vrouw gedurende de hele maand en over haar leven, zoals oestrogeen en progesteron, ervaart. Inzicht in de effecten van deze hormonen, kunnen vrouwen helpen om te kunnen genieten van een goede nachtrust.

Gemeenschappelijke slaapproblemen

Bijna 40 miljoen Amerikaanse mannen en vrouwen lijden aan slaapstoornissen. Maar nu blijkt dat slaapproblemen meer bij vrouwen voorkomen dan mannen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen veel baadt kunnen hebben bij een speciaal op maat gemaakte behandelingen.

Slapeloosheid bij vrouwen

Slapeloosheid is het meest voorkomende slaapprobleem. Vrouwen hebben meer last van slapeloosheid dan mannen. Volgens de 2002 slaap poll van de NSF in Amerika, blijkt dat vrouwen meer last hebben van slapeloosheid ten opzichte van mannen. De verhouding per week is (63% versus (54%) meer kans zijn op slaperigheid. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden voor verbetering van de slaap. Denk aan oefening om in slaap te vallen en dieetveranderingen (minder of geen cafeïne en alcohol). Maar ook verbetering van uw slaapomgeving (matras, slaapkamer, elektra minimaliseren).

slaapproblemen

Als slapeloosheid desondanks blijft bestaan, en levensstijl, gedrags- of dieet veranderingen niet helpen, kan een arts slaapmiddelen voorschrijven. In sommige gevallen kan er een onderliggende en behandelbare oorzaak, zoals depressie, stress, angst, pijn, terugvloeiing en blaasproblemen aan ten grondslag liggen. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op depressie als mannen. Artsen schrijven in die gevallen vaak antidepressiva voor. Of anxiolytica wat anti angstmedicatie. Soms schrijven ze ook medicatie tegen brandend maagzuur voor.

Narcolepsie

Slaperig voelen tijdens de dag of soms zelfs spontaan in slaap vallen en de behoefte om meer te slapen, is een ernstige maar behandelbare aandoening welke narcolepsie heet. Deze chronische neurologische aandoening is van invloed op ongeveer één op de 2000 mensen. Narcolepsie symptomen verschijnen meestal al in de tienerjaren. Naast overmatige slaperigheid, hebben mensen met narcolepsie plotselinge “slaap aanvallen” (een overweldigende drang om te slapen). Ook kunnen zij plotseling spiertonus en kracht verliezen (kataplexie) en zodoende de nachtelijke slaap verstoren. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden zouden het beste met hun arts kunnen bespreken welke medicatie het beste zou kunnen werken. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben geleid tot een nieuw inzicht in de oorzaak van Narcolepsie en nieuwe behandel methode nieuwe manieren om te helpen bij het bestrijden van de symptomen.

Lees ook:  Slapeloosheid klachten tijdens de overgang

Nachtelijke slaap-gerelateerde eetstoornis

Personen met nachtelijke slaap gerelateerde eetstoornis hebben een ongewoon probleem. Bij deze aandoening eet men voedsel tijdens de nacht. Deze aandoening is ook wel bekend als nocturnal sleep related eating disorder, NS-RED. Aangezien delen van de hersenen waarmee geheugen in slaap wordt geregeld anders functioneren herinneren mensen met NS-red niet dat ze gedurende de nacht gegeten hebben. Een studie geeft aan dat meer dan 66 procent van de NS-RED patiënten vrouwen zijn. Het kan optreden tijdens slaapwandelen en kan worden veroorzaakt door medicatie (bijv.medicijnen voorgeschreven tegen depressie of slapeloosheid) of door slaapstoornissen (slaap apneu, rusteloze benen syndroom) die leiden tot ontwaken en het activeren van het honger gevoel.

Pijn en slaap

58% van de vrouwen lijden aan nachtelijke pijnen ten opzichte van 48% van de mannen, volgens een 1996 NSF Gallup Poll. In een meer recente onderzoek (2000 NSF slaap in Amerika) rapporteerden één op de vier vrouwen dat pijn of fysiek ongemak hun slaap drie nachten per week verstoorde.

Pijn en slapen bij vrouwen

Pijnen zoals migraine, spanningshoofdpijn, reumatische en artritis klachten evenals maagzuur komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Pijn kan het moeilijker maken om te af te vallen en in slaap te vallen. Daardoor het ook weer lastig wordt om vroeg op te staan. Ontspanningstechnieken, biofeedback, cognitieve therapie, en pijn medicatie kunnen helpen om de problemen de baas te worden. Behandeling worden dan ook meestal gericht om de pijn te verlichten waardoor het slapen makkelijker wordt.

Restless Legs Syndrome (RLS) en periodieke ledemaat bewegingsstoornis (PLMD)

RLS is een beweging door een neurologische aandoening die maar liefst 12 miljoen Amerikanen treft. Omdat er vervelende gevoelens van onrust optreden gevolgd door een beweging hebben mensen met RLS moeite slapen. In de NSF slaap poll van 2002, hadden 18% van de vrouwen last van RLS symptomen. Dit voor tenminste een paar nachten per week of meer. RLS kan leiden tot slaperigheid overdag, stemmingswisselingen, angsten en depressies. 42% van de mensen die RLS klachten hebben verklaren dat het hun relatie met hun partner beïnvloed.

Hoewel we niet de exacte oorzaak van RLS weten, wijst recent onderzoek uit dat ijzer of folaat te korten een risicofactor is. Behandeling kan dan ook succesvol zijn met ijzer of vitamine supplementen of veranderingen in levensstijl.

Ongeveer 80% van mensen met RLS heeft ook PLMD. Dit staat voor onvrijwillige been spiertrekkingen of schok bewegingen tijdens de slaap. Deze kunnen elke 20 tot 30 seconden optreden. Deze symptomen worden als zeer lastig en problematisch ervaren door de bedpartners, maar ook deze zijn behandelbaar.

Ploegendienst

Ongeveer een op de vijf Amerikaanse werknemers werkt de niet-traditionele werkuren (niet de normale uren van 9 uur ‘s morgens tot 5 uur). Problemen met in slaapvallen en doorslapen is een gemeenschappelijk effect. Net zoals het verkrijgen van een kwalitatief goede nachtrust tijdens de uren van de dag. Vrouwen die in nachtdienst verband werken krijgen minder slaap en hun slaap is meer verstoord. Volgens verschillende grote studies hebben vrouwelijke werknemers in ploegendiensten meer te lijden dan mannen. Dit uit zich in onregelmatige menstruatiecyclussen, moeite om zwanger te worden en meer miskramen. Dit ten opzichte van vrouwen die gewoon overdag werken.

Lees ook:  Insomnia, wat is dit voor een slaapstornis?

Veranderingen in blootstelling aan licht en verloren slaap veroorzaakt door ploegendienst kunnen biologische of hormonale effecten hebben die nog niet volledig begrepen zijn. Een grote studie van vrouwen die s nachts werken welke gevolgd werden gedurende een periode van 3 jaar ontdekte een 60% groter risico voor de ontwikkeling van borstkanker.

Slaap Apneu

Slaap apneu is een serieuze slaapstoornis die wordt gekenmerkt door snurken en onderbroken ademhaling tijdens de slaap. Naar schatting lijden 18 miljoen Amerikanen aan slaap apneu met inbegrip van een op de vier vrouwen ouder dan 65. Terwijl Apneu vaker voorkomt bij mannen, wordt de kans aanzienlijk verhoogd bij vrouwen na de leeftijd van 50 jaar. Omdat overgewicht een risicofactor voor slaap apneu is, kan de toename van vet tijdens de menopauze Apneu het risico aanzienlijk verhogen. Dat is de reden waarom vrouwen in de menopauze 3,5 keer meer kans hebben op het krijgen slaap Apneu. Sommige wijten slaap Apneu aan de hormonale veranderingen zoals de daling van progesteron. Sommige studies hebben ook geconstateerd dat slaap apneu geassocieerd wordt met verhoogde bloeddruk en een risico voor hart- en vaatziekten. Als een van deze symptomen verschijnen, is het belangrijk om uw arts in te lichten.

Slaap Apneu is een gevaarlijk aandoening. Er zijn aanwijzingen dat het op den duur kan lijden tot hartklachten en hartritme stoornissen.

Elektromagnetische velden en slaapstoornissen

We weten allemaal dat hoogspanningslijnen, microgolven, mobiele telefoons en computers niet zo goed voor ons zijn. Tegelijkertijd beseffen we niet dat een alarmklok, TV , stofzuiger, haardroger, elektrische scheerapparaten, afstandsbedieningen, babyfoons, draadloze telefoons ons ook schaden doordat het EMF uitstraalt. Onderzoekers vermoeden dat kunstmatige elektromagnetische velden slaapproblemen veroorzaken. Ten eerste hebben de velden hebben een hoge frequentie trilling (trillen bij een hoger aantal cycli) en kracht dan de natuurlijke elektromagnetische velden van het lichaam. Bovendien, elektromagnetische velden verstoren de productie van melatonine. Melatonine is een hormoon dat het slaap-waak cyclus bepaald. Het verminderen van zo veel mogelijk elektrische apparaten en elektrisch tijd snoeren kan enorm helpen om een betere nachtrust te verkrijgen.

Elektrische dekens en slaapproblemen

Een uniek type van blootstelling aan elektromagnetische velden is van elektrische dekens. Een elektrische deken creëert een close-up blootstelling met een hoog niveau aan straling (50-100 mg). en dit de hele nacht door. Volgens hersenonderzoeker Russel J. Reiter zijn elektrische dekens gevaarlijk. Dit omdat ze het hele lichaam aan elektromagnetische velden blootstellen en deze dicht bij het lichaam zijn. Omdat elektrische dekens worden gebruikt in de nacht verstoren elektrische dekens de productie van melatonine en verstoren zij zodoende de slaap. Dit komt omdat ‘s nachts de pijnappelklier melatonine produceert.

Vele slaapproblemen

Er zijn veel problemen als het om slapen gaat waarbij ook factoren meespelen die niet op het eerste gezicht van invloed zijn op de nachtrust. Ook speelt de omgeving, de slaapkamer, een belangrijke rol. Maar ook het matras en bed waarop geslapen wordt. Als u slaapproblemen heeft probeer dan vast te stellen wat voor slaapprobleem u heeft. En wat u er e.v.t. aan zou kunnen doen. Soms kan het verplaatsten van het bed al veel veranderen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.