Wat is het verschil tussen een waterbed en een traagschuim matras?

Traagschuim
Bekijk de matras.info video

Er zijn veel overeenkomsten tussen waterbedden en traagschuim matrassen. Het ligcomfort is zeer vergelijkbaar want beide type bedden werken drukverlagend en malvormend.

Een waterbed heeft echter wel veel meer nadelen dan een traagschuim matras. Zo moet je een waterbed onderhouden (één keer per half jaar conditioner toevoegen, heeft een waterbed energie kosten (vanwege het verwarmen) en kun je een waterbed lastig verplaatsten of verhuizen. Ook is het omdraaien op een waterbed veel lastiger als op een traagschuim matras evenals het in-en uit bed stappen.

Het verschil tussen traagschuim en een waterbed

Kwalitatief goede traagschuim matrassen hebben perfecte lig eigenschappen omdat een goed traagschuim matras het gewicht van de slaper/slaapster goed verdeeld en hierdoor druk verlagend werkt. Traagschuim wordt zacht onder invloed van warmte waardoor het traagschuim een mal vormt van het lichaam. Hierdoor verdeelt het de druk gelijkmatig over het hele lichaamsoppervlak.

Lichaamsdelen zoals schouders en heupen kunnen wat dieper in het matras zakken en zorgen zodoende voor een goede ergonomische slaaphouding. Want het zijn juist die punten (schouders en heupen) die zachter worden onder invloed van uw lichaamswarmte. De bloedcirculatie wordt niet of nauwelijks afgekneld, spieren blijven soepeler en de huid volledig doorbloed. Bij goed traagschuim is de ventilatie ook goed door de open celstructuur. Traagschuim is antiallergisch en CFK vrij.

Traagschuim

Kwaliteit verschillen traagschuim

In traagschuim zijn vele kwaliteitsverschillen die men moeilijk kan zien maar vaak wel kan voelen. De temperatuurreactie is bijvoorbeeld van zeer groot belang. Als het goed traagschuim is zal het rond de uitwendige lichaamstemperatuur (29 graden) zachter moeten worden. Sommige traagschuim soorten reageren niet of nauwelijks op temperatuur. Hierdoor gaat een belangrijk deel van het comfort verloren gaat en het traagschuim eigenlijk niet goed werkt. Als u voor een traagschuim matras kiest is het wel van belang dat u voor een kwalitatief goed traagschuim matras kiest anders kunt u het beter vermijden.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen latex matrassen en Talalay latex matrassen?

De levensduur van goed traagschuim matras is 15 jaar.

Conclusie over traagschuim matrassen

Een goed traagschuim matras heeft een bijzonder hoog ligcomfort, heeft een goede ventilatie en krijgt geen kuilvorming.

Waterbedden versus traagschuim matrassen

Er zijn veel voorstanders van waterbedden. Dat is ook niet voor niets, want het comfort van een goed waterbed is geweldig. Echter kleven er behoorlijk wat nadelen aan een waterbed zeker als je het vergelijkt met een goed traagschuim matras. De voordelen van een waterbed zijn echt enorm. Zo is alles persoonlijk instelbaar: temperatuur, hard/zachtheid en het na bewegen. Ook is een waterbed bijzonder hygiënisch. In de plastic waterzak trekt immers geen stof, zweet, bacteriën en of huisstofmijt.
Maar een waterbed heeft ook veel nadelen. Zo is het moeilijk om in en uit te stappen. Is het veel lastiger om je om te draaien in bed. Een waterbed heeft energie- en onderhoudskosten. Een waterbed kan lek gaan of het het verwarmingselement kan kapot gaan. Het is lastig om een waterbed te verhuizen.

De levensduur van een goed waterbed is 10 jaar.

Matrassen vergelijken waterbed

Conclusie over waterbedden

Een waterbed blijft schoon, krijgt geen kuilvorming en heeft een bijzonder hoog ligcomfort. Maar het is lastig in en uit bed te stappen, om te draaien gedurende de nacht, heeft energie kosten en is het lastig te verhuizen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

E. Eisden

Goeiedag, wij hebben een 100% gestabiliseerd waterbed met lendesteun, maar vinden ondanks dat we er water uitgehaald hebben het bed te hard. Kunnen we een topdek op de watermatrassen leggen en wat is dan het meest geschikt, traagschuim of koudschuim? Alvast dank voor uw advies. Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *