Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?

Wat is een boxspring en wat is het verschil met een normaal bed? Boxspring bedden zijn in Nederland al ruim 10 jaar populair en zijn de meest verkocht bedden. Van origine zijn boxspring bedden hotel bedden en worden ze nog steeds veel (bijna altijd) in hotels gebruikt. Dit komt voornamelijk door het opmaak gemak en omdat de kans op beschadigingen minimaal is. Met het lig comfort heeft het weinig te maken. Veel mensen denken dat een boxspring buiten gewoon goed ligt en extra lang meegaat. Dit kan zeker zo zijn maar is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het matras.

Een boxspring is feitelijk een beklede matrasdrager (een bedbodem) maar door de mogelijkheden zoals achterwanden, voeteneinden, in de zelfde kleur bekleden nachtkastjes etc. kan je er een compleet bed van maken. Een boxspring word bijna altijd in combinatie met een pocket matras geleverd maar kan met elk type matras. Een echt verschil tussen een boxspring en een gewoon bed is dat een boxspring veel sneller vies wordt dan een gewoon bed.

Een gewoon bed bestaat uit een ledikant met daarin bedbodems (lattenbodem, schotelbodem, spiraal bodem) en een matras. Bij het ledikant kan een bijpassend hoofdbord (hoofdeinde), voeteneinde en nachtkastjes zitten maar dit is net zo bij een boxspring. Een gewoon bed is dus houten of metalen frame (ledikant) met daarin de bedbodems en matrassen. Een boxspring is een beklede bedbodem met eventueel een hoofd- en voeteneinde met daarop een matras.

De eigenschappen van een boxspring bed:

Hoe is een boxspring samen gesteld / waar bestaat een boxspring uit?

De boxspring is een beklede bedbodem met pootjes naar wens (hout metaal of kunststof). U zou een boxspring als een beklede fundering voor het matras kunnen zien. Een boxspring ondersteunt het gewicht van het matras en van de slaper/slaapster. Meestal is een boxspring een met stof omklede houten om-kisting met daarin bonell veren of pocketveren. Op de stalen veren worden afdeklagen gelegd zodat de veren niet voelbaar meer zijn. De afdeklagen kunnen laagjes polyether, koudschuim of latex zijn.

Wat is het verschil met een boxspring

Door de open ruimtes in de boxspring is er goede ventilatie mogelijk en kan het vocht snel verdampen. Het is vooral het matras dat een boxspring een fijn comfortabel bed laat zijn of niet. Boxspring bedden kunnen zowel in vlakke uitvoeringen of in elektrisch verstelbare uitvoering gekocht worden. Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings altijd met bonellveren matrassen of met pocket matrassen verkocht maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring net zoals in een normaal bed. Vaak worden boxsprings inclusief matrassen maar ook met een oplegmatras of matrastoppers geleverd.

De eigenschappen van een bed:

Hoe is een bed samen gesteld / waar bestaat een bed eigenlijk uit?

Een bed bestaat uit een ledikant, van hout of van staal, met daarin bedbodems en matrassen. Een bed bestaat altijd uit een frame, een bodem en een matras. De bedbodem moet omhoog gehouden worden en dat doet het ledikant. Een boxspring is alleen een onderstel, weliswaar gestoffeerd, met matrassen en een bed een compleet gebeuren. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat een boxspring ook gewoon een bed is maar beter is het om het een type bed te noemen.
Een voordeel van een gewoon bed is dat het allemaal veel schoner blijft. Mensen die allergisch zijn voor stof of huisstof mijten kunnen beter voor een bed kiezen (ledikant met bedbodems en een matras) en niet voor een boxspring.

De eigenschappen van een bed

Bedden kunnen bedbodems hebben die zowel in vlakke uitvoeringen of in elektrisch verstelbare uitvoering gekocht kunnen worden. Wat voor matras er in het bed gebruikt is afhankelijk van de wensen. Er is grote keuze uit ledikanten. Deze kunnen in leer, hout, kunststof of in stof kleuren. Het verschil tussen een boxspring en een bed is dus eigenlijk heel minimaal.

Een matras topper of oplegmatras

Tip: In combinatie met een boxspring en twee losse matrassen zou u een oplegmatras/ een matrastopper kunnen overwegen. In Scandinavië al lang in gebruik maar hier pas iets van de laatste 10 jaar, het oplegmatras of de matrastopper. Dit is een dun matrasje (tussen de 4 en de 10 cm) die op het matras gelegd kan worden. Een goed oplegmatras verhoogd het comfort en verlengd de levensduur van het matras. Een oplegmatras is ideaal om uw huidige matras zachter te maken of meer comfortabel te laten zijn. Ook kan één geheel oplegmatras de naad tussen de twee matrassen wegwerken en niet meer voelbaar maken.

 

Één reactie

Jos Looman

Nu is er ook een nachtkastje ontworpen dat uitermate geschikt is voor gebruik langs een boxspring, De naam van dit kastje is *externe links worden gefilterd*. Het is een nachtkastje dat bestaat uit twee delen en waarvan het onderste deel verrijdbaar is. Zo creëer je een tafeltje langs je boxspring waarop je een ontbijtje of een glaasje drinken kunt zetten zonder dat het omvalt. Als je een verstelbare boxspring hebt met een hoofdbord dan raak je ver verwijderd van een normaal nachtkasje. Dit probleem is door gebruik van een Rolmodule.nl nachtkasje opgelost. Je rolt het kasje zo langs je bed en alles wat er bovenop staat en ook nog eens aan een elektradraad zit, blijft gewoon hangend aan de muur achter. Heel gebruiksvriendelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.