Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?

Boxspring

Boxspring bedden zijn in Nederland sinds de eeuwwisseling de meest verkocht bedden. Van origine zijn boxspring bedden – inmiddels afgekort tot boxspring – hotelbedden en worden ze nog steeds veel (bijna altijd) in hotels gebruikt. Dit komt voornamelijk door het opmaak gemak en omdat de kans op beschadigingen minimaal is.

Een boxspring is feitelijk een gestoffeerde matrasdrager (een bedbodem) maar door achterwanden, voeteneinden, nachtkastjes e.d. kan je er een compleet bed van maken. Een boxspring wordt bijna altijd in combinatie met een pocketveer matras geleverd, maar kan in principe met elk type matras een prima combinatie vormen. Vandaar de naam die je veel tegenkomt in reclames: een boxspringcombinatie.

Constructie van een ledikant

Een ledikant bestaat uit een houten of metalen frame op poten met daarin een bedbodem (lattenbodem, schotelbodem, spiraal bodem) en een matras. Bij het ledikant kunnen een bijpassend hoofdbord, voetenbord en nachtkastjes zitten, net als bij een boxspring. De bodem kan eventueel in een verstelbare uitvoering worden geleverd die handmatig of elektrisch bediend kan worden. Er is grote keuze in ledikanten wat betreft vormgeving (klassiek, strak, modern), materiaal (hout, metaal) en kleur.

Wat is het verschil met een boxspring

Hoe is een boxspring samengesteld?

De benaming boxspring komt uit het Engels en is simpel gezegd een bak met veren (box spring). Deze beklede box met veren is de fundering voor het matras en staat op poten van metaal of hout. In feite is het een verhoogde bedbodem. In de box zitten bonell veren of pocketveren. Bonell veren zijn groter en grover dan pocketveren  waarbij iedere veer in een apart zakje (pocket) zit. Op de stalen veren worden afdeklagen gelegd zodat de veren niet meer voelbaar zijn. Dit kunnen laagjes polyether, koudschuim of latex zijn.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen pocket matrassen en koudschuim matrassen

Een boxspring heeft als bodem veel open ruimtes waardoor een goede ventilatie mogelijk is zodat vocht snel kan verdampen hoewel natuurlijk het meeste zweet gewoon aan de bovenkant via de lakens verdwijnt. Het is vooral het matras dat een boxspring een fijn comfortabel bed laat zijn. Of niet, want door het enorme aanbod aan boxsprings is er een hevige concurrentie ontstaan waarbij een lage prijs en een daarmee samenhangende lage kwaliteit hand in hand gaan.

Boxspring bedden zijn verkrijgbaar in zowel een vaste vlakke uitvoering als in een verstelbare uitvoering. Die verstelbaarheid kan zowel handmatig als elektrisch worden gerealiseerd.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant. Boxsprings worden nu vrijwel altijd verkocht inclusief matrassen en vaak komt daar nog een oplegmatras (matrastopper) bij.

De eigenschappen van een bed

Voordelen van een ledikant

Een voordeel van een ledikant is dat het allemaal veel schoner blijft. Vaak kun je onder het bed zuigen, de matras ventileert goed vanwege de bodem en een houten of metalen bed trekt geen stof aan. Mensen die allergisch zijn voor stof of huisstofmijten  kunnen beter voor een ledikant kiezen en niet voor een boxspring. Ledikanten zijn soms ook verkrijgbaar in een zogenaamde senioren uitvoering. Deze heeft hogere poten waardoor in- en uitstappen makkelijker gaat. De Auping Auronde, het meest verkochte bed in Nederland, is van oorsprong vrij laag, maar je kunt hiervoor apart hogere poten bestellen. Zo geef je het bed letterlijk en figuurlijk een update.
Sommige tweepersoons modellen zijn deelbaar; het bed is verdeeld in twee helften (uiteraard met ieder een eigen matras) en kan in het midden uit elkaar worden geschoven waardoor je makkelijk met een stofzuiger onder het bed kan komen.

Lees ook:  Verschillen tussen mannen en vrouwen bij het slapen

Een matras topper of oplegmatras

In combinatie met een boxspring en twee losse matrassen zou je een oplegmatras kunnen overwegen. In Scandinavië is dat al langer in gebruik vandaar dat men in Nederland bij gebruik van een topper vaak spreekt over ‘Scandinavisch slapen’. Zo’n oplegmatras (matrastopper, topper, topmatras) is een dun matrasje (tussen de 4 en de 10 cm) die op het matras gelegd kan worden. Een goed oplegmatras verhoogt het comfort en verlengt de levensduur van het matras. Een oplegmatras is ideaal om de huidige matras zachter te maken of meer comfortabel te laten zijn. Ook kan een oplegmatras uit een stuk de naad tussen de twee losse matrassen wegwerken en niet meer voelbaar maken.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

4 Reacties

Jos Looman

Nu is er ook een nachtkastje ontworpen dat uitermate geschikt is voor gebruik langs een boxspring, De naam van dit kastje is *externe links worden gefilterd*. Het is een nachtkastje dat bestaat uit twee delen en waarvan het onderste deel verrijdbaar is. Zo creëer je een tafeltje langs je boxspring waarop je een ontbijtje of een glaasje drinken kunt zetten zonder dat het omvalt. Als je een verstelbare boxspring hebt met een hoofdbord dan raak je ver verwijderd van een normaal nachtkasje. Dit probleem is door gebruik van een Rolmodule.nl nachtkasje opgelost. Je rolt het kasje zo langs je bed en alles wat er bovenop staat en ook nog eens aan een elektradraad zit, blijft gewoon hangend aan de muur achter. Heel gebruiksvriendelijk.

Maria ten Hoeve

Goed om het verschil te weten tussen een boxspring en een ledikant. Ik heb afgelopen jaar veel last gekregen van mijn rug en ik overweeg daarom een ander bed. Een boxspring klinkt erg comfortabel en denk erover om deze aan te schaffen. Dank voor de info, ik zal het in overweging nemen!

lou roevros

bedankt voor de info. Wij twijfelden ( en feitelijk twijfelen nog steeds ‘n beetje ) tussen nieuwe elektrisch verstelbare lattenbodems met 2 Emma matrassen omdat die als beste getest zijn enerzijds en de elektrisch verstelbare boxspring anderzijds. Feitelijk is het grootste voordeel vd boxspring de hoogte , maar als je met hogere poten dat verschil kunt opheffen blijven eigenlijk de voordelen aan de kant vd lattenbodems . Zie ik dit juist ????

Richelle

Ik heb een nieuw (en duur) boxspring. Maar in het midden is echt een heuvel, waar ik tegenop moet rollen. Bij aflevering kregen we al een verhaal over een verstevigde balk aan de zijkant van het bed. En dat we er daardoor bij het zitten op de matras dit niet zo zou indeuken. Nu hebben we die heuvel in het midden, wat mij beperkt ook in het midden te liggen, want ik krijg echt een roleffect. Navraag per telefoon geeft aan dat het wederom die balk zou moeten zijn, maar nu hebben ze het over het midden. Ik vind het een raar verhaal. En hoor graag de zin en onzin zodat ik weet waar ik het over heb als ze langskomen. Wat maakt dit anders dan andere matrassen die niet op een boxspring liggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *