Wat is het verschil tussen een polyether matras en een koudschuim matras?

Koudschuim heeft niets te maken met kou of koud slapen

Het verschil tussen een polyether en koudschuim matras is groot. In het kort heeft koudschuim een beter ventilerend vermogen dan polyether en is koudschuim veel veerkrachtiger dan polyether. Maar er zijn meer verschillen. De levensduur van polyether is vele malen korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat. Ook is de ventilatie van polyether een stuk minder goed door de gesloten celstructuur. Koudschuim daarentegen heeft een open celstructuur en is veel veerkrachtiger. Omdat koudschuim een hogere elasticiteit heeft biedt het ook meer steun (ondersteuning) en comfort. Ook is koudschuim een stuk duurzamer dan polyether en zal het jaren langer meegaan zonder dat er kuilvorming ontstaat.

Eigenschappen van polyether matrassen

Polyether is een goedkoop schuim en polyether matrassen zijn dan ook de goedkoopste matrastypes. Polyether matrassen bieden niet veel steun en worden vaak als stug en stevig ervaren. Dit type matras is dan ook het meest geschikt voor lichtere mensen die geen lichamelijke klachten en weinig eisen stellen aan het matras. Omdat polyether niet zo veerkrachtig is zal het een zwaarder persoon minder ondersteuning bieden en lig je er al snel “doorheen”. Polyether matrassen zijn het meest geschikt voor het logeer bed of voor kindermatrassen. Als u veel waarde hecht aan comfort dan is een polyether matras u niet aan te raden. Wel heeft het soortelijk gewicht (de SG waarde) nog enig effect op het comfort en de kwaliteit. Hoe hoger de SG waarde hoe beter het polyether schuim is. Een goede waarde is een SG 60.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?

Je herkent polyether schuim gemakkelijk door dat het een hele gelijkmatige celstructuur heeft.

Conclusie:

Voordelen van een polyether matras is dat dit type schuim goedkoop is. De nadelen van polyether schuim zijn: niet veel comfort, gaat niet lang mee, ventilatie is niet goed door de gesloten celstructuur en kuilt snel.

Eigenschappen van koudschuim matrassen

Koudschuim is het meest geavanceerde schuim van dit moment.  Koudschuim is soepel en veerkrachtig waardoor het bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Het comfort van koudschuim komt vooral door de hoge elasticiteit (puntelasticiteit). Doordat de celstructuur van koudschuim open is vindt er goede ventilatie plaats. Een droger matras is automatisch hygiënischer en ook frisser. De betere ventilatie zorgt ook voor een koeler bedklimaat. Koudschuim kan geschikt zijn voor elk gewicht, zwaar of licht, maar is ook uitermate geschikt voor zware mensen. Wel dient er dan voor de juiste stevigheid qua koudschuim gekozen te worden. Kuilvorming komt bij koudschuim nauwelijks voor. Wel vervormd koudschuim enigszins met de jaren maar van kuilvorming is dan geen sprake.  Het nadeel van koudschuim in tegenstelling tot polyether is dat het duurder is.

Conclusie:

De voordelen van een koudschuim matras zijn: Dit type matras gaat lang mee, koudschuim geeft veel comfort en ondersteuning en het is relatief koel door de goede ventilatie.
Het nadeel van koudschuim is de prijs, een goed koudschuim matras kost al gauw minimaal € 600,-.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

4 Reacties

Chris Nederhorst

Koudschuim biedt meer veerkracht en een beter ventilerend vermogen. Het biedt ook meer comfort en de levensduur is langer. Maar koudschuim is ook een stuk duurder maar dus ook duurzamer.

Peter

Beste Rudie,
Ik zou gewoon op de grond gaan liggen. Dat deden de holbewoners ook, en daarmee is het ook goed afgelopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *