Wat is het verschil tussen latex matrassen en Talalay latex matrassen?

Latex afkomstig van de rubberboom Hevea Brasiliensis
Bekijk de matras.info video

Wat is het verschil tussen latex matrassen en Talalay latex matrassen? Latex is een veerkrachtig rubber afkomstig van de rubberboom (Hevea Brasiliensis). Latex is een zeer goed materiaal om matrassen van te maken. Het is bijzonder elastisch en veerkrachtig waardoor het veel ondersteuning en comfort biedt.

Latex afkomstig van de rubberboom Hevea Brasiliensis

Er zijn twee type latex; gewoon latex en Talalay latex. Het grootste verschil tussen deze twee latex type is dat bij Talalay latex de celstructuur openen wordt gebroken en bij normaal latex blijven de cellen (luchtbelletjes) gesloten. Talalay latex lijkt hierdoor heel erg op HR koudschuim. Door de open celstructuur blijft het bedklimaat koeler en kan vocht sneller verdampen. Als het om comfort en ondersteuning gaat zijn zowel koudschuim Talalay latex zeer vergelijkbaar.

Als je “gewoon” latex vergelijk met Talalay latex dan is Talalay latex koeler en ventileert het beter. Ook gaat Talalay latex een stuk langer mee omdat het niet of nauwelijks kuilvorming krijgt.  Een latex matras bestaat nooit 100% uit latex.  Er zullen altijd vullers en verharders gebruikt moeten worden want Latex is vloeibaar (latex-melk). Volgens de Europese regels mag latex al een 100% natuurlatex matras genoemd worden als het latex aandeel tenminste 40% is. In Zwitserland is de norm veel strenger en moet een matras uit minimaal 85% natuurlijk latex bestaan alvorens je het 100% natuurlijk latex mag noemen.

De voordelen en de nadelen van latex

Latex is een natuurproduct. Hierdoor heeft het een antibacteriële en schimmelwerende werking. De meeste bacteriën en schimmels sterven af volgens het Morton Thiokol 87-304 rapport. Ook heeft latex een enorm goede puntelasticiteit waardoor het soepel, zacht en rekbaar is.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen lattenbodem en schotelbodem

Ten opzichte van koudschuim kleven er wel wat nadelen aan latex. Zo kan latex niet tegen zout (dit blijft over van zweet) waardoor het uitdroogt en verpulverd.  Ook is het ventilerende vermogen van gewoon latex minimaal. Doordat latex zo slecht ventileert is ook een warm type matras. Als u snel last heeft van warmte of relatief veel transpireert is het beter om voor Talalay latex of koudschuim te kiezen. Talalay latex is een stuk koeler door de open celstructuur waardoor het veel beter ventileert.

Latex matrassen

De geschiedenis van latex

In 1839 experimenteerde Charles Goodyear met natuurlijk latex, namelijk met het melksap uit de rubberboom. Met enig toeval creëerde hij het eerste latex rubber. Hij voegde zwavelpoeder aan latex toe en zette dit op de kachel in de woonkamer. Na een aantal uur kwam hij terug en constateerde tot zijn eigen verbazing dat er een nieuw materiaal was ontstaan. Er was door de toevoeging van zwavelpoeder vulkanisatie ontstaan waardoor het materiaal enorm elastisch was geworden. Na het moment van vulkaniseren is latex scheurvast geworden.

Het latex zoals wij dat nu kennen werd pas in 1926 voor matrassen gebruikt toen John Dunlop het productieproces verbeterde. In het begin leverde Dhr. Dunlop latex kussens aan de Britse royalty. Pas gedurende de Tweede Wereldoorlog ontstond er behoefte aan rubber voor het leger. Hierdoor kwam de ontwikkeling van synthetisch schuimrubber op gang. Nu wordt latex nog steeds veel gebruikt voor matrassen hoewel de komst van koudschuim de verkoop aanzienlijk heeft doen dalen.

Conclusie:
Bij de keuze van latex of Talalay latex kunt u beter altijd voor Talalay latex kiezen. In elk opzicht (duurzaamheid, ventilatie, gewicht) is het beter dan latex. Het enige nadeel is dat de prijs van Talalay latex een stuk hoger is dan die van regulier latex.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

6 Reacties

Leenen

Ik zou graag een Talalay topdek matras willen kopen en gebruiken. Maar het is erg moeilijk om er achter te komen welke matrasfabrikanten Talalay latex gebruiken? Er is namelijk ook nog Latexco, Dunlop etc. die ook aan matrasfabrikanten leveren en zelfs gepromoot worden terwijl ze op de winkelsite van Talalay staan. Dan hebben we nog een zaak in Heerenveen die alles via de website doet het is moeilijk om zo een topper te kopen. Daarbij voor ons een dikke 300Km. Een matras is toch heel persoonlijk. Er moet toch een mogelijkheid zijn om dichterbij op een Talalay te kunnen liggen.

Chris Nederhorst

Beste, in welke omgeving woont u? Wellicht is er toch een verkooppunt bij u in de buurt.

John van Polen

Waarde heer,
Dezelfde vraag als hierboven: waar kan ik een Talalay matras proberen? De fabriek in Heerenveen is interessant, maar ik woon in Leiden … .

Iet hagels

Hallo..ik ben op zoek naar een matras..
Mijn vraag is..ik heb een latex allergie.
Geldt dat ook voor een Talalay matras..of is die behandeling zo..dat ik er dan geen last meer van jan hebben..

Maarten

@Iet hagels
De latexallergie is in principe een contactallergie. Omdat de matraskern afgeschermd is van het overtrek, komt de gebruiker tijdens het dagelijks gebruik niet direct in contact met het materiaal. Daarom is de kans dat een latexallergie zich op deze manier ontwikkelt uiterst klein.

peter

Ik slaap zelf op een gewoon latex topper wat 12 cm hoog is.
De topper ligt op 2 medium matrassen.
Helaas heb ik last van kuilvorming in mijn topper en na 2 keer de topper omgewisseld te hebben blijven er kuilen in komen.
Nu vraag ik mij af of dit aan de topper ligt of misschien wel aan de matrassen of wellicht aan de combinatie van de medium matrassen samen met de latex topper van 12 cm hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *