Garanties op matrassen, hoe zit dat nou precies?

25 jaar garantie maar niet op kuilvorming matras garantie

Garanties op matrassen, hoe zit dat nou precies? Sommige fabrikanten van bedden en matrassen geven 25 jaar garantie, andere aanbieders leggen de limiet op 3 jaar en sommige zeggen er niks over. De garantie verschillen zijn dus enorm en er zitten vaak addertjes onder het gras in de vorm van de beruchte kleine lettertjes. Hoe zit dat nu precies met die garanties?

25 jaar garantie maar niet op kuilvorming matras garantie

Hästens, de Zweedse fabrikant van peperdure boxspring bedden die rond de eeuwwisseling goed werden verkocht, gaf in die tijd 25 jaar garantie op de bedden. Dat wil zeggen, 25 jaar garantie op draadbreuk. Draadbreuk? Jazeker, in de mega-dikke matrassen zaten metalen veren en in principe zouden die na verloop van tijd kunnen knappen. De kans daartoe was (en is) uitermate gering, maar mocht het zo zijn dan was dat gegarandeerd tot 25 jaar. Zoiets is een garantie waar je helemaal niets aan hebt. Grootste probleem bij Hästens matrassen is dat deze snel gaan doorliggen en last hebben van kuilvorming, vaak al na een jaar. Daar zit geen garantie op.

Aflopende garantie

Nu, in 2015, zijn de tijden veranderd. De bedden en matrassen zijn stukken goedkoper en de garanties duidelijker. Hoewel? Veel aanbieders werken met een aflopende garantie. Na het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld nog hoogstens 70% van het aankoopbedrag terug, na twee jaar 50% en na drie jaar nog maar 20%. Dat betekend dat als uw matras niet meer goed blijkt na drie jaar u 80% moet bijbetalen! De percentages en jaren kunnen verschillen, maar als je goed de kleine lettertjes leest (wie doet dat?) blijkt die garantieregeling veel minder ruim dan je had gedacht.

Lees ook:  Schurft in matrassen
afbouwende matras garantie van 5 jaar

IKEA-nepgarantie

IKEA schermt met een garantie van 25 jaar bij sommige matrassen. Dat wekt misschien vertrouwen, maar is flauwekul. Matrasleveranciers geven aan dat in het algemeen gesproken je een matras zo eens per 10 jaar moet vervangen. In de praktijk gebeurt dat niet en stel dat het 15 jaar is – hoe kun je dan uitgaan van 25 jaar garantie? En waarop eigenlijk; de hele matras? De inhoud? Op kuilvorming? Niet dus, de 25 garantie van Ikea is op stiknaden. Stiknaden, u leest het goed. Bovendien: wie heeft er nog een bonnetje van 25 jaar geleden liggen?

Lees de bijsluiter

Ik geef op de meeste matrassen 10 jaar volledige garantie. Daarbij geef ik aan waarop die garantie betrekking heeft. Om meteen duidelijkheid te geven; ik garandeer dat u minimaal 10 jaar goed op onze matrassen zal liggen. Zonder dat het matras is gaan kuilen of andere gebreken is gaan vertonen. Is dit wel het geval dan krijgt u zonder meer een nieuw matras van mij. Gegarandeerd!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.