Het is gezond om koel en naakt te slapen

Het is gezond om koel en naakt te slapen. Koel slapen blijkt gezond volgens Dr. Chris Winter van The Huffington Post. Volgens wetenschappelijk onderzoek is de ideale temperatuur om in te slapen tussen 15 en 19 graden. Dat lijkt wellicht erg laag en waarschijnlijk zullen veel mensen denken dat ze nooit zouden kunnen slapen in zulke koele temperaturen. In de praktijk blijkt het echter gemakkelijk aan te leren.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is koel slapen gezond

Het lichaam verbrand meer calorieën als je koeler slaapt

Je lichaam zal je dankbaar zijn door te slapen bij koelere temperaturen. Volgens een studie verlaagt het het risico op metabole ziekten zoals diabetes als je een paar graden koeler slaapt. De onderzoekers concludeerden, na vier maanden testen, dat de deelnemers die in een slaapkamer van rond 19°C sliepen meer calorieën verbrandden.

Je blijft langer jong

Ook zal het lichaam volgens Natasha Turner, arts en auteur, bij te hoge temperaturen minder van het inslaaphormoon melatonine aanmaken niet of te weinig vrij komt. Melatonine zorgt niet alleen voor een goede nachtrust maar is tevens het meest cruciale anti-verouderingshormoon. Als het lichaam koeler wordt tijdens het slapen, worden er ook verhoogde waarden van het groeihormoon vrijgegeven dat eveneens een krachtig anti-verouderingshormoon is. Je blijft dus langer jong als je koel slaapt.

Je blijft langer jong door koel en naakt te slapen

Het is makkelijker om in slaap te vallen

Buiten het feit dat koeler slapen gezonder is zijn er ook een aantal praktische voordelen van slapen bij koudere temperaturen. Je blijkt er ook gemakkelijker door in slaap te vallen. Als het warm is blijkt het lichaam een moeilijke tijd kennen om jouw interne thermostaat te regelen. Dat kan ervoor zorgen dat je onrustig wordt en langer wakker blijft.

Ook naakt slapen helpt om gemakkelijker in slaap te vallen

Een goede manier om snel af te koelen is door naakt slapen. Door zonder pyjama in een koel bed te kruipen, zal je lichaamstemperatuur sneller dalen waardoor je sneller in slaap valt en je lichaam gemakkelijker de temperatuur kan regelen. Bovendien slaap je over het algemeen koeler als je naakt slaapt waardoor je minder cortisol produceert tijdens het slapen. Cortisol is een hormoon dat geassocieerd wordt met stress. Door je stress niveau laag te houden, zal je beter en rustiger slapen.

Naakt slapen is gezond

Naakt slapen is ook beter voor…

Koppels die samen naakt slapen zijn meer tevreden met hun relatie in vergelijking met de preutse koppels die in pyjama’s slapen. Koppels die naakt slapen ervaren een meer intieme relatie en produceren meer oxytocine. Oxytocine creëert meer seksuele responsiviteit waardoor de gezondheid en psyche van een persoon verbetert. Daarnaast bestrijd oxytocine stress en depressies. Al met al reden genoeg om naakt te (gaan) slapen.