Het is gezond om koel en naakt te slapen

Naakt slapen is gezond

De voordelen van naakt slapen

Zonder kleding slapen, de één zweert erbij en de ander trekt toch liever een pyjama- of onderbroek aan. Maar toch biedt volledig naakt slapen meerdere voordelen. Wat is de reden dast naakt slapen beter is dan met nachtkleding aan?

Om goed te slapen is een juiste temperatuur essentieel. Het is namelijk je lichaamstemperatuur die voor een deel bepaald wanneer je in slaap valt en weer wakker wordt. Je biologische klok wordt voornamelijk aangestuurd door temperatuurschommelingen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is koel slapen gezond

Het lichaam verbrand meer calorieën als je koeler slaapt

Je lichaam zal je dankbaar zijn door te slapen bij koelere temperaturen. Volgens een studie verlaagt het het risico op metabole ziekten zoals diabetes als je een paar graden koeler slaapt. De onderzoekers concludeerden, na vier maanden testen, dat de deelnemers die in een slaapkamer van rond 19°C sliepen meer calorieën verbrandden.

Door naakt te slapen kan alles goed luchten

Je voeten, oksels en geslachtsdelen kunnen beter luchten als je geen kleding draagt. De hele dag dragen we kleding en schoeisel waardoor de ventilatie veel minder goed is. Door naakt te slapen bied je je lichaam de kans om even te kunnen luchten. Dit kan ook goed helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem of andere huidirritaties.

Je blijft langer jong

Ook zal het lichaam volgens Natasha Turner, arts en auteur, bij te hoge temperaturen minder van het inslaaphormoon melatonine aanmaken niet of te weinig vrij komt. Melatonine zorgt niet alleen voor een goede nachtrust maar is tevens het meest cruciale anti-verouderingshormoon. Als het lichaam koeler wordt tijdens het slapen, worden er ook verhoogde waarden van het groeihormoon vrijgegeven dat eveneens een krachtig anti-verouderingshormoon is. Je blijft dus langer jong als je koel slaapt.

Lees ook:  Tien mogelijke redenen waarom u overdag moe bent
Je blijft langer jong door koel en naakt te slapen

Het is makkelijker om in slaap te vallen

Buiten het feit dat koeler slapen gezonder is zijn er ook een aantal praktische voordelen van slapen bij koudere temperaturen. Je blijkt er ook gemakkelijker door in slaap te vallen. Als het warm is blijkt het lichaam een moeilijke tijd kennen om jouw interne thermostaat te regelen. Dat kan ervoor zorgen dat je onrustig wordt en langer wakker blijft.

Ook naakt slapen helpt om gemakkelijker in slaap te vallen

Een goede manier om snel af te koelen is door naakt slapen. Door zonder pyjama in een koel bed te kruipen, zal je lichaamstemperatuur sneller dalen waardoor je sneller in slaap valt en je lichaam gemakkelijker de temperatuur kan regelen. Bovendien slaap je over het algemeen koeler als je naakt slaapt waardoor je minder cortisol produceert tijdens het slapen. Cortisol is een hormoon dat geassocieerd wordt met stress. Door je stress niveau laag te houden, zal je beter en rustiger slapen.

Naakt slapen is gezond

Naakt slapen is goed voor je humeur

Als je naakt slaapt brengt dit ook je cortisolspiegel omlaag. Cortisol is een alertheids- en stresshormoon die we feitelijk niet nodig hebben als we slapen. Als je met nachtkleding aan slaapt kan je gemakkelijker oververhit raken waardoor je cortisolspiegels om hoog lopen. Een verhoogde cortisolspiegel kan leiden tot meer angsten en spanning. Om goed en fijn te slapen is het van groot belang dat je juist goed ontspand.  Door naakt te slapen heb je al deze problemen niet waardoor je humeur erop vooruitgaat.

Naakt slapen is ook beter voor…

Koppels die samen naakt slapen zijn meer tevreden met hun relatie in vergelijking met de preutse koppels die in pyjama’s slapen en minder slapen. Koppels die naakt slapen ervaren een meer intieme relatie en produceren meer oxytocine. Oxytocine creëert meer seksuele responsiviteit waardoor de gezondheid en psyche van een persoon verbetert. Daarnaast bestrijd oxytocine stress en depressies. Al met al reden genoeg om naakt te (gaan) slapen.

Lees ook:  Tips tegen slaapproblemen of slaapgebrek

Conclusie:

Naakt slapen heeft dus verschillende voordelen die bijdragen aan een goede nachtrust. Deze voordelen zijn:

Het reguleert de lichaamstemperatuur: Naakt slapen kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur tijdens de slaap. Het verwijderen van kleding kan oververhitting voorkomen en de natuurlijke afkoeling van het lichaam bevorderen, waardoor een comfortabelere slaapomgeving ontstaat.

Het verbetert de slaapkwaliteit: Het comfortabele gevoel van naakt slapen kan leiden tot een betere slaapkwaliteit. Het kan helpen om stress en spanning te verminderen, waardoor de slaap dieper en rustiger wordt.

Het bevordert intimiteit: Naakt slapen bevordert de intimiteit en verbondenheid met een partner. Fysiek contact zonder belemmeringen van kleding kan de hormonale balans en de vrijlating van oxytocine, het ‘knuffelhormoon’, bevorderen, wat weer kan leiden tot een sterker emotioneel en fysiek partnerschap. Lees meer over de voordelen van seks

Het bevordert hygiëne: Door naakt te slapen, kan de luchtstroom de huid beter bereiken, wat kan helpen om vocht en zweet weg te voeren. Dit kan de groei van bacteriën verminderen en de algemene hygiëne verbeteren.

Als laatste val je sneller in slaap als je naakt slaapt. Het gevolg is dat je ook langer slaapt en dus een goede nachtrust krijg. Hierdoor sta je beter gehumeurd op, voel je je frisser en meer opgewekt en kan je beter concentreren op je werk. Kortom, naakt slapen is zeker aan te raden en bevordert je nachtrust op meerdere vlakken.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.