Matrassen comprimeren voor transport is geen goed idee

Matrassen comprimeren voor transport is geen goed idee. Matrassen strak oprollen of plat indrukken is een ideale manier om het volume te verkleinen en handig voor transporteurs. Voor de mensen die het matras gaan beslapen is het minder handig want door het samendrukken van de materialen (polyether, latex, pockets, koudschuim en traagschuim) neemt de veerkracht af.

matras inpak machine voor het comprimeren tot een matras rol

Matrassen zijn lekker om op te slapen, maar onhandig als je ze moet transporteren. Het volume wordt veroorzaakt door de lucht die in het matras zit en waarom zou je die lucht niet even eruit persen als je het matras vervoert? Sommige internetaanbieders van matrassen rollen daarom hun product strak op zodat het te verzenden pak handelbaar wordt. Ook bij grootschalige import van matrassen in containers worden deze vaak stevig in elkaar gedrukt om ruimte te besparen. Logisch, want lucht vervoeren is erg duur. Maar wat gebeurt er met het matras?

Veerkracht van matrassen vermindert

Bij schuim matrassen is het schuim ‘luchtig geklopt’, dus kan het matras prima worden samengedrukt. Dan maakt het niet uit of het materiaal polyether, koudschuim of traagschuim is. Nadeel is wel dat hierdoor de celstructuur sterk in elkaar wordt geperst en zodoende flink wordt belast. Zelfs zodanig dat de veerkracht van het product als geheel vermindert. Een paar uur kan wel, maar hoe langer het duurt, hoe slechter voor het matras.

Veerkracht van polyether koudschuim en traagschuim matrassen verminder bij samenpersen

Bij ontvangst van zo’n matras is de veerkracht, nodig voor een prettige ondersteuning bij het slapen, al bij voorbaat teruggelopen.

Hoeveel dat is, is niet te zeggen, maar het kan zijn dat een gemiddeld matras een paar centimeter dunner is dan opgave van de leverancier en daardoor ook ‘harder’.

Lees ook:  Weer op tijd naar bed na de vakantie

Het makkelijk verzenden, de lage transportkosten en wellicht de vriendelijke prijs hebben dus een keerzijde.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.