Natuurlijke materialen voor duurzame matrassen

Heerlijk slapen op duurzame en natuurlijke materialen

Natuurlijk materiaal in matrassen

Eeuwenlang hebben mensen op natuurlijke materialen geslapen. Dat was niet uit luxe maar uit noodzaak. Er was namelijk niets anders. Niet alle natuurlijke materialen werken echter even goed. Hieronder vindt u een opsomming van natuurlijke materialen die voor slapen wel goed zijn. Het doel is om een gezond slaapcomfort te bereiken met duurzame materialen die zo veel mogelijk uit de natuur komen.

Latex is een natuurlijkmateriaal in matrassen

Natuurlijk rubber

Natuurrubber, bij de meeste bekend als latex rubber, wordt verkregen uit de melk van de tropische “natuurlijke rubberboom” Hevea brasiliensis. Het is een duurzaam product uit gecontroleerd plantagebeheer. Door zijn speciale moleculaire structuur heeft natuurrubber een unieke klimatologische en ergonomische functionaliteit en kan het zich perfect aanpassen aan de menselijke anatomie. Latex rubber wordt geproduceerd uit deels synthetische materialen (Koudschuim) en Latex melk. Latex heeft van nature een temperatuur regulerende- en antibacteriële werking. Let op er zijn ook mensen die allergisch zijn van latex.

Wol

Zuivere scheerwol

Wol als natuurlijk materiaal in matrassen is afkomstig van levende schapen en wordt alleen gewassen, d.w.z. niet schoongemaakt of verontreinigd met chemicaliën. Wol zorgt voor een comfortabel en droog slaapklimaat en voor een optimale temperatuur- en vochtbalans. Schapenwol is fijn, zacht en sterk gekroesd. Doordat het zo gekroesd is verwarmd het ook goed. Schapenwol heeft een geur neutraliserend effect, is van nature antibacterieel en reinigt zichzelf van bacteriën en vuil. Schapenwol kan tot een derde van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen.

Katoen is een ideaal natuurlijk materiaal in matrassen

Katoen

Katoen is een plantaardige vezel en is een van de oudste gecultiveerde planten. De grondstof komt voornamelijk uit Noord-Afrika en Azië. Biologisch katoen wordt met de hand geplukt, is niet chemisch ontbladerd en niet gebleekt of geverfd. Het beste is het als er alleen gebruik gemaakt wordt van “kbA” kwaliteit (gecontroleerde biologische teelt) en “biologische katoen” (biologisch bemeste) goederen. De zuiverheid van het katoen wordt gecontroleerd volgens de strengste criteria (de QUL-norm).

Katoen als natuurlijk materiaal in matrassen, heeft een goed vocht opnemend vermogen, wat vooral gunstig is in de zomer als je meer zweet tijdens het slapen. Omdat katoen zelfs als het nat is nog steeds zeer scheurvast is, kan het meestal op een hogere temperatuur worden gewassen. Katoen is duurzaam, hittebestendig en bovendien zeer huidvriendelijk. Het heeft ook een antistatisch effect.

Kamelenhaar als duurzaam matrassen materiaal

Kameelhaar

Aziatische kamelen worden blootgesteld aan grote temperatuurverschillen: in de zomer +40 graden en in de winter tot -25 graden. Het pure donshaar van de kameel wordt als natuurlijk materiaal in matrassen verwerkt – het haar met het hoogste niveau van kroezen, met de hoogste luchtinsluitingen en daardoor met een fantastische bescherming tegen zowel hitte als kou. Alleen de ingezamelde wol of kamwol van deze scharreldieren wordt gebruikt, d.w.z. Tijdens de natuurlijke haarwisseling wordt losse haren opgepakt of verzameld en wordt het dier ook gekamd of geborsteld.

Lees ook:  Huisstofmijt hoogseizoen in de herfst en winter
Tencel

Tencel®

In tegenstelling tot andere viscose-vezels verandert de moleculaire structuur van de natuurlijke vezel uit de hernieuwbare grondstof hout niet. Het wordt gewonnen uit beuken of eucalyptus in een milieuvriendelijk proces; 99% van alle gebruikte synthetische hulpstoffen wordt teruggewonnen en komt niet in het milieu terecht. Tencel ® als  natuurlijk materiaal in matrassen en als tijk, zorgt voor een optimaal duurzaam slaapklimaat door een perfecte vochthuishouding (vochtopname tot 25% van het eigen gewicht). Wasbaarheid van Tencel en een zijdezachte look zijn andere positieve eigenschappen. Tencel® is luchtig, zijdezacht en comfortabel bij alle temperaturen. Tencel is ook wasbaar zonder krimp. Een aanrader voor mensen met allergieën!

Schors van de wilg als natuurlijk materiaal in matrassen

Wilgenschors

Eeuwenlang hebben mensen bepaalde natuurlijke materialen gebruikt, deels intuïtief en deels gebaseerd op hun ervaringen. Het salicylzuur in de wilgenschors is ook een essentieel actief ingrediënt tegen hoofdpijn en gewrichtspijn, dat wordt gebruikt als een erkend homeopathisch extract migrainetherapieën. Deze wilgenbastvezels worden dor sommige leveranciers verwerkt in matrassen.

 

Paardenhaar

Paardenhaar is een materiaal van zeer hoge kwaliteit en wordt in een complex proces gesteriliseerd, gerold en genaaid. De capillaire werking van paardenhaar zorgt voor een perfecte temperatuurregulatie en een aangenaam droog slaapklimaat. Paardenhaar kan 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Het opgenomen vocht wordt snel weer afgegeven aan de omgeving. Het biedt het hele jaar door klimatologische stabiliteit – aangenaam warm in de winter, koel in de zomer en is daarom ideaal voor mensen die gemakkelijk oververhit raken. Paardenhaar wordt gebruikt als natuurlijk materiaal in matrassen en de afwerking in matrassen en in pocketmatrassen als extra klimaatzone.

Kapok

Kapok

Kapok is een natuurlijke holle vezel die wordt gewonnen uit de vruchten van de kapokboom die groeit in de tropen en ook wel “plantendons” wordt genoemd. Het kenmerkt zich door zijn bijzonder lage gewicht, aangezien 80% van de vezel uit luchtbellen bestaat. Tegelijkertijd isoleert kapok zeer goed, is aangenaam warm en ademend. Daarnaast is de vezel voorzien van een natuurlijke wascoating, die ervoor zorgt dat vocht snel wordt doorgegeven wat cruciaal is voor een droog slaapklimaat en zodoende de ontwikkeling van schimmels en bacteriën tegengaat.

Turf als duurzame oplossing voor de slaapomgeving

Turf

Turf wordt gebruikt bij het genezen van gewrichtspijnen. De stimulerende en verwarmende werking en het hoge gehalte aan humuszuur is een essentieel ingrediënt voor gewrichtspijn, die mensen met reuma op prijs stellen. Deze actieve ingrediënten in de katoengrasvezel worden bij sommige biologische matrassen verwerkt.

Lees ook:  Sex op een traagschuim matras

Steen grenen

De steenden , botanische naam Pinus pinea , ook wel bekend als de Italiaanse steenden , parasoldennen en parasoldennen , is een boom uit de dennenfamilie ( Pinaceae ). Steen grenen is Meer dan alleen hout: de Zwitserse steenden groeit in het hooggebergte onder extreme klimatologische omstandigheden en onder gecontroleerd bosbeheer. Steenpijnboom is het enige hout die hardhout wordt genoemd onder de coniferen. Het hout is gemakkelijk te bewerken, wordt omschreven als licht en fijn en heeft een onmiskenbare nerf. Bovendien ademt Zwitsers steendennen een zeer aangename geur uit, die afkomstig is van de essentiële oliën. Als u slaapt in bedden of met beddengoed van steengrenen, zou dit een kalmerend effect hebben.

Hout

Massief hout

Eerste klas kwaliteit uit gecontroleerd bosbeheer. Hout spaart hulpbronnen en het klimaat op verschillende manieren: Als hernieuwbare grondstof heeft hout een uitstekende ecologische balans, omdat producten gemaakt van hout duurzaam, blijvend waardevol en duurzaam zijn. Hout ruikt lekker, voelt goed aan, zorgt voor een prettige sfeer en een perfect slaapklimaat. Het is een warm bouwmateriaal dat geen warmte aan het menselijk lichaam onttrekt. Hout kan vocht opnemen en afgeven en zorgt zo voor een natuurlijk gereguleerd binnenklimaat.

Kokosnoot

De vezel uit de vezelige schil van de kokosnoot wordt voornamelijk gebruikt in matrassen om de stevigheid te vergroten. De kokosnoot kern is erg populair vanwege zijn open en daardoor “ademende” eigenschappen en het stabiliserende, stevige slaapcomfort.

Hennep als natuurlijk materiaal in matrassen

Hennep

De hennepplant bevat rijke aminozuren zoals methionine en Cysteïne. Aminozuren zijn essentieel voor ons lichaam: ze vormen de basisbouwstenen van alle eiwitten, zonder welke we niet zouden kunnen leven. Ze dienen ook als hormonen en voorlopers van enzymen en neurotransmitters. We hebben deze nodig voor tal van stofwisselingsprocessen die elke dag in ons lichaam plaatsvinden.

Stro en riet als natuurlijke materialen in matrassen

Stro en Riet

Het samengeperst en gestikt stro wordt bij natuurlijke matrassen voor een betere stabilisatie en ventilatie gebruikt. Het stro bevat waardevolle mineralen en silica die een positief effect heeft op mensen. In de natuur wordt Silicea bijzonder overvloedig opgeslagen in kristallijne vorm in absoluut droog roggestro. Het geeft het rietje zijn enorme stabiliteit. Geen enkele andere plant kan zo hoog worden met zo’n dunne steel! Natuurlijke weerstand met hoge mobiliteit – we gebruiken dezelfde bouwstenen voor het menselijk lichaam. Bovendien zouden strokernen een afschermende werking hebben tegen aardstraling. Lees meer over Stro en matrassen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.