Koel en droog slapen

Koel en droog slapen. Lekker slapen betekent meestal droog en koel slapen. Daar kan een goed ventilerend matras bij helpen. Ook lakens en bijvoorbeeld een onderdeken dragen bij aan een prettig slaapklimaat. En dat leidt tot goed slapen.

Lekker warm ‘onder de wol kruipen’ is prettig, vooral als de omgevingstemperatuur laag is. Maar ‘tussen de klamme lappen duiken’ is een ander verhaal, dat is helemaal niet prettig. Een juiste temperatuur in bed is essentieel voor een goede nachtrust. Uit onderzoek is gebleken dat de nachtrust beter is als het bed koeler blijft. Een van de belangrijkste zaken voor een juiste temperatuur is de vochthuishouding en de ventilatie in bed.

Katoen en Tencel voor bedtextiel

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor lakens en slopen. Ook de hoes van een dekbed is vaak van katoen, net als de tijk van een matras.

Tijk van een matras

Tencel is een veel beter product om in bed te gebruiken. Tencel is een mengsel van katoen en houtpulp dat 3 keer meer vocht opneemt dan katoen, veel sterker is dan katoen en ook nog eens veel koeler. Katoen is temperatuur neutraal, maar Tencel is duidelijk verkoelend. Lakens, slopen en matrastijken van Tencel hebben daarom de voorkeur boven gewone katoen.

Koudschuim matras

Ook het matras zelf kan bijdragen tot koel en droog, dus lekker, slapen. Veel matrasmaterialen maken het slapen warmer, zoals latex rubber of polyether. Er zijn matrassen die duidelijk ‘koeler’ slapen zoals bijvoorbeeld koudschuim. Koudschuim ventileert goed door de open celstructuur van het materiaal en laat uitstekend vocht door waardoor het matras droger blijft. Bekijk hier een filmpje over koudschuim matrassen.

Lees ook:  Een geweldig seksleven gaat meer over slapen dan over praten
Koudschuim heeft niets te maken met kou of koud slapen

Onderdeken voor op het matras

Er zijn ook andere mogelijkheden om het bed klimaat goed (droog en koel) te houden zoals een dikke katoenen onderdeken (luxe molton). Een katoenen onderdeken kan al een behoorlijk verschil maken en werkt niet alleen licht verkoelend, maar zorgt ook voor een droger en daarmee veel hygiënischer bed. Zo is er bijvoorbeeld het merk Swissa die katoenen onderdekens maakt die ongeveer 1 cm dik zijn en wasbaar zijn op 90 graden. U hoeft de onderdeken echter niet zo warm te wassen want bij 60 graden doodt u al de huisstofmijten en ook de meeste bacteriën.

Swissa onderdeken zorgt voor een optimale vochtopname en hygiëne

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.