Tien mogelijke redenen waarom u overdag moe bent

Tien mogelijke redenen moeheid overdag Tien mogelijke redenen moeheid overdag

Tien mogelijke redenen waarom u overdag moe bent. Er zijn vele mogelijke redenen waarom u overdag moe bent. Zo is een te korte nacht de meest voor de hand liggende reden maar ook een extra lange nacht slaap kan uw slaap-ritme ontregelen. Maar minder bekend is het feit dat verkeerde voeding of dehydratatie er ook voor kunnen zorgen dat u overdag graag een dutje zou willen doen. Wanneer u niet genoeg slaapt, bent u zeer waarschijnlijk de volgende dag vermoeid, dat is vrij logisch. Maar er zijn ook veel minder voor de hand liggende oorzaken die u overdag moe kunnen maken. Time magazine zette 10 mogelijke oorzaken die vermoeidheid in de hand werken op een rijtje.

1. Ontbijten

Om overdag goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam brandstof (voeding) nodig. Wie niet of te weinig ontbijt heeft moeite om zijn energielevel op peil te houden en zal zich daardoor overdag minder fit voelen.

2. Water

“Zelfs de kleinste uitdroging (hydratatie), zoals 2%, eist al zijn tol op het energie niveau”, zegt Amy Goodson een Amerikaanse diëtist. Door uitdroging worden minder snel aminozuren aangemaakt. Aminozuren zijn essentieel voor stofwisselingsprocessen.

Tien mogelijke redenen moeheid overdag

3. Te weinig beweging

Een onderzoek aan de universiteit van Georgia wees uit dat gezonde volwassenen die drie dagen per week 20 minuten sportten zich fitter en minder moe voelden dan wanneer ze deze sportsessies oversloegen. Beweging geeft dus een energiestoot en zorgt ervoor dat het cardiovasculair systeem beter werkt.

4. Ongezonde voeding

Voeding die rijk aan suiker en koolhydraten is doen het suikerniveau in het bloed sterk schommelen, wat extra vermoeidheid in de hand werkt.

Lees ook:  Acht bewezen methoden om beter te slapen

5. Te weinig ijzer

Het mineraal ijzer heeft iedere mens nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Een tekort aan ijzer merken we onmiddellijk aan onze fysieke toestand. Een ijzertekort is te voorkomen door voldoende ijzerrijke voeding zoals brood, vlees of vleesvervangers, gedroogd fruit en noten.

6. Een rommelige werkomgeving

Onverwachte dingen kunnen ervoor zorgen dat u zich overdag moe voelt. Werken aan een rommelig en chaotisch bureau is zo’n onverwacht aspect. Volgens een onderzoek aan de Princeton Universiteit is het voor het brein moeilijker om informatie te verwerken en op te slaan als je wordt afgeleid door omgevingsrommel.

7. Verslaafd aan koffie

Veel mensen ondervinden het: een namiddagdipje. De verleiding is dan groot om naar een kop koffie of een glas cola te grijpen. Maar volgens psycholoog en slaapexpert James B. Maas is het raadzaam om na 2 uur ‘s middags geen cafeïnerijke dranken meer te consumeren. ‘Zelfs zes uur na je laatste slok koffie, zit het goedje nog steeds in je lichaam’.

8. Laat opblijven in het weekend

Vrijdag en zaterdagavond laat naar bed en dan lekker lang uitslapen, zorgt ervoor dat u zondagavond niet kan slapen. Uw lichaam en geest zijn namelijk zeer gesteld op regelmaat. Verbreekt u deze regelmaat dan raakt het lichaam ontregelt en slaapt u minder goed.

9. Alcohol voor het slapen

Een glas (of meerdere glazen) alcohol is niet goed en bevorderlijk voor de slaapkwaliteit. Men valt wel sneller in slaap, maar de alcohol verstoort de REM-slaap gedurende de nacht.

10. E-mails checken tijdens vakantie

Uw e-mails blijven checken terwijl u eigenlijk hoort te relaxen verhoogt de kans op een burn-out. “Iedereen heeft vakantie nodig: eventjes afsluiten van de dagelijkse belemmeringen heeft een positief effect”, schrijft Time. Wanneer mensen voldoende pauzes nemen, zijn ze creatiever, productiever en minder vermoeid wanneer ze weer aan het werk gaan” (AVE).

Lees ook:  Niet genoeg slapen maakt ziek

 

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.